
Luni, 16 iulie 2018, a avut loc cel de al 20-lea summit dintre Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză, la Beijing, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene: „Am crezut dintotdeauna cu fermitate în potențialul parteneriatului UE-China. În lumea în care trăim, acest parteneriat nu a fost niciodată mai important ca acum. Cooperarea noastră se impune ca o concluzie firească. Europa este cel mai mare partener comercial al Chinei, iar China este al doilea cel mai mare partener comercial al UE. Valoarea schimburilor comerciale de mărfuri dintre noi se ridică la peste 1,5 miliarde EUR pe zi. Știm însă că lucrurile pot sta mult mai bine. De aceea este atât de important faptul că astăzi am făcut pași semnificativi în direcția unui acord cuprinzător privind investițiile printr-un prim schimb de oferte de acces pe piață și ne-am apropiat de încheierea unui acord privind indicațiile geografice. E dovada faptului că dorim să creăm mai multe oportunități pentru cetățenii din China și din Europa.”
Printre documentele convenite în cadrul summit-ului se numără:
– Declarația comună UE-China
– Declarația liderilor privind schimbările climatice și energia curată
– un schimb de oferte referitor la Acordul cuprinzător privind investițiile
– un Acord de parteneriat privind oceanele
– un Memorandum de înțelegere privind cooperarea în materie de economie circulară
– un Memorandum de înțelegere pentru consolidarea cooperării privind comercializarea certificatelor de emisii
– un acord privind încheierea negocierilor pe marginea unui Acord privind indicațiile geografice, în măsura posibilului înainte de sfârșitul lunii octombrie
– un Plan de acțiune privind cooperarea vamală dintre UE și China în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală (2018-2020)
– un Memorandum de înțelegere între Fondul European de Investiții și Forumul „Drumul mătăsii”, care confirmă prima coinvestiție realizată în cadrul recent creatului Fond de coinvestiții China-UE
– un Acord strategic de cooperare administrativă și un Plan de acțiune (2018-2020) între Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Administrația generală a vămilor din China.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.