« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Scopul și impactul Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal
29.07.2018 | Daniel NICOLAESCU

Secţiuni: Banking, Data protection, JURIDICE.ro, Opinii, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Nicolaescu

Daniel Nicolaescu

Dacă ar trebui să ne gândim la scopul Regulamentului, cred că este suficient de bine detaliat, în special în considerente, așa cum se întâmplă mai întotdeauna. Și chiar aș putea să dau câteva exemple: se spune că Regulamentul își propune să asigure o protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor, inclusiv dreptul la protecția datelor cu caracter personal, însă în egală măsură Regulamentul spune, dar și directivele europene spuneau. Pentru că dacă ar fi să ne gândim la cadrul legal existent sau nu, avem Legea nr. 677/2001, avem în egală măsură Directiva 95/46 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, deci Regulamentul nu vine pe un teren complet nou sau pe un teren liber.

Deci Regulamentul prevede, așa cum prevedea și Directiva, că are ca scop asigurarea protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor, în legală măsură stabilește că protecția datelor nu poate să constituie un motiv de interzicere a circulației datelor în cadrul Uniunii Europene. Astfel, se recunoaște nevoia de circulație a acestor date în cadrul unei pieți unice cum este cea din Uniunea Europeană, în anumite circumstanțe chiar și către state terțe, către state din afară în anumite condiții. Se transmite cumva ideea că ar trebui asigurat echilibru între nevoia de a proteja datele și nevoia de a nu pune o piedică activităților economice printr-o protecție excesivă sau dacă protecția datelor ar fi prin ea un scop în sine.

În considerentul 4 se spune: „Dreptul la protecția datelor cu caracter personal nu este un drept absolut.” Acesta trebuie luat în considerare în raport cu funcția pe care o îndeplinește în societate și echilibrat cu alte drepturi, în conformitate cu principiul proporționalității. Nu este ceva complet nou. Pe de altă part,e nu este un drept absolut așa cum se și spune, ci trebuie luate în considerare circumstanțele raportate la principiul proporționalității.

C. j. Daniel Nicolaescu
Director executiv juridic și guvernanță corporativă RAIFFEISEN BANK

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii GDPR în banking, adică despre cea mai scumpă monedă nouă: datele personale…, ediția 198 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD