Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Noutăți cu privire la plata trimestrială a dividendelor
17.07.2018 | Cosmin ȘTEFĂNESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Cosmin Ștefănescu

Cosmin Ștefănescu

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 595 din data de 12 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 163/2018 (denumită în continuare “Legea”) privind modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, precum și modificarea şi completarea Legii societăţilor 31/1990.

Modificările introduse de Lege au rolul de a reglementa distribuirea parțială a dividendelor în cadul unei Societăți.

I. Modificări ale Legii societăţilor 31/1990
Principala modificare introdusă de Lege constă în posibilitatea acordată societăților de a distribui dividendele către asociații acestora trimestrial, pe baza situațiilor financiare interimare. În acest sens, adunarea generală a asociaților poate decide această metodă de distribuire, precum și termenul în care dividendele vor fi distribuite.

De asemenea, Legea stabilește faptul că distribuirea parțială a dividendelor între asociaţi sau acţionari în cursul anului financiar va trebui evidențiată în situaţiile financiare anuale, iar diferențele rezultate vor fi regularizate în mod corespunzător.

În cazul în care asociații sau acționarii datorează restituiri de dividende, în urma regularizării efectuate anual, acestea se vor achita în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale.

II. Modificări ale Legii contabilităţii 82/1991
În acord cu modificările intervenite în Legea Societăților, Legea Contabilității introduce obligația persoanelor care optează pentru repartizarea trimestrială a dividendelor de a întocmi situații financiare interimare. Aceste situații vor fi supuse auditului în cazul în care persoanele care le întocmesc au obligația legală de auditare a situațiilor financiare anuale sau optează pentru auditarea acestora.

Totodată, este clarificată înregistrarea în contabilitate a sumelor aferente repartizării interimare de dividende, acestea urmând a fi reflectate în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari sau asociați.

Cu toate acestea, modificările aduse Legii contabilității vor permite repartizarea trimestrială a profitului numai în limita profitului contabil net realizat trimestrial, din care se vor scădea orice pierderi raportate ori sume depuse în rezerve.

Intrarea în vigoarea: 16 iulie 2018.

Cosmin Ștefănescu
Managing Partner DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASSOCIATES

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.