BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la un posibil abuz de drept al unei autorități competente în materia protecției copiilor (printre altele)

19.07.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL
Abonare newsletter
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul irlandez se întreabă cu privire la un posibil abuz de drept al unei autorități competente în materia protecției copiilor și prelungirea unui termen de introducere a unei căi de atac (C-325/18 PPU).

Situația de fapt:
1. Materii UE:
1.1. Spațiul de libertate, securitate și justiție
– Cooperarea judiciară în materie civilă
1.2. Drepturi fundamentale
– Carta drepturilor fundamentale
2. avem o situație de fapt în care se pretinde că părinții și/sau alți membri de familie ai unor copii i-au deplasat pe aceștia în mod abuziv din țara în care își au reședința obișnuită, cu încălcarea unei hotărâri judecătorești obținute de o autoritate publică din statul respectiv
3. necesitatea de a afla dacă poate această autoritate să solicite – în fața instanțelor de judecată din alt stat membru, în temeiul dispozițiilor din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului:
3.1. executarea unei hotărâri judecătorești prin care se dispune înapoierea copiilor în statul menționat
3.2. sau acest lucru constituie:
3.2.1.o eludare a articolului 11 din respectivul regulament și a Convenției de la Haga din 1980;
3.2.2. sau un abuz de drept din partea autorității în cauză
4. necesitatea de a mai afla și dacă instanța sesizată are competența de a prelungi termenul prevăzut în condițiile în care:
4.1. depășirea acestuia este în esență minimă,
4.2. iar o prelungire a termenului ar fi putut de altfel să fie acordată în temeiul dreptului procesual național
5. totodată, și separat de cele anterioare, necesitatea de a afla dacă, în cazul în care o autoritate publică străină deplasează copiii care fac obiectul litigiului de pe teritoriul unui stat membru, în temeiul unei hotărâri executorii pronunțate în cadrul unei proceduri necontradictorii, dar înainte de comunicarea respectivei hotărâri părinților, privându-i astfel pe aceștia de dreptul lor de a solicita suspendarea executării acestei hotărâri până la soluționarea unei căi de atac, un asemenea comportament aduce atingere conținutului esențial al drepturilor „părinților”, în așa fel încât ar trebui să fie acordată o prelungire a termenului de introducere a căii de atac.

Dispoziții și norme invocate a fi incidente:
1. articolul 11 și articolul 33 alin. (5) din Regulamentul 2201/2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești;
2. Convenția de la Haga;
3. principiul abuzului de drept (în acest sens, a se vedea Hotărârea din data de 28 iulie 2016, C-423/15, EU:C:2016:604, paragrafele 37-44);
4. articolul 47 din Carta DFUE (cu explicațiile aferente și deci citit mai ales în lumina lui art. 6 CEDO).

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate