Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Cristina Tarcea: Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic
19.07.2018 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Joi, 19 iulie 2018, într-un interviu acordat postului de televiziune Realitatea TV, Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a declarat, potrivit realitatea.net:

Ref. revocarea Laurei Codruța-Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție: „Nu am să vorbesc în numele colegilor mei judecători, pentru că nu am discutat cu dânşii aspectele astea. Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecătorească, trebuie să facă obiect de disputa al atâtor dispute politice.

Asta nu mi se pare normal şi nu trebuie să se întâmple. Este adevărat că statutul procurorului este destul de incert, potrivit Constitutiei noastre, lăsăm la o parte că nimeni nu are drept obiectiv lămurirea anumitor aspecte destul de neclare şi confuze din Constituţia României, dar atât timp cât o structură face parte din autoritatea judecătoarească, haideţi să nu facem campanii electorale, să nu facem acţiuni politice, implicând acea structură a autorităţii judecătoreşti.

Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple”.

Ref. respectarea termenului recomandat pentru motivarea hotărârilor judecătorești: „Paleta de activitate de judecată a judecătorilor de penali este extrem, extrem de largă. Este asta o justificare pentru o întârziere nu prea mare a redactărilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Înalta Curte, cel puţin, să respecţi termenul de motivare de 30 de zile.

S-au luat tot felul de măsuri administrative, în prezent a fost redus mult numărul de dosare care au fost întârziate la motivare. Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, vor suporta consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Cristina Tarcea: Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic”

 1. Ref. revocarea Laurei Codruța-Kovesi, dna jud. Cristina Tarcea declara:
  „Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecătorească, trebuie să facă obiect de disputa al atâtor dispute politice.”
  Ma intreb ce inseamna „pana la urma”?
  Pana la urma inseamna „in cele din urma”, „dupa o lunga disputa”, „intr-un final”, “mai devreme sau mai tarziu”, “intr-o buna zi”
  Ordinea constitutionala in Romania este exact contrara declaratiei judecatorului suprem.
  Parchetul nu face parte din autoritatea judecatoreasca, nici “pana la urma”, nici de la inceput.
  Aceasta doctrina a Parchetului – autoritate judecatoreasca este un nonsens, deoarece Constitutia spune ca Parchetul isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministrului Justitiei.
  Concluzia ar fi fara noima: Autoritatea judecatoreasca este sub autoritatea Executivului.

  Au existat constitutionalisti care declarau ca acea propozitie este “uitata” din greseala in Constitutie – ca o guma de mestecat lipita sub masa.

  Presedinta ICCJ detine o functie foarte importanta in sistemul judiciar, iar exprimarile publice in ce priveste descrierea legii din Romania, a ordinii constitutionale ar trebui sa fie foarte bine alese. Aici, nu a fost aleasa.

  Procuratura nu a facut parte niciodata din Autoritatea judecatoreasca. Nu au avut niciodata atribute de independenta administrativa si nu emite hotarari judecatoresti. Parchetul nu intruneste conditiile de independenta conform CEDO pentru a fi considerat autoritate judiciara.

  Aceasta declaratie negandita din partea judecatoarei supreme ar trebui sa starneasca protestul avocatilor in special, deoarece se atinge impartialitatea justitiei prin considerarea parchetului ca fiind pe acelasi plan autoritar cu judecatorii.

  Se confirma, inca o data, conceptia gresita autoritarista despre procurori din chiar sanul ICCJ.

  Nu exista „colegialitate” intre procurori si judecatori.
  Procurorii sunt colegiali cu avocatii, nu cu judecatorii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate