Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Gabriela Crețu: Dacă Președinția Consiliului UE nu este un proiect de țară, viitorul Europei poate fi proiect de țară
23.07.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 19 iulie 2018, Gabriela Crețu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, a declarat, la dezbaterea “The Road to Sibiu, from Sofia, via Vienna”, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, potrivit unui comunicat al Senatului: “Parlamentul exercită controlul politic asupra Guvernului; a participat încă din faza de început la elaborarea priorităților Președinției, propunând chiar primul proiect. De asemenea, a oferit sprijinul politic necesar aplicării pozițiilor luate și stă cumva în spatele deciziilor ce trebuie duse la îndeplinire, dându-le greutatea politică necesară. Totodată, rolul parlamentului este unul și de interfață în sensul în care, spre deosebirea de Guvern, care este centrat pe dosarele negociate și rezolvate, noi trebuie să le vorbim oamenilor despre acele politici și valori pe care vrem să le apărăm sau să le promovăm în interesul lor.

Nu cred că este un proiect de țară să deținem Președinția, poate fi doar o oportunitate și un test de normalitate. Este o oportunitate de creștere, pentru că ne întărim cunoașterea politicilor europene, capacitatea administrativă și încrederea în cele două sensuri. Pe de o parte, avem șansa de a căpăta încredere în noi înșine deoarece, fiind un stat nou într-un sistem destul de complex și într-un moment european destul de delicat, suntem tentați să credem că nu vom fi capabili; pe de altă parte, avem șansa dezvoltării încrederii în partenerii europeni de discuții. Când îi cunoști în mod direct, ești capabil să construiești cu adevărat ceva bun pentru Europa.

Sper că, deținând Președinția Consiliului UE, vom renunța cu toții la povestea că tot ce este bun vine de la Guvern, iar tot ce este rău vine de la Bruxelles. Acum nu vom mai putea invoca Bruxelles-ul drept generator de decizii rele, atât timp cât chiar noi vom fi el, cu ghilimelele de rigoare. În plus, sper ca alegerile europarlamentare care se vor desfășura anul viitor să se concentreze pe teme europene comune într-o măsură mai mare decât de obicei, astfel încât să nu rămânem cantonați în probleme interne, ci să promovăm temele care ne unesc în conturarea viitorului Europei.

Dacă Președinția Consiliului UE nu este un proiect de țară, viitorul Europei poate fi proiect de țară pentru că, în funcție de el, România își poate defini propriul său viitor. Pentru asta avem nevoie de o diagnoză excelentă în care să nu ne lăsăm amăgiți de teme de suprafață. La ora actuală, Europa trebuie să rezolve problema inegalităților în creștere atât între statele membre, cât și în interiorul acestora, să rezolve problema sistemului monetar și să definitiveze CFM cât mai repede. În plus, a 4-a revoluție tehnologică deja a început, creând probleme pe piața muncii, necesitând politici sociale și educaționale noi.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti