Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Regulamentul (UE) 2018/974 privind statistica transportului de mărfuri pe căi navigabile interioare
24.07.2018 | Elena ALBU

Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 179/14 din 16 iulie 2018 a fost publicat Regulamentul (UE) 2018/974 al Parlamentului European al Consiliului din 4 iulie 2018 privind statistica transportului de mărfuri pe căi navigabile interioare.

Regulamentul (CE) nr. 1365/2006 al Parlamentului European și al Consiliului a fost modificat de mai multe ori și în mod substanțial. Este necesar, din motive de claritate și de raționalizare, să se codifice respectivul regulament.

Căile navigabile interioare constituie o parte importantă a rețelelor de transport ale Uniunii, iar promovarea transportului pe căile navigabile interioare reprezintă unul dintre obiectivele politicii comune în domeniul transporturilor, atât din motive de eficiență economică, cât și pentru a reduce consumul de energie și impactul transporturilor asupra mediului.

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui să se confere competențe de executare Comisiei pentru a permite acesteia să adopte modalități de transmitere a datelor, inclusiv standarde în materie de schimb de date, și modalități de difuzare a rezultatelor de către Comisie (Eurostat) și, de asemenea, pentru a îi permite să elaboreze și să publice criteriile și cerințele metodologice destinate să asigure calitatea datelor elaborate. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului.

Comisia trebuie să solicite efectuarea unor studii-pilot cu privire la disponibilitatea datelor statistice referitoare la transportul de călători pe căile navigabile interioare, inclusiv prin intermediul serviciilor de transport transfrontalier. Uniunea ar trebui să contribuie la costul efectuării respectivelor studii-pilot. Astfel de contribuții ar trebui să îmbrace forma unor granturi acordate institutelor naționale de statistică și altor autorități naționale menționate la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009, în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului.

Întrucât obiectivul prezentului regulament, respectiv instituirea unor standarde statistice comune care permit obținerea unor date armonizate, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre dar, având în vedere amploarea respectivei acțiuni, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității astfel cum se stabilește la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

Prezentul regulament instituie norme comune pentru elaborarea de statistici europene privind transporturile pe căi navigabile interioare.

Intrarea în vigoare: 5 august 2018.

Consilier juridic Elena Albu


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.