Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Dreptul penal al afacerilor Sistemul judiciar

Activitate parchete – 16-20 iulie 2018

20 iulie 2018 | Anamaria Magdalena SĂRSAN
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

I. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ. Infracțiuni de corupție. Percheziții.

La data de 19 iulie 2018, începând cu ora 09:00, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub coordonarea procurorilor din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din I.G.P.R., pun în aplicare 23 mandate de percheziție domiciliară, în București și județul Ilfov, la o instituție de interes public, la birourile și domiciliile mai multor angajați, cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție.

Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obișnuiesc să condiționeze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

În concret, cei în cauză condiționează soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiați, fiind creat astfel un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale.

În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate șanse egale și este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credință, câștigători fiind doar cei ce se încadrează în ,,prioritățile” angajaților, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

În cauză, au fost puse aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspecților, urmând a fi audiați și aproximativ 60 de martori.

Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, au fost efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre angajatele cercetate și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de personale implicate în mecanismul infracțional.

Aceste acțiuni vizează și un subofițer din cadrul unei unități militare din București, cercetările față de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Echipele participante la operațiune sunt constituite din polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Institutul Național de Criminalistică, polițiști din cadrul D.G.P.M.B. și I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Activitățile beneficiază de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție ,,Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române.

Pentru desfășurarea activităților din data de 19 iulie 2018, organele de urmărire penală au fost sprijinite de conducerea instituției angajatoare, în vederea probării activităților infracționale ale persoanelor cercetate.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, PICCJ va fi în măsură să ofere detalii suplimentare.

Aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: Sursa : www.mpublic.ro

*

PICCJ. Cumpărare de influență, trafic de influență, luare de mită. Reținere, control judiciar.

Procurorul din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus următoarele măsuri:

I. punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 iulie 2018, a inculpatei S. A. D. pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, prev. de art. 291 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal.

Din probele administrate a rezultat că, în perioada martie- iulie 2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de angajată a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii – Compatimentul Financiar Preventiv și lăsând să se înțeleagă că are influență asupra celorlalți angajați ai F.N.G.C.I.M.M., în special din cadrul Serviciului Prima Casă, a pretins și primit sume de bani de la intermediari sau de la beneficiarii unor dosare de creditare pentru a interveni pe lângă ceilalți funcționari din cadrul F.N.G.C.I.M.M., în vederea urgentării unor dosare de creditare înscrise în programul național ,,Prima Casă”.

II. punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, începând cu data de 19 iulie 2018, faţă de:

– inculpata P. A.,  şef al Serviciului Prima Casă din cadrul Direcţiei de Garantare a F.N.G.C.I.M.M. pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin.1 din Codul penal (din probele administrate a rezultat că, în perioada martie-iulie 2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitatea de şef al Serviciului Prima Casă din cadrul Direcţiei Garantare a F.N.G.C.I.M.M., a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 300 şi 400 de euro pentru a urgenta îndeplinirea actelor ce intră în îndatoririle sale de serviciu în procesul de avizare a unor dosare de credit înscrise în programul Prima Casă);

– inculpata T. D. I. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată prev. de art. 48 rap. la art. 289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (din probele administrate a rezultat că în perioada martie- iulie 2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de angajată a F.N.G.C.I.M.M. – Serviciul Prima Casă a ajutat-o pe Papadopol Andreea, șef al Serviciului Prima Casă, urmare a solicitărilor formulate de către aceasta dar şi a altor salariați, să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în îndatoririle sale de serviciu în procesul de avizare a unor dosare de credit înscrise în programul naţional „Prima Casă”, cunoscând că se primesc sume de bani în acest sens);

– inculpaţii M. R., T. Ș. şi C. A. G. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă prev. de art. 48 rap. la art.292 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (din probele administrate a rezultat că, în calitate de intermediari, au ajutat câte un beneficiar al programului „Prima Casă” să intervină pe lângă inculpata S. A. D. şi să ofere acesteia o sumă de bani pentru ca, în calitate de angajată a F.N.G.C.I.M.M., să intervină pe lângă ceilalţi funcţionari pentru urgentarea soluţionării dosarelor lor de creditare);
– inculpata P. O. G., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă prev. de art. 48 rap. la art. 292 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (din probele administrate a rezultat că, în calitate de intermediar, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada aprilie – iulie 2018 , i-a ajutat pe mai mulţi beneficiari ai programului „Prima Casă” să intervină pe lângă inculpata S. A. D. şi să ofere sume de bani pentru ca, aceasta, în calitate de angajată a F.N.G.C.I.M.M., să intervină pe lângă ceilalţi funcţionari pentru urgentarea soluţionării dosarelor lor de creditare).

Inculpatul faţă de care s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Bucureşti.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii nu au voie să părăsească ţara. Totodată, celor 3 inculpaţi funcţionari li s-a impus obligaţia de a nu exercita activitatea de funcţionar în cadrul F.N.G.C.I.M.M.

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză a tuturor participanților.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este etapa procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: Sursa : www.mpublic.ro

***

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT-Timișoara. Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani. Percheziții.

Joi, 19 iulie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare pe raza judetului Timiş într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2007-2010, suspectul Z. I., în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a pus în practică un sistem de fraudă a bugetului de stat, procedând la înregistrarea în contabilitatea societății a unor facturi de achiziții bunuri de la societăţi cu un comportament fiscal neadecvat, achiziții care s-au dovedit a fi fictive, scopul fiind acela de a diminua baza impozabilă și a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale de natura impozitului pe profit și TVA.

Prin înregistrarea în evidența contabilă a societăţilor comerciale a facturilor de achiziție de la societățile comerciale mai sus enumerate, prejudiciul total creat bugetului de stat este de 3 548 990 lei, din care TVA – 1 977 655 lei și impozit pe profit 1 571 335 lei.

Dacă în perioada 2007-2010, suspectul Z. I. a implicat în activitatea de fraudare a bugetului de stat doar o societate comercială, în perioada următoare, respectiv începând cu anul 2011, Z. I. şi-a dezvoltat schema de fraudare. Având în vedere amploarea activității comerciale derulate prin intermediul societăților administrate în drept sau în fapt de către suspect, acesta a atras în activitatea infracțională alte persoane și societăți comerciale, prin intermediul cărora să fie pus în aplicare un circuit evazionist complex, menit să fraudeze bugetul consolidat al statului, prin sustragerea de la plata taxelor și impozitelor aferente activității comerciale derulate. Astfel, începând cu anul 2011, suspectul a constituit un adevărat grup infracțional organizat, implicând în circuitul evazionist mai multe din societățile controlate și administrate în drept de către acesta și membrii familiei sale, atât în calitate de firme beneficiare finale, cât și în calitate de societăți de tip “conductă”.

În acest sens, societățile furnizoare implicate în cadrul grupului infracțional organizat au avut rolul de a furniza facturi fictive către firmele din grup, de a ridica în numerar din conturile lor bancare sumele ce le erau virate de către societățile beneficiare sau de a face diverse plăți către diverse societăți, cu scopul de a reintroduce în circuitul financiar bani, care în final să ajungă la membrii grupării.

S-a reţinut că în anul 2012, reprezentanții societăților furnizoare au întocmit în fals documente justificative, respectiv borderouri de achiziție fier vechi, cereale și ambalaje de carton/hârtie, în vederea justificării ridicărilor de numerar din conturi.

Membrii grupului au retras din conturile bancare, fie prin ridicare de numerar, fie prin retrageri de la ATM-uri, sumele de bani virate de către societățile beneficiare, pe care apoi le-au predat direct sau prin interpuși, după reținerea unui comision, beneficiarilor care le reintroduceau în circuitul financiar, prejudiciul total fiind în sumă de de 15 140 394 lei.

La sediul DIICOT-S.T.Timişoara au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La activități au participat și polițiști din cadrul brigăzilor de combaterea a criminalității organizate din Cluj-Napoca și Constanța, precum și jandarmi ai Grupării mobile de jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

2. DIICOT-Mehedinți. Constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă cu produse accizabile. Cercetări, reținere control judiciar.

La data de 18 iulie 2018, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu produse accizabile, respectiv ţigări nemarcate provenite din Republica Serbia, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți împreună poliţişti de frontieră din cadrul Biroului de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracţionalităţii Transfrontaliere – Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinți și Sectorul Poliției de Frontieră Porțile de Fier II au depistat şi oprit în trafic două autoturisme, care se deplasau pe drumul dintre localităţile Crivina şi Chilia, pe raza judeţului Mehedinţi.

În primul autoturism, de culoare neagră, care avea rolul de antemergător şi era condus de liderul grupării, au fost depistate alte 6 persoane, una dintre acestea în portbagajul maşinii. În cel de-al doilea autoturism, au fost identificate mai multe colete ce conţineau cantitatea de 4989 pachete de ţigări (99.780 ţigarete), fără marcaje fiscale, care au fost aduse cu o ambarcaţiune pe fluviul Dunărea şi descărcate la malul românesc.

Prejudiciul creat bugetului de stat prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă este estimat la suma de 60.000 lei.

În cauză se efectuează cercetări faţă de 8 persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă.

Procurorii DIICOT- B.T.Mehedinţi au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. C. M. care a fost prezentat Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă şi măsura controlului judiciar faţă de un alt inculpat.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership