Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale
25.07.2018 | Vlad BERCU


În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 647 din data de 25 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale.

Prezenta lege reglementează măsuri pentru facilitarea achitării amenzilor contravenționale prin constituirea unui cont unic de plată și simplificarea procedurilor de urmărire a încasării amenzilor.

În acest sens a fost constituit un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale; s-a reglementat obligația utilizării unei serii de evidență unică a proceselor-verbale de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii (proces-verbal de contravenție); s-a instituit titlul de creanță electronic care urmează să cuprindă datele din procesul-verbal de contravenție; s-a constituit sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice.

Legea are în vedere amenzile contravenționale aplicate persoanelor fizice de către agenții constatatori din cadrul organelor care au implementat seria de evidență unică a proceselor-verbale de contravenție și modalitatea de preluare și transmitere în sistem informatic a datelor necesare creării titlului de creanță electronic.

Documentele de plată prin care se realizează achitarea amenzii contravenționale conțin următoarele informații:
a. seria de evidență unică a procesului-verbal de contravenție;
b. codul numeric personal al contravenientului, dacă persoana are atribuit un asemenea cod;
c. suma plătită;
d. data plății;
e. alte informații necesare, stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.

Conform legii, urmează a fi întocmit un proces-verbal de contravenție (de menționat că conținutul tuturor actelor sunt expres prevăzute în lege); emis un titlul de creanță electronică, care se transmite în format electronic, de către organul din care face parte agentul constatator, organului fiscal competent în colectarea creanțelor fiscale; și întocmit documentul prin care se realizează achitarea amenzii.

Legea vine să faciliteze operațiile de achitarea amenzilor contravenționale, ceea ce urmează să asigure statul cu un procentaj de achitare benevolă mai mare din partea contravenienților și simplificare procesului pentru cei din urmă.

Intrare în vigoare: 24 august 2018

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate