Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua presei militare
23.07.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua presei militare este marcată, anual, la data de 23 iulie.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, General-maior Iulian BERDILĂ, a transmis următorul mesaj:

În fiecare an, la 23 iulie, jurnaliștii militari sărbătoresc Ziua Presei Militare, prilej cu care sunt omagiate generațiile de ziariști în uniformă care și-au asumat, de-a lungul vremii, misiunea de a fi vocea Oștirii. Aceasta este ziua în care, în anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a fost editat primul ziar românesc, „Observatorul Militar”, publicație care a constituit o adevărată armă de spirit în rândurile armatei.

163 de ani de presă militară românească înseamnă tradiție și personalitate, asumarea unor standarde de performanță și voință de acțiune, atât pentru a impune un nivel publicistic ridicat, cât și pentru a menține viu interesul publicului.

De-a lungul anilor, ziariștii militari au adus, permanent, instituția militară în atenția societății civile, redând în imagini și cuvinte eroismul soldaților pe câmpurile de luptă, activitățile cotidiene de instrucție, contribuția militarilor la realizarea celor mai importante lucrări în economia națională, precum și noua calitate a militarilor români, aceea de mesageri și făuritori ai păcii pe diferite meridiane ale lumii.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Presei Militare, vă urez succes în realizarea proiectelor de viitor, reușite profesionale și personale!

La mulți ani!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua presei militare este marcată, anual, la data de 23 iulie.

Ministerul Apărării Naționale a transmis, pe pagina sa de socializare, următorul mesaj:

La mulți ani, Presei militare române! Succes în misiunea de a reda cât mai obiectiv imaginea Armatei României!

Ziua presei militare se sărbătorește anual, la data la care, în 1859, a apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, ”Observatorul militar, diariu politicu și scientificu”.

Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale este continuatorul tradiţiilor primului săptămânal militar românesc – Obsevatorul militar, al Serviciului foto-cinematografic al Armatei Române (prima instituţie de profil din ţară), al primei emisiuni de radio Ora ostaşului, devenită, ulterior, Ora armatei şi al primei emisiuni militare de televiziune De strajă patriei.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua presei militare este marcată, anual, la data de 23 iulie.

Statul Major al Forțelor Navale a transmis următorul comunicat de presă:

„Marina”, „Revista Marinei Române”, „Marina Nouă”, „Flota Patriei” ori „Scutul Dobrogei” sunt doar câteva dintre produsele media realizate de către structurile de presă militară ale Forțelor Navale Române, de-a lungul timpului, în cele peste 12 decenii de existență. Jurnaliștii militari și specialiștii civili ai redacțiilor media din Marina Militară Română au realizat sute de reportaje, documentare și interviuri, atât în varianta scrisă, cât și în variantele audio și video, în care au prezentat publicului larg problematica și evoluția Forțelor Navale Române.

Piatra de temelie a jurnalismului în Marina Militară Română a fost pusă în anul 1897, la data de 3 august, la Constanța, când a apărut prima publicație cu tematică marinărească, intitulată „Marina – ziar al Marinei militare, comerciale şi de plăcere”. Începând cu 15 noiembrie 1897, în ziarul „Marina” au fost introduse ilustrațiile şi acesta a apărut lunar, iar de la 1 ianuarie 1898 a devenit revistă ilustrată și a fost editată și publicată până la data de 17 august 1898, când a apărut ultimul număr, cu denumirea de „Revista Marinei”.

În luna martie 1900, a fost reluată editarea, cu o frecvență lunară, sub denumirea de „Revista Maritimă”, aceasta fiind destinată completării instrucției tehnice a ofițerilor. Revista a fost editată până în anul 1901, apoi a apărut sub denumirile „Buletinul Marinei” (1925-1926) şi „Revista Marinei” (1926-1931). După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și instalarea regimului comunist în România, în luna noiembrie 1945, a fost reluată activitatea structurii de presă militară și a apărut, la Constanța, „Marina Nouă”, o gazetă săptămânală de educație ostășească, editată de Comandamentul Marinei Militare. Aceasta şi-a schimbat denumirea în „Flota Patriei”, la data de 1 mai 1954, iar în anul 1982 şi-a întrerupt activitatea, din „motive economice”.

Colapsul regimului comunist din țara noastră, produs la finele anului 1989, și revenirea la valorile democratice au generat apariția dezvoltarea structurilor de relații publice și de presă militară în Forțele Navale Române, din nevoia de informare a publicului român și a audiențelor din interiorul sistemului militar despre actualitatea marinărească.

În acest context, a fost înființată, la data de 15 iunie 1990, structura de presă a Marinei Militare Române, care cuprindea redacția Revistei „Marina Română”, ca un prim semnal ferm de transparență, lansat de conducerea Forțelor Navale Române, într-o perioadă în care tranziția spre normalitate cerea, fără echivoc, normalizarea relațiilor din sfera comunicării interinstituționale.

