Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Energie
CărţiProfesionişti
BOTEZATU ESTRADE PARTNERS
 

Modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale
16.07.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 604 din data de 16 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 167/2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

Este completată strategia şi politica energetică în sensul că ANRE asigură creșterea gradului de informare și conștientizare a drepturilor clienților finali de energie electrică în relația cu operatorii economici participanți la piața de energie electrică și întreprinde toate măsurile necesare pentru punerea la dispoziția acestora de informații practice (se adăugă alin. 10 la art. 71).

Una din obligaţiile furnizorului va fi achiziţionarea energiei electrice astfel încât acesta să asigure acoperirea consumului clienților săi, cu prioritate pentru clienții beneficiari ai serviciului universal din portofoliul propriu (se adaugă alin. 6 la art. 57).

Este imposibilă denunţarea unilaterală de către furnizor a contractelor de furnizare de energie electrică încheiate cu clienții finali (se adaugă alineatul (11) la ar. 58).

Este modificat cu totul art. 66 care reglementează sistemele de măsurare inteligentă, în sensul că cele 2 alineate sunt înlocuite de 4 alineate, fiind scos termenul de 3 septembrie 2013, dată până la care ANRE ar fi trebuit să evalueze implementarea acestor sisteme din punctul de vedere al costurilor și beneficiilor pe termen lung pentru piață, al rentabilității, precum și al termenelor fezabile de implementare. De asemenea, este scos termenul până la care ANRE trebuia să aprobe un calendar de implementare a sistemelor de măsurare inteligente, respectiv 2020, astfel încât circa 80% dintre clienți să dispună de astfel de sisteme.

Sunt introduse noi contravenţii:
– nerespectarea condițiilor de valabilitate asociate licențelor/autorizațiilor emise de ANRE (se adaugă punctul 4la art. 93 alin. 1);
– refuzul operatorilor de distribuție concesionari de a prelua rețeaua electrică potrivit obligației prevăzute la art. 46 alin. (2) (se adaugă pct. 45 la art. 93 alin. 1);
– nerespectarea prevederilor art. 57 alin. (6) (se adaugă pct. 46 la art. 93 alin. 1);
– nerespectarea de către operatorul de transport și de sistem al energiei electrice și de către operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice a programelor de mentenanță și investiții, la termenele și în condițiile stabilite prin reglementările ANRE (se adaugă pct. 47 la art. 93 alin. 1 ).

Se modifică conţinutul următoarelor contravenţii de la art. 93:
– nerespectarea condițiilor de valabilitate asociate atestatelor emise de ANRE (noul alin. 1, pct. 4):
– nefurnizarea/neprezentarea datelor, documentelor și/sau informațiilor solicitate în termenele stabilite de ANRE sau furnizarea/prezentarea incompletă ori eronată a acestora, precum și/sau nerealizarea măsurilor la termenele dispuse de ANRE și/sau refuzul nejustificat de a da curs convocării adresate de ANRE (noul alin. 1 pct. 7);
– nerespectarea prevederilor standardelor de performanță referitoare la serviciile publice de transport și distribuție, precum și la activitatea de furnizare din sectorul energiei electrice (noul alin. 1 pct. 15).

Este majorat cuantumul amenzilor.

Pentru persoanele juridice, cea mai drastică contravenţie este cuprinsă între 5% și 10% din cifra de afaceri anuală, pentru cele prevăzute la pct. 19, 21, 43, 45-47, iar pentru contravenţii săvârșite în mod repetat de persoanele juridice, autoritatea de reglementare aplică o amendă cuprinsă între 1% și 5% din cifra de afaceri anuală a persoanei contraveniente. Prin contravenție săvârșită în mod repetat se înțelege săvârșirea anterioară de cel puțin două ori a aceleiași fapte contravenționale în decursul a 12 luni consecutive.

Intarea în vigoare: 19 iulie 2018.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.