Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene
20.07.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, celebrată odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul pe 20 iulie, este un bun prilej de a-i omagia pe cei care au servit sau servesc cu dăruire, curaj și abnegație aviația română, civilă sau militară.

În această zi, îi comemorăm, cu profundă recunoștință și prețuire, pe toți aviatorii care au făcut sacrificiul suprem în serviciul „aripilor românești”.

Totodată, îi omagiem astăzi și pe pionierii aviației românești – Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli – precum și pe toți cei care, prin devotament și implicare, au contribuit la creșterea prestigiului aeronauticii românești la nivel internațional.

Celor care își desfășoară în prezent activitatea în cadrul Aviației Române și al Forțelor Aeriene le revine misiunea nobilă de a continua și onora eforturile înaintașilor, într-un context de securitate complicat.

Forțele Aeriene Române au parcurs un amplu proces de modernizare și consolidare, fiind astăzi o categorie de forțe omogenă, dinamică și suplă, capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni: asigurarea suveranității spațiului aerian național, participarea la exerciții și misiuni de luptă în context aliat, executarea transporturilor aeriene, inclusiv a celor cu caracter umanitar, participarea la limitarea și înlăturarea urmărilor calamităților naturale sau ale altor situații de urgență.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Traversăm o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere al securității regionale și euro-atlantice. Invadarea militară a Ucrainei de către Federația Rusă a schimbat semnificativ realitatea strategică din regiunea Mării Negre.

Rolul României în acest context este semnificativ. Ca stat de frontieră al NATO și al Uniunii Europene, țara noastră are misiunea de a reacționa cu rapiditate la provocările militare de securitate din regiune.

Cu profesionalism și implicare totală, Forțele Aeriene, împreună cu structuri similare aliate, constituie unul dintre cele mai importante instrumente de răspuns, asigurând astfel securitatea spațiului aerian al României și al celui aliat.

Noul mediu de securitate de pe Flancul Estic al Alianței impune promovarea unor structuri militare cu un grad ridicat de operaționalizare, înzestrate cu mijloace moderne și capabile să reacționeze în timp scurt.

În acest sens, se află în derulare programe de înzestrare care să permită creșterea eficienței în operațiunile militare, iar modernizarea Forțelor Aeriene va continua prin achiziționarea unui număr suplimentar de aeronave F-16, care vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de ultimă generație.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Vă mulțumesc pentru profesionalism și spiritul de sacrificiu! Dumneavoastră faceți spațiul aerian românesc mai sigur și contribuiți la securitatea frontierelor aeriene ale României, Uniunii Europene și NATO.

Vă îndemn să vă pregătiți continuu și să dați dovadă de aceeași dăruire și devotament în toate misiunile pe care le primiți.

Vă doresc multă sănătate și succes!

La mulți ani!

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi Aviația și Forțele Aeriene Române, aducând totodată un omagiu eroilor aviatori căzuți la datorie în lupte pentru apărarea țării sau în misiuni internaționale la care a participat România.

Aflați mereu la înălțime prin natura profesiei lor, dar și prin nivelul de pregătire profesională, oamenii aceștia ne dau încredere că spațiul aerian al țării este în siguranță și apărat în caz de nevoie și că vor fi mereu alături de populația civilă în situații de urgență. Încrederea și buna reputație de care se bucură profesioniștii aerului din România sunt rezultatul multor ani de pregătire, al seriozității și curajului cu care ei s-au dedicat unei cariere pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă, care implică un nivel maxim de responsabilitate.

În ultimii 30 de ani, Forțele Aeriene Române au trecut printr-un amplu proces de reorganizare și modernizare, ceea ce a permis atingerea unor standarde de capabilitate aliniate statutului României de membru al Alianței Nord-Atlantice și cerințelor defensive care decurg din acest statut.

Ca fost ministru al Apărării Naționale am susținut acest proces, iar ca prim-ministru consider la fel de important acest obiectiv, având în vedere contextul creat de agresiunea neprovocată și nelegitimă a Rusiei asupra Ucrainei.

Ne-am asumat la preluarea guvernării consolidarea posturii de apărare a României și descurajare, prin dezvoltarea unor capabilități de apărare adaptate provocărilor actuale de securitate, inclusiv la nivel de apărare aeriană, iar achiziția de avioane multirol aprobată recent de guvern a intrat în linie dreaptă, ceea ce va aduce un plus capacității defensive a României.

Astăzi, când credincioșii creștin-ortodocși și greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, tuturor militarilor, rezerviștilor și personalului civil din aviație, le urez succes, cer senin în misiunile lor și la mulți ani!

Românilor care își serbează ziua onomastică, le doresc sănătate, liniște, împliniri și mulți ani înainte!

***

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a transmis următorul mesaj:

În fiecare an la 20 iulie, sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul ne aduce mai aproape de aviatorii români, deopotrivă militari sau civili, care sărbătoresc, cu acest prilej, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Aviaţia militară s-a născut și dezvoltat din minți agere și brațe puternice, din curaj și perseverență, din lacrimi, suferință și sacrificii, și, mai presus de toate, din dragoste de zbor și de Țară.

Personalul aeronautic militar a participat, încă de la înființarea acestei categorii de forțe, la toate marile conflagrații în care țara noastră a fost angrenată în secolul trecut, contribuţia lor fiind de multe ori decisivă în obținerea victoriei. Din păcate, prețul acestor misiuni a fost plătit, de multe ori, cu sânge.

Doresc să aduc un omagiu în primul rând celor opt militari pe care i-am pierdut, la datorie, în luna martie a acestui an, în catastrofa aeriană din județul Constanța. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Ei s-au alăturat întru eternitate galeriei eroilor aerului căzuți pentru România, în toate timpurile, care au apărat, până la sacrificiul suprem, porţile albastre ale țării noastre.

Situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile acestui război pentru securitatea euro-atlantică necesită continuarea procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei la noul context de securitate care se conturează la nivel regional începând din 24 februarie.

Deciziile importante luate la Summit-ul de la Madrid au adus regiunea Mării Negre în centrul atenției planificatorilor strategici ai Alianței, care vor echilibra, în perioada următoare, postura de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe întregul flanc estic. Noul Concept Strategic a creat premisele pentru o construcție de securitate durabilă și robustă de la Marea Baltică la Marea Neagră, care va aborda în mod unitar și eficient dispunerea forțelor aliate în țările NATO aflate în proximitatea zonei de conflict, prin pre-poziționarea de tehnică și echipamente defensive esențiale și construirea unei infrastructuri de sprijin pe întregul flanc. Aliații noștri se află deja aici, iar contribuția lor va crește gradual în perioada imediat următoare.

În mod evident, apărarea începe de acasă, iar Forțele Aeriene Române, alături de celelalte categorii de forțe ale armatei noastre, au contribuit în mod direct, cu misiuni și sarcini îndeplinite exemplar, la întărirea permanentă a capacității de apărare a țării noastre, și-au adaptat timpul de reacţie la un ritm operaţional crescut şi au continuat misiunile şi antrenamentele executate în comun cu partenerii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, atât în ceea ce priveşte executarea misiunilor de Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 proprii, cât şi executarea misiunilor din cadrul Activităţilor de Vigilenţă întărită și de Poliție Aeriană Întărită, alături de celelalte aeronave de luptă ale partenerilor din Germania, Italia, Marea Britanie sau Statele Unite al Americii.

Continuăm, în acelaşi timp, în baza alocărilor de 2% din PIB asigurate în ultimii cinci ani și ridicarea acestui nivel, începând din 2023, la 2,5% din PIB, eforturile de retehnologizare a Forțelor Aeriene cu sisteme și tehnică moderne, interoperabile și integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale dar, mai ales, viitoare.

În cadrul programelor esențiale de înzestrare pentru aviația militară, amintim, în primul rând, avionul multirol, care va fi completat, în curând, cu încă două escadrile, prin achiziția, modernizarea și operaționalizarea a încă 32 de aeronave F-16, ceea ce va deschide calea către etapa finală, respectiv dotarea cu aeronave de generația a V-a.

La fel de importantă pentru securitatea țării și a teritoriului aliat este și continuarea programului „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT”, un sistem testat în luptă și capabil să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale pe care rachetiştii sol-aer deja îl exploatează și se pregătesc pentru recepționarea următoarelor sisteme aferente acestui proiect.

Discutăm, totodată, și de modernizarea avioanelor şcoală IAR-99 sau de continuarea înzestrării cu radare de cercetare moderne, indispensabile în asigurarea avertizării timpurii realizate prin supravegherea permanentă a spaţiului aerian naţional şi parte importantă a misiunii de onoare a Forţelor Aeriene Române – apărarea spaţiului aerian al României, integrat în spaţiul aerian al Alianţei Nord Atlantice, precum și de alte achiziții de tehnică modernă, care se află în planificare și pregătire.

Dragi piloţi, personal navigant, artileriști, radiolocatoriști, personal civil şi auxiliar din Forţele Aeriene ale României,

Sunteţi, astăzi, în prima linie la frontierele Țării, vigilenți, atenți în fiecare clipă, gata de o reacție cât mai clară și rapidă, în acord cu prevederile tratatelor la care România este parte. Știu că această capacitate vă este testată periodic și, alături de forţele aeriene aliate care ne susţin, aţi reuşit să protejați cu succes spaţiul aerian românesc și o veți face în continuare, cu același ridicat simț al datoriei.

Doresc să vă mulțumesc pentru că faceţi din cerul României un spaţiu paşnic şi sigur, în special în contextul de securitate actual și să vă transmit că atât Țara cât și Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră!

Astăzi, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forțelor Aeriene Române, urez personalului aeronautic și celor care încadrează unitățile de apărare antiaeriană și de radiolocație, militari și civili din Forțele Aeriene Române, în activitate, în rezervă sau în retragere, la mulţi ani, sănătate şi CER SENIN!
La mulţi ani Forţelor Aeriene Române!

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul comunicat de presă:

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa miercuri, 20 iulie, începând cu ora 11:00, la ceremonia militară și religioasă prilejuită de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.

Pe timpul ceremoniei vor evolua aproximativ 20 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, Antonov AN-30, IAR-330, IAR-99 aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon aparținând Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, două elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, două elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, precum și patru aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.

În datele de 14, 15,18 și 19 iulie, începând cu ora 11.00, în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, au avut loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române.

Totodată, cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei, vor fi survolate de aeronave militare următoarele localități: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Botoșani, Brăila, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Focșani, Galați, Gherla, Groșii Țibleșului, Luduș, Mediaș, Onești, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Târgu Neamț, Tecuci, Târgu Lăpuș, Târgu Mureș, Turda și Vaslui.

Survolul aeronavelor se va executa cu respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare şi vor fi luate toate măsurile de siguranţă necesare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Cu ocazia Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, marți, 20 iulie 2021, Muzeul Național al Aviației Române este deschis publicului vizitator. Intrarea este gratuită!

***

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale, ca urmare a incidentului de zbor din data de joi, 15 iulie, în care a fost implicat elicopterul Armatei SUA, de tip UH-60 Black Hawk, au fost anulate zborurile de antrenament care erau planificate în această perioadă deasupra Municipiului București, în vederea participării aeronavelor militare românești și americane la festivitățile organizate în data de 20 iulie, la Monumentul Eroilor Aerului, cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene, respectiv 21 iulie, la Arcul de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul comunicat de presă:

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ionel-Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa marți, 20 iulie, începând cu ora 10.00, la Ceremonia militară organizată cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, de la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.

În cadrul ceremoniei, vor fi depuse coroane de flori în memoria eroilor aviatori, iar Regimentului 74 PATRIOT îi va fi înmânat Drapelul de Luptă.

Prin această ceremonie este omagiată memoria eroilor care, de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă sau în misiunile executate în teatrele de operaţii ori pe teritoriul naţional, au slujit cu devotament aripile patriei şi s-au alăturat escadrilei din ceruri.

***

• Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților.

• La 17 iunie, în urmă cu 111 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet pe teritoriul ţării noastre cu un aeroplan de concepţie proprie.

• Regimentul 74 PATRIOT, unitate tactică de luptă înfiinţată la 1 decembrie 2018, are ca misiune operaţionalizarea sistemului de rachete sol-aer PATRIOT, echipament militar ce permite Armatei României creșterea capacității defensive și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO.

• Drapelul de luptă al unității militare reprezintă simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare, este confecționat în ateliere speciale și este compus din flamură, hampă, acvilă și accesorii.

***

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

La mulţi ani Forţelor Aeriene Române!

În fiecare an, pe 20 iulie, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, aviatorii militari români sărbătoresc Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Cu acest prilej, le aducem mulţumiri tuturor militarilor, personalului civil şi rezerviştilor care şi-au dedicat viaţa Aripilor Româneşti!

Istoria contemporană a României a fost susţinută de actele de eroism ale piloţilor militari care au dat dovadă de curaj şi măiestrie în confruntările aeriene. Cele două Războaie Mondiale au reprezentat adevărate probe de foc pentru aviatorii militari care au apărat spațiului aerian românesc și obiectivele terestre și navale civile și militare. De la aeronavele Nieuport XI Bebe din prima unitate de vânătoare, în Marele Război, şi până la escadrila de aeronave F-16 Fighting Falcon, Forţele Aeriene Române au fost permanent la înălţime atât la propriu cât şi la figurat, piloţii militari remarcându-se prin profesionalismul şi priceperea cu care şi-au stăpânit şi manenvrat avioanele de luptă.

În ultimii 20 de ani, militarii Forțelor Aeriene au participat la misiuni complexe, sub egida NATO şi ONU, dovedind profesionalism și patriotism. Cutezanța acestor specialiști reprezintă repere solide pentru noi dar și pentru generațiile viitoare. Fie că amintim de capacitatea aeriană de transport, cu aeronave C-130 Hercules şi C-27J Spartan, în Afganistan, Irak şi Balcani, fie că vorbim de piloţii aeronavelor de luptă MiG-21 LanceR şi F-16 Fighting Falcon, sau că ne gândim la specialiştii în apărare anti-aeriană și radiolocație, toţi aceşti militari şi personalul civil deopotrivă merită aprecieri şi recunoştinţă pentru că stau de veghe permanent la fruntariile aeriene naţionale şi aliate.

Să nu uităm, astăzi, de pionierii şi promotorii aviaţiei româneşti, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli și Hermann Oberth. Aceste nume au făcut istorie, au construit şi inovat, au impus prin efortul lor creator ingineria aeronautică românească în cultura universală.

Suntem datori să-i onorăm pe aceşti titani ai aviaţiei, să continuăm în memoria lor o tradiţie seculară consolidată de aceşti deschizători de drumuri, să promovăm ingineria aeronautică atât în univeristăţile civile de profil şi în academiile militare. Luptele viitorului se vor desfăşura în primul rând în spaţiiile aerian şi cibernetic. Înţelegând această realitate, pregătindu-ne permanent, adaptându-ne la noile provocări, vom reuşi să contracarăm orice posibil atac la adresa securităţii şi stabilităţii naţionale.

Armatele moderne au nevoie de forţe aeriene dotate cu aeronave şi sisteme anti-aeriene performante, de personal, piloţi şi militari cât mai bine instruiţi, de licee şi academii de profil care să ofere sistemului naţional de apărare specialiştii şi ofiţerii pregătiţi pentru a stăpâni tehnica de luptă a viitorului. Un viitor care se apropie foarte repede, cu o dezvoltare a tehnologiei militare care, deseori, se petrece mai repede decât am putea anticipa.

Trebuie să fim pregătiţi pentru o evoluţie extrem de rapidă de la nou la foarte nou, de la tehnologia clasică la ceea ce presupune înţelegerea şi adaptarea la progresul informatic şi informaţional al „Erei 5G”. Acestea sunt principalele linii de dezvoltare şi obiective ale conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi, cât voi fi ministru, voi susţine proiectele de modernizare şi înzestrare a aviaţiei militare, pentru stabilitate şi apărarea Ţării, pentru protejarea spaţiului aerian naţional şi aliat.

Achiziţia de sisteme anti-aeriene Patriot şi completarea escadrilei F-16 Fighting Falcon marchează din acest an o nouă etapă pentru Forţele Aeriene Române care trebuie să se adapteze la provocările secolului XXI. Apărarea naţională se bazează în primul rând pe forţele proprii pe care suntem datori să le modernizăm permanent şi să le dezvoltăm. Prin noi înşine putem consolida capacitatea reală de apărare naţională! Aliaţii ne sunt garanţie, ne oferă protecţie, dar este foarte important să ne putem asigura apărarea naţională în primul rând prin forţe şi capacităţi proprii! Totodată trebuie să îmbunătăţim permanent interoperabilitatea cu forţele şi comandamentele aliate. Sunt argumente care susţin importanţa continuării modernizării şi dotării Forţelor Aeriene cu aeronave şi tehnică de apărare a spaţiului aerian naţional!

Dragi piloţi, personal navigant, personal civil şi auxiliar din Forţele Aeriene ale României,

Sunteţi, în acest moment, principala pavăză a Ţării, vă aflați la fruntarii, gata de acțiune, în fiecare zi, în fiecare moment. Capacitatea dumneavoastră de reacţie este încercată periodic. Alături de forţele aeriene aliate care ne susţin aţi reuşit să protejați cu succes spaţiul aerian românesc.

Aveți, probabil, cea mai dificilă și mai complexă misiune! Sunteţi cei care, într-un eventual conflict, veţi intra primii în luptă. Ţara şi Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră! Vă mulțumesc pentru acest efort deosebit.

Astăzi, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forțelor Aeriene Române, le urez personalului aeronautic sau care încadrează unitățile de apărare antiaeriană și de radiolocație, militari și civili din Forțele Aeriene Române la mulţi ani, sănătate şi CER SENIN!

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, pe care o sărbătorim odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, onorăm memoria tuturor eroilor care, de-a lungul istoriei noastre, și-au pus viața, cu dăruire, curaj și abnegație, în slujba „Aripilor Românești”.

Îi celebrăm, totodată, pe constructorii de aeronave, inginerii și tehnicienii, care, prin spirit inovator, patriotism, inteligență şi pasiune, au creat și menținut prestigiul aeronauticii românești.

Este o zi dedicată și lucrătorilor din domeniul aviației civile, atât cea de transport, cu misiuni dificile în timpul actualei pandemii de COVID-19, cât și cea utilitară și sportivă, care își aduc contribuția la dezvoltarea economiei țării noastre și la progresul sportului aviatic.

Forțele Aeriene ale României sunt astăzi o categorie modernă de forțe ale armatei, cu structuri aflate în plin proces de consolidare a capacității operaționale, ca urmare a creșterii, în ultimii ani, a cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB, precum și a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave de ultimă generație și a unor sisteme performante de armament.

Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind apte să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță, precum și misiuni de salvare-evacuare şi pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale, în sprijinul autorităților civile, la nivel național sau local.

Această categorie de forțe ale Armatei execută însă și misiuni în cadrul NATO, conform misiunilor și obligațiilor pe care și le-a asumat țara noastră, militarii Forțelor Aeriene fiind, astfel, foarte buni ambasadori ai României, apreciați de aliații și partenerii noștri.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Îmi exprim prețuirea și respectul față de performanțele dumneavoastră profesionale, față de spiritul de sacrificiu, patriotismul și dorința de auto-depășire care vă animă.

Sunteți cei care, cu dăruire, ați transformat zborul și apărarea spațiului aerian al României într-o adevărată pasiune. Aceasta presupune o pregătire continuă, antrenament și dăruire.

Vă doresc multă sănătate, succes și vă asigur de întreaga mea apreciere!

La mulți ani!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită împreună cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, un erou al credinței și al virtuții, este prilejul de a-i onora, cu recunoștință și prețuire, pe toți aviatorii care, de-a lungul istoriei noastre, și-au pus viața în slujba patriei, cu dăruire, patriotism și abnegație.

În această zi, rememorăm, totodată, și contribuția generațiilor de constructori de aeronave, oameni de știință care, prin creativitate, inteligență și pasiune, au dus aeronautica românească la nivelul țărilor cu tradiție și performanțe remarcabile în acest domeniu.

De asemenea, îi celebrăm și pe cei care lucrează în domeniul aviației civile, atât cea de transport, cât și cea utilitară și sportivă. Fiecare, în domeniul său, își aduce contribuția la dezvoltarea economiei țării noastre și la progresul sportului aviatic.

În prezent, Forțele Aeriene ale României, cu o vechime de aproape 130 de ani, sunt compuse din structuri moderne, aflate în plin proces de consolidare a capacității operaționale, ca urmare a creșterii cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB și a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave și tehnică, mult mai performante.

Forțele Aeriene Române desfășoară misiuni esențiale, de apărare a integrității spațiului aerian național și a celui NATO din zona de responsabilitate.

Această categorie modernă de forțe ale armatei are un rol important în consolidarea posturii de apărare a României, îndeplinind misiuni complexe pentru apărarea spațiului aerian al țării noastre, efectuarea misiunilor de transport aerian, precum și cooperarea cu state aliate în cadrul misiunilor de pace și de reconstrucție post conflict.

În actualul context generat de pandemia de COVID-19, parte din aceste structuri au executat misiuni importante, în prima linie, alături de alte forțe și mijloace specializate.

Salut participarea la executarea misiunilor de transport aerian al persoanelor suspecte sau infectate cu noul coronavirus și al personalului medical, a misiunilor de repatriere a cetățenilor români din zone afectate de pandemie, precum și a misiunilor de transport de materiale sanitare, tehnică și aparatură medicală, atât de necesare pentru protecția populației.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Vă felicit pentru performanțele și realizările profesionale. Ați transformat zborul și apărarea spațiului aerian al României într-o adevărată profesiune de credință.

Vă urez ca spiritul de sacrificiu, patriotismul și dorința de autodepășire care vă caracterizează să vă ghideze și în viitor în îndeplinirea misiunilor dumneavoastră.

Vă doresc multă sănătate, succes și cer senin!

La mulți ani aviatorilor noștri!

La mulți ani forțelor noastre aeriene!

***

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj:

Îi sărbătorim astăzi pe profesioniștii aerului și întreg personalul din domeniul aviației civile și militare, cu convingerea că munca lor înseamnă siguranța călătoriilor noastre cu avionul, șanse neprețuite pentru cei a căror viață depinde de accesul cât mai rapid la unități spitalicești din țară sau de peste hotare, intervenții vitale în situații de urgență și, nu în ultimul rând, înseamnă apărarea și securitatea spațiului aerian al României.

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, marcată în aceeași zi când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților, este un bun prilej de a le mulțumi tuturor pentru activitatea lor, pentru profesionalismul, responsabilitatea și curajul cu care își fac datoria.
În cele câteva luni de când și România este afectată de pandemia cu noul coronavirus, mulți dintre cei care lucrează în domeniul aviației s-au aflat și ei în linia întâi în lupta pentru viață, alături de medici și de alte categorii profesionale. Au existat cazuri de pacienți care au avut nevoie să fie transportați de urgență, pe calea aerului, la spitale aflate la distanțe mari, au fost transporturi aeriene de materiale sanitare absolut necesare în contextul crizei sanitare – eforturi pentru care toți cei implicați merită recunoștința și respectul nostru.România are o tradiție îndelungată în domeniul aviației, pe care profesioniștii de astăzi o duc mai departe. Ne mândrim și astăzi, ca români, cu cei trei pionieri ai aviației, Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, care s-au dedicat unui vis ce părea în vremea lor de nerealizat, dar care, prin munca și perseverența lor, au contribuit la apariția și dezvoltarea unui domeniu vital pentru lumea modernă. Aviația a devenit, în cei peste o sută de ani de istorie a sa, un domeniu extrem de complex care, pe lângă logistica și infrastructura specifice, implică resursă umană foarte bine pregătită. Performanțele profesioniștilor aviației din România sunt astăzi recunoscute și apreciate în lume, atât în domeniul civil, cât și în cel militar, și avem aici exemplul celor care ne reprezintă țara în misiunile desfășurate sub mandat ONU, OSCE sau NATO. Am o deosebită admirație pentru munca tuturor.

Vă mulțumesc și vă felicit pentru tot ceea ce faceți.

La mulți ani și Cer senin!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Anul acesta, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au participat la ceremonia dedicată Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, care a avut loc astăzi la ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor. Cu acest prilej au fost depuse coroane de flori în memoria eroilor aviatori, iar monumentul va a fost survolat de aproximativ 25 de aeronave militare.

Viorica Dăncilă, Prim-Ministrul României, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene: „Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene reprezintă un prilej de a retrăi mândria că țara noastră a scris istorie în aeronautica mondială, nume ca Vlaicu, Vuia și Coandă ocupând loc nu doar în prima linie a marilor inventatori din acest domeniu, ci și în ”escadrila” celor care au împlinit vechiul vis al omului de a cuceri cerul.
Aviația militară ne protejează viețile, aviația civilă ne sporește bunăstarea și face ca vechiul ideal al multor oameni de a vedea lumea, de a înțelege stiluri de viață și culturi diferite să devină realitate.
Transmit cel mai calde gânduri, alături de urări de sănătate și bucurii, tuturor celor care slujesc aviaţia militară și civilă, precum și tuturor românilor care își sărbătoresc astăzi ziua numelui, cu ocazia praznicului Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor români.
Sunteți, zilnic, eroii noștri, dragi membri ai Forțelor Aeriene Române. Vă doresc să vă întoarceți cu bine acasă din misiunile dumneavoastră militare și civile!”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018: Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910. Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.

Aviatorii militari români sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Cu acest prilej, toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene vor desfăşura ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare, potrivit unui comunicat al FAR.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române, Zilei Forţelor Aeriene și praznicului Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, Statul Major al Forţelor Aeriene organizează astăzi, 20 iulie, o serie de manifestări dedicate evenimentului și sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, potrivit unui comunicat al MAN.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti