« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua mondială a Șahului
20.07.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a Șahului este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Adunarea generală a ONU a adoptat, la 13 decembrie 2019, rezoluţia prin care a decretat data de 20 iulie „Ziua Mondială a Şahului”.

Conform rezoluţiei 74/22, şahul permite „consolidarea educaţiei, a egalităţii de gen şi promovarea femeilor şi fetelor, precum şi cea a incluziunii, a toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc”, arată un.org. ONU „invită toate statele membre, organisme ale Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale şi regionale, sectorul privat şi societatea civilă, inclusiv ONG-uri, persoane fizice… să sărbătorească Ziua Mondială a Şahului”, se arată în textul rezoluţiei.

Rezoluţia a fost propusă de mai multe ţări, între care Armenia, Rusia, Bangladesh, India, China, Camerun, Cuba şi Liban.

La 20 iulie 2020, sub auspiciile ONU, este programat în spaţiul virtual evenimentul „Chess for Recovering Better”, pe platforma Zoom. Aici îşi vor da întâlnire jucători de şah, oficiali ONU şi guvernamentali, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile care, în pauza dintre partidele de joc, vor discuta despre viitorul jocului de şah dar şi despre cum îi poate ajuta sportul minţii pe oameni să treacă mai uşor peste pandemia de COVID-19. În acest sens, ONU arată că în lunile de la începutul pandemiei, interesul pentru şah s-a dublat, potrivit un.org. Partidele disputate online au devenit nu doar o modalitate plăcută şi utilă de petrecere a timpului liber, dar şi de a cunoaşte oameni din întreaga lume.

Şahistul român care a obţinut cel mai mare punctaj FIDE, respectiv 2.707 în octombrie 2005, este Liviu-Dieter Nisipeanu, născut în 1976. În prezent, cel mai bine cotat jucător român în clasamentul FIDE este Constantin Lupulescu, al cărui coeficient ELO este 2656, potrivit ratings.fide.com.

În România, Campionatul Naţional de Şah a debutat în anul 1926, la Sibiu. Primele trei ediţii au fost dominate de Alexandru Tyroler (1891-1973), pentru ca în 1930 titlul de campion naţional să îi revină lui Janos Balogh. Competiţia s-a ţinut cu regularitate, anual, de abia începând cu 1946. Campionatul Naţional de Şah destinat femeilor a debutat în 1936, la Bucureşti, cu victoria Rodicăi Manolescu.

În decembrie 2019, Federaţia Română de Şah a desemnat-o pe marea maestră Corina Peptan sportivul anului 2019, ea fiind urmată în clasament de marii maeştri Constantin Lupulescu (CS Comunal Ghiroda şi Giarmata Vii) şi Vlaicu-Marcel Crişan (Şah Club Potaissa Turda). Evenimentul şahist al anului 2019 din România a fost organizarea la Bucureşti, de către un sponsor al FR de Şah, a turneului Superbet Rapid&Blitz Chess de la Bucureşti, etapa a şasea a circuitului mondial Grand Chess Tour.

Sursă: AGERPRES

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială a Șahului este marcată, anual, la data de 20 iulie.

2018: Ziua mondială a Șahului este marcată, anual, la data de 20 iulie.

A fost instituită în 1966 de Federaţia Internaţională a Jocului de Şah (FIDE), la propunerea UNESCO.

Şahul poate fi definit ca fiind o competiţie între alb şi negru, care se bat utilizând strategii şi făcând apel la iniţiativă. E un război pe 64 de pătrate cu 32 piese (16 negre şi 16 albe), unde cel mai puternic învinge. „Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”, definea, spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, acest joc al minţii, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german.

La primul congres al FIDE (1914 la Paris), printre delegaţii care au aprobat constituirea acestui for internaţional s-a aflat şi tânărul român Ion Gudju, pe atunci proaspăt locotenent, doctorand în chimie la Sorbona şi maestru de şah entuziast. Cu ocazia aniversării semicentenarului FIDE, în anul 1954, Ion Gudju a fost declarat „decan fondator” al FIDE, România numărându-se astfel printre ţările fondatoare ale Federaţiei Internaţionale a Jocului de Şah. În ţara noastră, Federaţia Română de Şah (FRS) a luat fiinţă în 1915, primul preşedinte fiind scriitorul Mihail Sadoveanu.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: INTERNAȚIONAL, Legal Days, VARIA (alte surse)

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD