« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene
20.07.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Cu ocazia Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, marți, 20 iulie 2021, Muzeul Național al Aviației Române este deschis publicului vizitator. Intrarea este gratuită!

***

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale, ca urmare a incidentului de zbor din data de joi, 15 iulie, în care a fost implicat elicopterul Armatei SUA, de tip UH-60 Black Hawk, au fost anulate zborurile de antrenament care erau planificate în această perioadă deasupra Municipiului București, în vederea participării aeronavelor militare românești și americane la festivitățile organizate în data de 20 iulie, la Monumentul Eroilor Aerului, cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene, respectiv 21 iulie, la Arcul de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul comunicat de presă:

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ionel-Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa marți, 20 iulie, începând cu ora 10.00, la Ceremonia militară organizată cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, de la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.

În cadrul ceremoniei, vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor aviatori, iar Regimentului 74 PATRIOT îi va fi înmânat Drapelul de Luptă.

Prin această ceremonie este omagiată memoria eroilor care, de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă sau în misiunile executate în teatrele de operaţii ori pe teritoriul naţional, au slujit cu devotament aripile patriei şi s-au alăturat escadrilei din ceruri.

***

• Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților.

• La 17 iunie, în urmă cu 111 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet pe teritoriul ţării noastre cu un aeroplan de concepţie proprie.

• Regimentul 74 PATRIOT, unitate tactică de luptă înfiinţată la 1 decembrie 2018, are ca misiune operaţionalizarea sistemului de rachete sol-aer PATRIOT, echipament militar ce permite Armatei României creșterea capacității defensive și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.

• Drapelul de luptă al unității militare reprezintă simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare, este confecționat în ateliere speciale și este compus din flamură, hampă, acvilă și accesorii.

***

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

La mulţi ani Forţelor Aeriene Române!

În fiecare an, pe 20 iulie, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, aviatorii militari români sărbătoresc Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Cu acest prilej, le aducem mulţumiri tuturor militarilor, personalului civil şi rezerviştilor care şi-au dedicat viaţa Aripilor Româneşti!

Istoria contemporană a României a fost susţinută de actele de eroism ale piloţilor militari care au dat dovadă de curaj şi măiestrie în confruntările aeriene. Cele două Războaie Mondiale au reprezentat adevărate probe de foc pentru aviatorii militari care au apărat spațiului aerian românesc și obiectivele terestre și navale civile și militare. De la aeronavele Nieuport XI Bebe din prima unitate de vânătoare, în Marele Război, şi până la escadrila de aeronave F-16 Fighting Falcon, Forţele Aeriene Române au fost permanent la înălţime atât la propriu cât şi la figurat, piloţii militari remarcându-se prin profesionalismul şi priceperea cu care şi-au stăpânit şi manenvrat avioanele de luptă.

În ultimii 20 de ani, militarii Forțelor Aeriene au participat la misiuni complexe, sub egida NATO şi ONU, dovedind profesionalism și patriotism. Cutezanța acestor specialiști reprezintă repere solide pentru noi dar și pentru generațiile viitoare. Fie că amintim de capacitatea aeriană de transport, cu aeronave C-130 Hercules şi C-27J Spartan, în Afganistan, Irak şi Balcani, fie că vorbim de piloţii aeronavelor de luptă MiG-21 LanceR şi F-16 Fighting Falcon, sau că ne gândim la specialiştii în apărare anti-aeriană și radiolocație, toţi aceşti militari şi personalul civil deopotrivă merită aprecieri şi recunoştinţă pentru că stau de veghe permanent la fruntariile aeriene naţionale şi aliate.

Să nu uităm, astăzi, de pionierii şi promotorii aviaţiei româneşti, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli și Hermann Oberth. Aceste nume au făcut istorie, au construit şi inovat, au impus prin efortul lor creator ingineria aeronautică românească în cultura universală.

Suntem datori să-i onorăm pe aceşti titani ai aviaţiei, să continuăm în memoria lor o tradiţie seculară consolidată de aceşti deschizători de drumuri, să promovăm ingineria aeronautică atât în univeristăţile civile de profil şi în academiile militare. Luptele viitorului se vor desfăşura în primul rând în spaţiiile aerian şi cibernetic. Înţelegând această realitate, pregătindu-ne permanent, adaptându-ne la noile provocări, vom reuşi să contracarăm orice posibil atac la adresa securităţii şi stabilităţii naţionale.

Armatele moderne au nevoie de forţe aeriene dotate cu aeronave şi sisteme anti-aeriene performante, de personal, piloţi şi militari cât mai bine instruiţi, de licee şi academii de profil care să ofere sistemului naţional de apărare specialiştii şi ofiţerii pregătiţi pentru a stăpâni tehnica de luptă a viitorului. Un viitor care se apropie foarte repede, cu o dezvoltare a tehnologiei militare care, deseori, se petrece mai repede decât am putea anticipa.

Trebuie să fim pregătiţi pentru o evoluţie extrem de rapidă de la nou la foarte nou, de la tehnologia clasică la ceea ce presupune înţelegerea şi adaptarea la progresul informatic şi informaţional al „Erei 5G”. Acestea sunt principalele linii de dezvoltare şi obiective ale conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi, cât voi fi ministru, voi susţine proiectele de modernizare şi înzestrare a aviaţiei militare, pentru stabilitate şi apărarea Ţării, pentru protejarea spaţiului aerian naţional şi aliat.

Achiziţia de sisteme anti-aeriene Patriot şi completarea escadrilei F-16 Fighting Falcon marchează din acest an o nouă etapă pentru Forţele Aeriene Române care trebuie să se adapteze la provocările secolului XXI. Apărarea naţională se bazează în primul rând pe forţele proprii pe care suntem datori să le modernizăm permanent şi să le dezvoltăm. Prin noi înşine putem consolida capacitatea reală de apărare naţională! Aliaţii ne sunt garanţie, ne oferă protecţie, dar este foarte important să ne putem asigura apărarea naţională în primul rând prin forţe şi capacităţi proprii! Totodată trebuie să îmbunătăţim permanent interoperabilitatea cu forţele şi comandamentele aliate. Sunt argumente care susţin importanţa continuării modernizării şi dotării Forţelor Aeriene cu aeronave şi tehnică de apărare a spaţiului aerian naţional!

Dragi piloţi, personal navigant, personal civil şi auxiliar din Forţele Aeriene ale României,

Sunteţi, în acest moment, principala pavăză a Ţării, vă aflați la fruntarii, gata de acțiune, în fiecare zi, în fiecare moment. Capacitatea dumneavoastră de reacţie este încercată periodic. Alături de forţele aeriene aliate care ne susţin aţi reuşit să protejați cu succes spaţiul aerian românesc.

Aveți, probabil, cea mai dificilă și mai complexă misiune! Sunteţi cei care, într-un eventual conflict, veţi intra primii în luptă. Ţara şi Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră! Vă mulțumesc pentru acest efort deosebit.

Astăzi, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forțelor Aeriene Române, le urez personalului aeronautic sau care încadrează unitățile de apărare antiaeriană și de radiolocație, militari și civili din Forțele Aeriene Române la mulţi ani, sănătate şi CER SENIN!

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, pe care o sărbătorim odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, onorăm memoria tuturor eroilor care, de-a lungul istoriei noastre, și-au pus viața, cu dăruire, curaj și abnegație, în slujba „Aripilor Românești”.

Îi celebrăm, totodată, pe constructorii de aeronave, inginerii și tehnicienii, care, prin spirit inovator, patriotism, inteligență şi pasiune, au creat și menținut prestigiul aeronauticii românești.

Este o zi dedicată și lucrătorilor din domeniul aviației civile, atât cea de transport, cu misiuni dificile în timpul actualei pandemii de COVID-19, cât și cea utilitară și sportivă, care își aduc contribuția la dezvoltarea economiei țării noastre și la progresul sportului aviatic.

Forțele Aeriene ale României sunt astăzi o categorie modernă de forțe ale armatei, cu structuri aflate în plin proces de consolidare a capacității operaționale, ca urmare a creșterii, în ultimii ani, a cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB, precum și a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave de ultimă generație și a unor sisteme performante de armament.

Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind apte să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță, precum și misiuni de salvare-evacuare şi pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale, în sprijinul autorităților civile, la nivel național sau local.

Această categorie de forțe ale Armatei execută însă și misiuni în cadrul NATO, conform misiunilor și obligațiilor pe care și le-a asumat țara noastră, militarii Forțelor Aeriene fiind, astfel, foarte buni ambasadori ai României, apreciați de aliații și partenerii noștri.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Îmi exprim prețuirea și respectul față de performanțele dumneavoastră profesionale, față de spiritul de sacrificiu, patriotismul și dorința de auto-depășire care vă animă.

Sunteți cei care, cu dăruire, ați transformat zborul și apărarea spațiului aerian al României într-o adevărată pasiune. Aceasta presupune o pregătire continuă, antrenament și dăruire.

Vă doresc multă sănătate, succes și vă asigur de întreaga mea apreciere!

La mulți ani!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită împreună cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, un erou al credinței și al virtuții, este prilejul de a-i onora, cu recunoștință și prețuire, pe toți aviatorii care, de-a lungul istoriei noastre, și-au pus viața în slujba patriei, cu dăruire, patriotism și abnegație.

În această zi, rememorăm, totodată, și contribuția generațiilor de constructori de aeronave, oameni de știință care, prin creativitate, inteligență și pasiune, au dus aeronautica românească la nivelul țărilor cu tradiție și performanțe remarcabile în acest domeniu.

De asemenea, îi celebrăm și pe cei care lucrează în domeniul aviației civile, atât cea de transport, cât și cea utilitară și sportivă. Fiecare, în domeniul său, își aduce contribuția la dezvoltarea economiei țării noastre și la progresul sportului aviatic.

În prezent, Forțele Aeriene ale României, cu o vechime de aproape 130 de ani, sunt compuse din structuri moderne, aflate în plin proces de consolidare a capacității operaționale, ca urmare a creșterii cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB și a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave și tehnică, mult mai performante.

Forțele Aeriene Române desfășoară misiuni esențiale, de apărare a integrității spațiului aerian național și a celui NATO din zona de responsabilitate.

Această categorie modernă de forțe ale armatei are un rol important în consolidarea posturii de apărare a României, îndeplinind misiuni complexe pentru apărarea spațiului aerian al țării noastre, efectuarea misiunilor de transport aerian, precum și cooperarea cu state aliate în cadrul misiunilor de pace și de reconstrucție post conflict.

În actualul context generat de pandemia de COVID-19, parte din aceste structuri au executat misiuni importante, în prima linie, alături de alte forțe și mijloace specializate.

Salut participarea la executarea misiunilor de transport aerian al persoanelor suspecte sau infectate cu noul coronavirus și al personalului medical, a misiunilor de repatriere a cetățenilor români din zone afectate de pandemie, precum și a misiunilor de transport de materiale sanitare, tehnică și aparatură medicală, atât de necesare pentru protecția populației.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Vă felicit pentru performanțele și realizările profesionale. Ați transformat zborul și apărarea spațiului aerian al României într-o adevărată profesiune de credință.

Vă urez ca spiritul de sacrificiu, patriotismul și dorința de autodepășire care vă caracterizează să vă ghideze și în viitor în îndeplinirea misiunilor dumneavoastră.

Vă doresc multă sănătate, succes și cer senin!

La mulți ani aviatorilor noștri!

La mulți ani forțelor noastre aeriene!

***

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj:

Îi sărbătorim astăzi pe profesioniștii aerului și întreg personalul din domeniul aviației civile și militare, cu convingerea că munca lor înseamnă siguranța călătoriilor noastre cu avionul, șanse neprețuite pentru cei a căror viață depinde de accesul cât mai rapid la unități spitalicești din țară sau de peste hotare, intervenții vitale în situații de urgență și, nu în ultimul rând, înseamnă apărarea și securitatea spațiului aerian al României.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, marcată în aceeași zi când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților, este un bun prilej de a le mulțumi tuturor pentru activitatea lor, pentru profesionalismul, responsabilitatea și curajul cu care își fac datoria.
În cele câteva luni de când și România este afectată de pandemia cu noul coronavirus, mulți dintre cei care lucrează în domeniul aviației s-au aflat și ei în linia întâi în lupta pentru viață, alături de medici și de alte categorii profesionale. Au existat cazuri de pacienți care au avut nevoie să fie transportați de urgență, pe calea aerului, la spitale aflate la distanțe mari, au fost transporturi aeriene de materiale sanitare absolut necesare în contextul crizei sanitare – eforturi pentru care toți cei implicați merită recunoștința și respectul nostru.România are o tradiție îndelungată în domeniul aviației, pe care profesioniștii de astăzi o duc mai departe. Ne mândrim și astăzi, ca români, cu cei trei pionieri ai aviației, Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, care s-au dedicat unui vis ce părea în vremea lor de nerealizat, dar care, prin munca și perseverența lor, au contribuit la apariția și dezvoltarea unui domeniu vital pentru lumea modernă. Aviația a devenit, în cei peste o sută de ani de istorie a sa, un domeniu extrem de complex care, pe lângă logistica și infrastructura specifice, implică resursă umană foarte bine pregătită. Performanțele profesioniștilor aviației din România sunt astăzi recunoscute și apreciate în lume, atât în domeniul civil, cât și în cel militar, și avem aici exemplul celor care ne reprezintă țara în misiunile desfășurate sub mandat ONU, OSCE sau NATO. Am o deosebită admirație pentru munca tuturor.

Vă mulțumesc și vă felicit pentru tot ceea ce faceți.

La mulți ani și Cer senin!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Anul acesta, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au participat la ceremonia dedicată Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, care a avut loc astăzi la ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor. Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor aviatori, iar monumentul va a fost survolat de aproximativ 25 de aeronave militare.

Viorica Dăncilă, Prim-Ministrul României, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene: „Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene reprezintă un prilej de a retrăi mândria că țara noastră a scris istorie în aeronautica mondială, nume ca Vlaicu, Vuia și Coandă ocupând loc nu doar în prima linie a marilor inventatori din acest domeniu, ci și în ”escadrila” celor care au împlinit vechiul vis al omului de a cuceri cerul.
Aviația militară ne protejează viețile, aviația civilă ne sporește bunăstarea și face ca vechiul ideal al multor oameni de a vedea lumea, de a înțelege stiluri de viață și culturi diferite să devină realitate.
Transmit cel mai calde gânduri, alături de urări de sănătate și bucurii, tuturor celor care slujesc aviaţia militară și civilă, precum și tuturor românilor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui, cu ocazia praznicului Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor români.
Sunteți, zilnic, eroii noștri, dragi membri ai Forțelor Aeriene Române. Vă doresc să vă întoarceți cu bine acasă din misiunile dumneavoastră militare și civile!”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910. Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.

Aviatorii militari români sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Cu acest prilej, toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene vor desfăşura ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare, potrivit unui comunicat al FAR.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române, Zilei Forţelor Aeriene și praznicului Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, Statul Major al Forţelor Aeriene organizează astăzi, 20 iulie, o serie de manifestări dedicate evenimentului și sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, potrivit unui comunicat al MAN.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

 
Secţiuni: Legal Days, UNIVERSITARIA, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD