Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Modificarea Legii pentru prevenirea și combaterea violenței în familie

18.07.2018 | Vlad BERCU
Abonare newsletter
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 618 din data de 18 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 174/2018 privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

Titlul legii a fost modificat cu „Legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice”. Violența domestică este definită drept orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Au fost introduse următoarele definiții privind formele de manifestare a violenței domestice (art. 4):

b) violența psihologică – impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, prin amenințare verbală sau în orice altă modalitate, șantaj, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar;

c) violența fizică – vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum și alte acțiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante sau la activități cu grad mare de risc pentru viață sau sănătate și integritate corporală, altele decât cele de la lit. e).

Legea de modificare și completare aduce schimbări practic la toate aspectele reglementate de Legea nr. 217/2003, luând în considerare lărgirea cercului de persoane cu privire la care este incidentă legea.

Sunt aduse modificări capitolului „Servicii sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice”, în ceea ce ține de competența unor instituții apărute ulterior adoptării Legii nr. 217/2003, modul de activitate, organizarea și finanțarea acestora.

În lege regăsim un nou capitol III[1] „Ordinul de protecție provizoriu”, care reglementează: competență și condiții de fond pentru emitere; verificarea sesizărilor privind violența domestică; condiții de formă pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu; măsuri de protecție ce se pot dispune prin ordinul de protecție provizoriu, în scopul diminuării riscului constatat; punerea în aplicare a ordinului de protecție provizoriu; confirmarea și contestarea ordinului de protecție provizoriu; acte subsecvente. Competență în emiterea ordinului o dețin polițiștii, conform art. 22[1] alin. (1).

Vlad Bercu
Collaborator SĂVESCU & ASOCIAȚII

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week