Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Noutăți cu privire la plata trimestrială a dividendelor
17.07.2018 | Cosmin ȘTEFĂNESCU

Secţiuni: Drept comercial, Fiscalitate, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmin Ștefănescu

Cosmin Ștefănescu

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 595 din data de 12 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 163/2018 (denumită în continuare “Legea”) privind modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, precum și modificarea şi completarea Legii societăţilor 31/1990.

Modificările introduse de Lege au rolul de a reglementa distribuirea parțială a dividendelor în cadul unei Societăți.

I. Modificări ale Legii societăţilor 31/1990
Principala modificare introdusă de Lege constă în posibilitatea acordată societăților de a distribui dividendele către asociații acestora trimestrial, pe baza situațiilor financiare interimare. În acest sens, adunarea generală a asociaților poate decide această metodă de distribuire, precum și termenul în care dividendele vor fi distribuite.

De asemenea, Legea stabilește faptul că distribuirea parțială a dividendelor între asociaţi sau acţionari în cursul anului financiar va trebui evidențiată în situaţiile financiare anuale, iar diferențele rezultate vor fi regularizate în mod corespunzător.

În cazul în care asociații sau acționarii datorează restituiri de dividende, în urma regularizării efectuate anual, acestea se vor achita în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale.

II. Modificări ale Legii contabilităţii 82/1991
În acord cu modificările intervenite în Legea Societăților, Legea Contabilității introduce obligația persoanelor care optează pentru repartizarea trimestrială a dividendelor de a întocmi situații financiare interimare. Aceste situații vor fi supuse auditului în cazul în care persoanele care le întocmesc au obligația legală de auditare a situațiilor financiare anuale sau optează pentru auditarea acestora.

Totodată, este clarificată înregistrarea în contabilitate a sumelor aferente repartizării interimare de dividende, acestea urmând a fi reflectate în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari sau asociați.

Cu toate acestea, modificările aduse Legii contabilității vor permite repartizarea trimestrială a profitului numai în limita profitului contabil net realizat trimestrial, din care se vor scădea orice pierderi raportate ori sume depuse în rezerve.

Intrarea în vigoarea: 16 iulie 2018.

Cosmin Ștefănescu
Managing Partner DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASSOCIATES

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti