Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Scrisoare deschisă adresată CSM cu privire la situația Justiției din România


20 iulie 2018 | Robert WILLIAMS

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Robert Williams

Robert Williams

Scrisoare deschisa adresata Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la situatia si unele aspecte ale Justitiei din Romania

Catre:

Consiliul Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii

Stimata Doamna Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Stimate Domnule Vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Distinsi Membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress este prezenta in Romania din anul 2015, an care a dat startul alocarii unor spatii editoriale si sprijin Justitiei din Romania.

Inca din anul 2015, Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress a initiat diligente si a intreprins demersuri in vederea ridicarii la rang de respect a principiilor si demnitatea de magistrat.

In aceste conditii am participat impreuna cu fostii membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii si Purtatorul de Cuvant la diverse conferinte organizate cu diferite ocazii , astfel ca gradul de intelegere a functionarii Justitiei a fost si este tot timpul insusit de catre Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress.

Incepand cu anul 2016 Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress a reusit implemenatrea ca initiator al Proiectului Pilot Arges cu privire la implemenatrea Educatiei Juridice Obligatorii in scolile si liceele romanesti. Fireste ca in acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii a emis un punct de vedere la solicitarea noastra fapt care a dus la acceptul CA Pitesti de a semna ca partener. Exemplul functionarii acestui Proiect Pilot a fost urmat in numeroase judete ale tarii datorita seriozitatii prin aderarea Prefecturii Arges, Consiliului Judetean Arges ,CA Pitesi, Baroul Arges, DGASPC Arges, IPJ Arges – institutii care au implemenat Educatia Juridica nu cateva zile sau ore ci pe tot parcursul anului scolar.

CA Pitesti este cea mai activa instanta din Romania in privinta unor astfel de programe si desfasoara activitati curente cu specific juridic avand ca invitati Mass Media si diferite categorii liberale sau de audienta.

Grija noastra fata de justitiabili si conditiile acestora din timpul procesului, grija noastra fata de conditiile care magistratii isi desfasoara activitatea este si acum reflectata prin materiale si diligente institutionale.

In acest sens anual sunt chestionate instantele si parchetele din Romania impreuna cu structurile de politie.

In urma acestor raspunsuri am formulat opinii si am transmis Consiliului Superior al Magistraturii cat si INM propunerile noastre pentru cursuri gratuite oferite tuturor magistratilor romani in vederea ridicarii gradului de profesionalism in relatia cu Mass Media si Societatea Civila.

Aceasta oferta a fost declinata in cursul anului trecut de catre INM printr-un mail in care se arata ca nu exista timpul necesar chiar daca este gratuit… dar magistratii conform ultimelor raspunsuri se descurca cum pot. O simpla analiza a raspunsurilor va poate arata diferente de abordare.

Un prim pas a fost facut la CA Pitesti, unde Purtatorul de Cuvant al institutiei domnul judecator dr. Rebeca Ion a fost indrumat de catre Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress absolut gratuit in virtutea relatiilor model construite pe parcursul parteneriatului cu CA Pitesti privind Educatia Juridica Proiect Pilot Arges.

Au fost organizate mese rotunde la care jurnalistii locali si corespondentii centrali au dezbatut intelegerea Ghidului privind accesul Mass Media si aspecte privind Legea 544, astfel atacurile la persoana sau informatii trunchiate au disparut din Media Locala.

Astazi, Curtea de Apel Pitesti beneficiaza de cel mai experimentat Purtator de Cuvant in relatia cu Mass Media Externa, locala si centrala, de o activitate extreme de profesionala si deontologica fapt pentru care am decis sa oferim in continuare acest suport pe termen lung oricarei instante romanesti cu privire la formare media.

Dupa alegerile care au urmat pentru Consiliul Superior al Magistraturii, in primul an am avut o deschidere care a incetat la sfarsitul anului din toate punctele de vedere.

Subliniem urmatoarele:

Lispa unui Purtator de Cuvant stabil care sa aiba capacitatea profesionala si implicarea necesara de a lucra cu Mass Media asa cum am intalnit pe parcursul mandatului doamnei judecator Daniela Lecca care de altfel a fost premiata de catre Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress impreuna cu alti purtatori de cuvant cu distinctia ,,Purtatorul de Cuvant al Anului”

In primul an de activitate al dumneavoastra distinsi membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecator Mariana Ghena a fost distinsa ,,Omul Anului” impreuna cu personalitati din Romania.

Colaborarea cu Juridice.ro in Romania a dus la desavarsirea activitatii noastre in promovarea Justitiei romanesti. Articolele publicate pe Juridice.ro sunt citite si apreciate de catre pacticienii dreptului fapt pentru care multumim, eforturile deasemenea nepretuite ale Juridice.ro in promovarea si sutinerea Justitiei.

Distinsi membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii, contactul Agentiei Britanice de Stiri News247WorldPress cu dumneavoastra este aproape zero comparativ cu anii trecuti.

La fiecare schimbare a Purtatorului de Cuvant am sperat intr-o relatie institutionala activ si benefica pentru toate partile. Marturisim ca este cea mai slaba relatie institutionala pe care o avem in Romania.

Acest trend este inregistrat la nivelul unor instante si nu se doreste o intelegere a rolului nepretuit pe care o institutie media l-ar putea avea in astfel de situatii.

Functionarea Consiliului cat si legile de organizare nu prevad fireste o relatie calda sau rece, proasta sau buna cu Mass Media. Transmiterea Comunicatelor de Presa este deficitara chiar daca avem o acreditare.

Nu aceasta este relatia pe care o intretinem in ultimii doi ani distinsi membri ai Consiliului.

Resursele alocate dumneavoastra cat spatiul editorial este extrem de scum si pe termen lung merita atentia cuvenita fapt pentru care atragem atentia deteriorarii acestei relatii institutionale.

Contextul actual este extrem de sensibil insa vulnerabilitatea dumneavoastra sta pe de o parte in lipsa de experienta cu privire la relatia cu Mass Media si pe de alta parte izolarea din ultimii doi ani care se resimte de catre noi ca agentie de stiri.

Lipsa organizarii unei sarbatori ca cea a Justitiei pentru noi este un motiv de tristete cum probabil si pentru alte profesii liberale sau magistrati. Polemicile tin capul de afis in conditiile care sunt instante cu lipsa de personal si in stadii avansate de degradare/ pericol public.

Lipsa unui sediu al ICCJ la standarde inalte de functionare si administrarea Bugetului Instantelor este inca o problema. Gasirea unor politici si strategii in privinta comportamentului etic si professional pentru a scadea rata reclamatiilor la Inspectia Judiciara este zero. Lipsa unor programe pe termen lung de educatie a justitiabililor pentru a preveni actele de agresiune si abuz in salile de judecata ori reclamarea magistratilor apoape isterica lipseste cu desavarsire.

Exista probleme de sanatate si incarcatura de dosare per magistrat, exista la nivelul instantelor si a parchetelor disensiuni profesionale, logistica extrem de ineficienta si lista continua.

Aceasta scrisoare nu este un motiv de bucurie pentru noi si o facem cu adanca tristete.

Daca in cazul nostru cei care va oferim sprijinul exista greutati …atunci in ce situatii ar putea fi si alte institutii media?

Nu am vazut jurnalisti care sa fie prezenti decat pentru scandaluri. De ce? Cantariti foarte bine situatia descrisa de catre noi…nu avem cum sa va ajutam daca nu ne implicati.

Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress nu isi doreste sa fie inteleasa ca imixtiune, ofensa sau orice alt mijloc de jignire sau interpretare negativa la adresa dumneavoastra si a magistratilor insa distinsi membrii ai Consiliului suntem nemultumiti de cele de mai sus.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii