Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Comisia Europeană. Acord de parteneriat economic UE-Japonia
19.07.2018 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Marți, 17 iulie 2018, în cadrul summitului UE-Japonia de la Tokyo a fost semnat Acordul de parteneriat economic (APE) UE-Japonia, cel mai mare acord comercial negociat vreodată de UE, care va crea o zonă comercială deschisă pentru peste 600 de milioane de persoane, potrivit europa.eu.

Jean-Claude Juncker, președinte Comisia Europeană: „Documentul pe care l-am semnat astăzi reprezintă mult mai mult decât un simplu acord comercial. Este vorba despre un instrument care va crea oportunități pentru întreprinderile noastre și pentru lucrătorii și cetățenii noștri și care va stimula economiile europeană și japoneză. Acest acord comercial reprezintă însă și o declarație, având în vedere conținutul său, dar și sfera de aplicare și momentul în care survine. O declarație a doi parteneri, reprezentând împreună aproape o treime din PIB-ul mondial, care împărtășesc aceleași opinii și care își reiterează angajamentul de a menține cele mai înalte standarde în domenii precum ocuparea forței de muncă, securitatea, protecția mediului și a consumatorilor. O declarație în care afirmăm că credem într-un comerț deschis, echitabil și bazat pe reguli. O declarație în care afirmăm că un acord comercial nu este un joc cu sumă nulă, ci un proces din care toate părțile au de câștigat. Acest acord va aduce beneficii concrete ambelor părți, protejând în același timp sensibilitățile fiecăreia dintre ele.”

Cecilia Malmström, comisar pentru comerț: „Împreună cu Japonia, transmitem un semnal puternic prin care arătăm lumii întregi că două dintre cele mai mari economii încă mai cred într-un comerț deschis, opunându-se unilateralismului și protecționismului. Beneficiile economice ale prezentului acord sunt evidente. Eliminând taxe de ordinul miliardelor de euro, simplificând procedurile vamale și eliminând barierele interne în calea schimburilor comerciale, acordul va oferi întreprinderilor din ambele părți posibilitatea de a-și spori volumul exporturilor și de a-și extinde afacerile. Sectorul agricol european în special are motive de satisfacție, dobândind acces la enorma piață japoneză și protecție pentru peste 200 de produse alimentare și băuturi distinctive, precum Champagne și jambonul de Parma. Fac apel, cu această ocazie, la Parlamentul European să aprobe rapid acest acord, astfel încât întreprinderile, cetățenii și fermierii să îi poată valorifica avantajele cât mai curând posibil.”

Acordul va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în valoare de 1 miliard de euro, precum și o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce privește reglementarea, de exemplu în cazul autoturismelor. Acesta va deschide, de asemenea, piața japoneză, de 127 de milioane de consumatori, unor exporturi-cheie de produse agricole din UE și va spori oportunitățile de export ale UE într-o serie de alte sectoare.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti