Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua mondială a Șahului
20.07.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a Șahului este marcată, anual, la data de 20 iulie.

ȘTIAȚI CĂ?

– Aproximativ 70% din populația adultă (SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia, India) a jucat șah la un moment dat în viața lor și 605 milioane de adulți joacă șah în mod regulat.

– Din punct de vedere matematic, există mai multe jocuri posibile de șah decât există atomi în universul observabil.

– Este posibil să faci șah-mat adversarul în două mișcări.

– Cel mai bătrân și cel mai mare maestru în viață este Yuri Averbakh, care a împlinit 100 de ani și și-a serbat ziua de naștere în mai 2022.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a Șahului este marcată, anual, la data de 20 iulie.

De-a lungul istoriei, jocurile și sporturile au ajutat omenirea să supraviețuiască perioadelor de criză prin reducerea anxietăților și prin îmbunătățirea sănătății mintale. În timp ce focarul de coronavirus a forțat majoritatea jocurilor și sporturilor să scadă, șahul a demonstrat o rezistență remarcabilă, o adaptabilitate și o putere foarte mare de convocare în timp de pandemie.

În ultimele câteva luni, se estimează că interesul general pentru șah s-ar fi dublat, cu mai mulți jucători care se reunesc ca niciodată pentru a participa la evenimente de șah care se desfășoară din ce în ce mai mult prin intermediul platformelor online.

Organizația Națiunilor Unite recunoaște că sportul, artele și activitatea fizică au puterea de a schimba percepțiile, prejudecățile și comportamentele, precum și de a inspira oamenii, de a sparge barierele rasiale și politice, de a combate discriminarea și de a dezamorsa conflictele și, prin urmare, de a contribui în promovarea educației, dezvoltării durabile, păcii, cooperării, solidarității, incluziunii sociale și sănătății la nivel local, regional și internațional.

Șahul este unul dintre cele mai vechi jocuri intelectuale și culturale, fiind o combinație de sport, gândire științifică și elemente de artă. Ca o activitate accesibilă și incluzivă, poate fi exercitat oriunde și jucat de toți, dincolo de barierele limbajului, vârstei, sexului, capacității fizice sau statutului social.

Șahul este un joc global, care promovează corectitudinea, incluziunea și respectul reciproc, observându-se în acest sens că poate contribui la o atmosferă de toleranță și înțelegere între popoare și națiuni.

Șahul oferă, de asemenea, oportunități importante în punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și a Obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a Șahului este marcată, anual, la data de 20 iulie.

Adunarea generală a ONU a adoptat, la 13 decembrie 2019, rezoluţia prin care a decretat data de 20 iulie „Ziua Mondială a Şahului”.

Conform rezoluţiei 74/22, şahul permite „consolidarea educaţiei, a egalităţii de gen şi promovarea femeilor şi fetelor, precum şi cea a incluziunii, a toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc”, arată un.org. ONU „invită toate statele membre, organisme ale Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale şi regionale, sectorul privat şi societatea civilă, inclusiv ONG-uri, persoane fizice… să sărbătorească Ziua Mondială a Şahului”, se arată în textul rezoluţiei.

Rezoluţia a fost propusă de mai multe ţări, între care Armenia, Rusia, Bangladesh, India, China, Camerun, Cuba şi Liban.

La 20 iulie 2020, sub auspiciile ONU, este programat în spaţiul virtual evenimentul „Chess for Recovering Better”, pe platforma Zoom. Aici îşi vor da întâlnire jucători de şah, oficiali ONU şi guvernamentali, reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile care, în pauza dintre partidele de joc, vor discuta despre viitorul jocului de şah dar şi despre cum îi poate ajuta sportul minţii pe oameni să treacă mai uşor peste pandemia de COVID-19. În acest sens, ONU arată că în lunile de la începutul pandemiei, interesul pentru şah s-a dublat, potrivit un.org. Partidele disputate online au devenit nu doar o modalitate plăcută şi utilă de petrecere a timpului liber, dar şi de a cunoaşte oameni din întreaga lume.

Şahistul român care a obţinut cel mai mare punctaj FIDE, respectiv 2.707 în octombrie 2005, este Liviu-Dieter Nisipeanu, născut în 1976. În prezent, cel mai bine cotat jucător român în clasamentul FIDE este Constantin Lupulescu, al cărui coeficient ELO este 2656, potrivit ratings.fide.com.

În România, Campionatul Naţional de Şah a debutat în anul 1926, la Sibiu. Primele trei ediţii au fost dominate de Alexandru Tyroler (1891-1973), pentru ca în 1930 titlul de campion naţional să îi revină lui Janos Balogh. Competiţia s-a ţinut cu regularitate, anual, de abia începând cu 1946. Campionatul Naţional de Şah destinat femeilor a debutat în 1936, la Bucureşti, cu victoria Rodicăi Manolescu.

În decembrie 2019, Federaţia Română de Şah a desemnat-o pe marea maestră Corina Peptan sportivul anului 2019, ea fiind urmată în clasament de marii maeştri Constantin Lupulescu (CS Comunal Ghiroda şi Giarmata Vii) şi Vlaicu-Marcel Crişan (Şah Club Potaissa Turda). Evenimentul şahist al anului 2019 din România a fost organizarea la Bucureşti, de către un sponsor al FR de Şah, a turneului Superbet Rapid&Blitz Chess de la Bucureşti, etapa a şasea a circuitului mondial Grand Chess Tour.

Sursă: AGERPRES

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială a Șahului este marcată, anual, la data de 20 iulie.

2018: Ziua mondială a Șahului este marcată, anual, la data de 20 iulie.

A fost instituită în 1966 de Federaţia Internaţională a Jocului de Şah (FIDE), la propunerea UNESCO.

Şahul poate fi definit ca fiind o competiţie între alb şi negru, care se bat utilizând strategii şi făcând apel la iniţiativă. E un război pe 64 de pătrate cu 32 piese (16 negre şi 16 albe), unde cel mai puternic învinge. „Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”, definea, spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, acest joc al minţii, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german.

La primul congres al FIDE (1914 la Paris), printre delegaţii care au aprobat constituirea acestui for internaţional s-a aflat şi tânărul român Ion Gudju, pe atunci proaspăt locotenent, doctorand în chimie la Sorbona şi maestru de şah entuziast. Cu ocazia aniversării semicentenarului FIDE, în anul 1954, Ion Gudju a fost declarat „decan fondator” al FIDE, România numărându-se astfel printre ţările fondatoare ale Federaţiei Internaţionale a Jocului de Şah. În ţara noastră, Federaţia Română de Şah (FRS) a luat fiinţă în 1915, primul preşedinte fiind scriitorul Mihail Sadoveanu.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti