« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale
17.07.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a justiției penale internaționale este marcată, anual, la data de 17 iulie.

Înaltul Reprezentant, Josep Borrell, în numele Uniunii Europene, a transmis următorul mesaj:

17 iulie este data la care s-a adoptat, în 1998, Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI). Cu această ocazie, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de a susține și apăra principiile și valorile consacrate în Statutul de la Roma și de a sprijini CPI.

Într-un moment în care lumea combate pandemia de coronavirus și în care prioritatea noastră colectivă ar trebui să fie sprijinirea și protejarea celor mai vulnerabile părți ale societății, continuă să fie comise crime împotriva umanității și crime de război.

CPI se confruntă cu provocări externe persistente. Ne opunem cu fermitate tuturor încercărilor de a submina sistemul internațional de justiție penală prin îngreunarea activității instituțiilor sale de bază.

UE își reafirmă angajamentul de a rămâne o forță motrice pentru consolidarea sprijinului acordat justiției penale internaționale și, în special, CPI, care este un actor esențial în lupta împotriva impunității, ca parte a angajamentului mai general al UE față de ordinea internațională bazată pe norme.

Suntem hotărâți să protejăm integritatea Statutului de la Roma și independența judiciară a Curții. UE face apel la toate statele să își îndeplinească angajamentul de a susține statul de drept, atât în ceea ce privește CPI cât și în ceea ce privește instanțele lor naționale, în cadrul acțiunilor lor la nivel național și prin intermediul politicii lor externe.

UE recunoaște că rolul societății civile și al apărătorilor drepturilor omului este mai important ca oricând pentru apărarea drepturilor omului, promovarea asumării răspunderii și protejarea drepturilor victimelor criminalității internaționale.

Atunci când au aderat la Statutul de la Roma, statele părți s-au angajat să garanteze respectarea durabilă și aplicarea justiției internaționale. Să continuăm să respectăm angajamentul nostru colectiv.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale este marcată anual la data de 17 iulie.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant, a transmis următorul mesaj: „Cu ocazia sărbătoririi Zilei Justiției Penale Internaționale, Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul de lungă durată față de sistemul de justiție penală internațională și, în special, angajamentul său ferm față de Curtea Penală Internațională (CPI), ca parte a angajamentului mai larg al UE față de o ordine internațională bazată pe norme.

Anul trecut am marcat cea de a 20-a aniversare a Statutului de la Roma al CPI, angajându-ne să utilizăm toate instrumentele noastre de politică internă și externă pentru a sprijini lupta împotriva impunității și pentru urmări dreptatea, ca element central al realizării păcii și securității durabile, contribuind la restabilirea încrederii și a reconcilierii între comunitățile afectate. UE și statele sale membre își vor continua activitatea în vederea ratificării și a punerii în aplicare universale a Statutului de la Roma. UE și statele sale membre se angajează să susțină și să apere principiile și valorile consacrate în Statutul de la Roma și să păstreze integritatea acestuia, întrucât persistența unor provocări la adresa justiției penale internaționale constituie un obstacol serios în calea eficienței sale depline.

Mecanismele de justiție internaționale sunt esențiale pentru a asigura investigarea celor mai grave infracțiuni care preocupă comunitatea internațională, aducerea autorilor acestora în fața justiției și oferirea de asistență adecvată și despăgubiri pentru prejudiciul suferit victimelor. Nu vom uita niciodată atrocitățile comise în trecut, ci le vom păstra ca parte a memoriei noastre colective umane și a hotărârii de a preveni viitoare conflicte și genocide. Acesta este motivul pentru care UE contribuie în fiecare an la promovarea justiției penale internaționale cu peste 38 de milioane EUR din 2014, prin sprijinirea CPI și a inițiativelor și mecanismelor justiției de tranziție pentru numeroase țări, cum ar fi mecanismele internaționale pentru Siria și Myanmar.

La nivel mondial, UE contribuie la reforme mai ample ale sectorului justiției prin programe care vizează completarea și consolidarea sistemelor naționale de justiție și va continua să depună eforturi pentru a sprijini lucrătorii din domeniul drepturilor omului, avocații, procurorii și toți contribuitorii la sistemul internațional de justiție care depun eforturi neîntrerupte pentru a face dreptate și a proteja drepturile fundamentale ale omului.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale este marcată anual la data de 17 iulie.

Sediul materiei: Această zi face trimitere la semnarea în 1998 a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, care are drept obiectiv protejarea umanităţii faţă de cazurile de genocid, de crime împotriva umanităţii şi de crime de război.

Data de 17 iulie a fost stabilită în 2014, ca urmare a declaraţiei adoptate la Kampala, cu prilejul Conferinţei de revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI). Ziua Justiţiei Penale Internaţionale este o oportunitate foarte bună pentru confirmarea angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca instrument comun pentru combaterea impunităţii pentru crimele cele mai grave care ameninţă securitatea internaţională, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.

CPI este prima instanţă penală internaţională permanentă, iar în prezent 124 de state la nivel mondial sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale

Guvernul României a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au făcut acest demers, ceea ce a făcut posibilă intrarea în vigoare a Statutului. Pe parcursul anului 2013, România a deţinut poziţia de co-facilitator al Planului de acţiune pentru universalitatea şi punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. În această calitate, România a organizat, la Bucureşti, Haga şi New York, o serie de evenimente menite să promoveze Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi activitatea acestei instanţe penale internaţionale, conform MAE.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.