Primul număr al revistei editată de Marina Militară a apărut la data de 20 decembrie 1990, iar primul echipaj al redacției a fost format din căpitan de rangul 2 Ioan Damaschin, redactor-șef, maior Costin Costandache, secretar general de redacție, căpitan-locotenent Ananie Gagniuc, redactor, locotenent-major Marian Moșneagu, redactor, Floare Brânză, corector, Alexandru Căliminte, fotoreporter, Carmen Rebegilă, dactilograf și Horia Grideanu, tehnoredactor.

În anul 1995, s-a dezvoltat structura de media militară a Marinei, fiind înființat „Biroul redacțional de radio și televiziune al Comandamentului Marinei Militare”. Acesta avea ca obiectiv principal realizarea emisiunilor de radio și televiziune, a știrilor și reportajelor despre marinarii militari, care urmau să fie difuzate în emisiunile Pro Patria, dar și pe postul de televiziune constănțean MTC.

Emisiunea de radio „Scutul Dobrogei”, se difuzează pe Radio România Constanța, din 1996, fără întrerupere, cu o frecvență săptămânală. Prima ediție a emisiunii TV „Scutul Dobrogei” a fost difuzată data de 9 ianuarie 1998, a postului local constănțean de televiziune MTC și a figurat în grila de programe a acestui post până în martie 2001. Începând cu data de 2 martie 2001 şi până la data de 17 februarie 2020, emisiunea TV realizată de marinari a fost difuzată, o dată la două săptămâni, pe postul de televiziune național Neptun TV, iar în perioada septembrie 2007 – mai 2015, a fost difuzată și pe postul de televiziune TV Galați-Brăila. Din data de 10 mai 2020, emisiunea TV „Scutul Dobrogei”, se difuzează pe posturile de televiziune Litoral TV şi Dobrogea TV.

Mijloacele de presă actuale, aflate la dispoziția Statului Major al Forțelor Navale, redacția Revistei „Marina Română” și redacția Radio-TV „Scutul Dobrogei” au fost reunite, în luna ianuarie 2002, într-o structură unitară, intitulată „Grupul Mass-Media al Forțelor Navale”.

Cu ocazia Zilei Presei Militare, în luna iulie 2009, după aproximativ două decenii de activitate jurnalistică în Marină, Statul Major General al Armatei României a acordat Grupului Mass-Media al Forțelor Navale „Emblema de Onoare”, ca semn de recunoaștere și de apreciere a eforturilor depuse de jurnaliștii marinari militari pentru realizarea unor pachete informaționale profesioniste despre activitatea Forțelor Navale Române.

Grupul Mass – Media al Forțelor Navale a funcționat sub această formă până la data de 31 decembrie 2016, când s-a reorganizat, în concordanță cu noile cerințe ale domeniului media, devenind Centrul Media al Forțelor Navale. Structura nou creată este principalul furnizor de produse media, folosite pentru promovarea imaginii Forțelor Navale Române, precum și pentru informarea internă a personalului.

Produsele actuale ale Centrului Media al forțelor Navale sunt: Emisiunea de radio „Scutul Dobrogei”, care poate fi urmărită pe postul Radio Constanța, pe frecvențele de 909 KHz Constanța şi 1530 KHz Tulcea, în fiecare sâmbătă în intervalul 21.05 – 21.40; Emisiunea de televiziune „Scutul Dobrogei”, care poate fi urmărită pe postul de televiziune Litoral TV, în fiecare duminică, în intervalul 10.00-10.30, în reluare, în fiecare miercuri, de la ora 14.20, precum și postul de televiziune Dobrogea TV, în fiecare duminică, în intervalul 13.30-14.00.

Revista Marina Română a ajuns la numărul 205, apare la două luni, într-o ținută grafică modernă, integral color, agresându-se publicului larg și personalului din unitățile militare.

Cu prilejul Zilei Presei Militare, conducerea Statului Major al Forțelor Navale transmite tuturor militarilor și specialiștilor civili, care și-au împletit destinul cu măiestria condeiului jurnalistic și cu specificul mass-media militare, mulțumiri pentru activitatea depusă în vederea realizării obiectivelor de comunicare, multă sănătate și „Bun cart înainte, pe valurile mediatice!”

La mulți ani!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua presei militare este marcată, anual, la data de 23 iulie.

2018: Ziua presei militare este marcată, anual, la data de 23 iulie.

Această dată a fost aleasă cu ocazia primei publicaţii a Armatei Române, ”Observatorul militar, diariu politicu şi scientificu” din anul 1859 la București.

Muzeul Presei Militare a fost inaugurat în anul 2014 cu prilejul Zilei Presei Militare, la sediul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţionale, strada Unirii, nr. 57.

Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale este continuatorul tradiţiilor primului săptămânal militar românesc – Obsevatorul militar, al Serviciului foto-cinematografic al Armatei Române (prima instituţie de profil din ţară înfiinţată la 15 noiembrie 1916), al primei emisiuni de radio Ora ostaşului, devenită, ulterior, Ora armatei (la 16 iunie 1940) şi al primei emisiuni militare de televiziune De strajă patriei, cu o durată de 15 minute, precursoarea emisiunii de astăzi Pro Patria (la 31 martie 1968).

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti