
Cristian Jura

Alina Gaja
2018: Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale este marcată anual la data de 17 iulie.
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant, a transmis următorul mesaj: „Cu ocazia sărbătoririi Zilei Justiției Penale Internaționale, Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul de lungă durată față de sistemul de justiție penală internațională și, în special, angajamentul său ferm față de Curtea Penală Internațională (CPI), ca parte a angajamentului mai larg al UE față de o ordine internațională bazată pe norme.
Anul trecut am marcat cea de a 20-a aniversare a Statutului de la Roma al CPI, angajându-ne să utilizăm toate instrumentele noastre de politică internă și externă pentru a sprijini lupta împotriva impunității și pentru urmări dreptatea, ca element central al realizării păcii și securității durabile, contribuind la restabilirea încrederii și a reconcilierii între comunitățile afectate. UE și statele sale membre își vor continua activitatea în vederea ratificării și a punerii în aplicare universale a Statutului de la Roma. UE și statele sale membre se angajează să susțină și să apere principiile și valorile consacrate în Statutul de la Roma și să păstreze integritatea acestuia, întrucât persistența unor provocări la adresa justiției penale internaționale constituie un obstacol serios în calea eficienței sale depline.
Mecanismele de justiție internaționale sunt esențiale pentru a asigura investigarea celor mai grave infracțiuni care preocupă comunitatea internațională, aducerea autorilor acestora în fața justiției și oferirea de asistență adecvată și despăgubiri pentru prejudiciul suferit victimelor. Nu vom uita niciodată atrocitățile comise în trecut, ci le vom păstra ca parte a memoriei noastre colective umane și a hotărârii de a preveni viitoare conflicte și genocide. Acesta este motivul pentru care UE contribuie în fiecare an la promovarea justiției penale internaționale cu peste 38 de milioane EUR din 2014, prin sprijinirea CPI și a inițiativelor și mecanismelor justiției de tranziție pentru numeroase țări, cum ar fi mecanismele internaționale pentru Siria și Myanmar.
La nivel mondial, UE contribuie la reforme mai ample ale sectorului justiției prin programe care vizează completarea și consolidarea sistemelor naționale de justiție și va continua să depună eforturi pentru a sprijini lucrătorii din domeniul drepturilor omului, avocații, procurorii și toți contribuitorii la sistemul internațional de justiție care depun eforturi neîntrerupte pentru a face dreptate și a proteja drepturile fundamentale ale omului.”
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
***

Cristian Jura

Daniela Niculcea
2018: Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale este marcată anual la data de 17 iulie.
Sediul materiei: Această zi face trimitere la semnarea în 1998 a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, care are drept obiectiv protejarea umanităţii faţă de cazurile de genocid, de crime împotriva umanităţii şi de crime de război.
Data de 17 iulie a fost stabilită în 2014, ca urmare a declaraţiei adoptate la Kampala, cu prilejul Conferinţei de revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI). Ziua Justiţiei Penale Internaţionale este o oportunitate foarte bună pentru confirmarea angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca instrument comun pentru combaterea impunităţii pentru crimele cele mai grave care ameninţă securitatea internaţională, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.
CPI este prima instanţă penală internaţională permanentă, iar în prezent 124 de state la nivel mondial sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale
Guvernul României a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au făcut acest demers, ceea ce a făcut posibilă intrarea în vigoare a Statutului. Pe parcursul anului 2013, România a deţinut poziţia de co-facilitator al Planului de acţiune pentru universalitatea şi punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. În această calitate, România a organizat, la Bucureşti, Haga şi New York, o serie de evenimente menite să promoveze Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi activitatea acestei instanţe penale internaţionale, conform MAE.
Website-ul oficial aici
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro