« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 

Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale
25.07.2018 | Vlad BERCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 647 din data de 25 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale.

Prezenta lege reglementează măsuri pentru facilitarea achitării amenzilor contravenționale prin constituirea unui cont unic de plată și simplificarea procedurilor de urmărire a încasării amenzilor.

În acest sens a fost constituit un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale; s-a reglementat obligația utilizării unei serii de evidență unică a proceselor-verbale de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii (proces-verbal de contravenție); s-a instituit titlul de creanță electronic care urmează să cuprindă datele din procesul-verbal de contravenție; s-a constituit sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice.

Legea are în vedere amenzile contravenționale aplicate persoanelor fizice de către agenții constatatori din cadrul organelor care au implementat seria de evidență unică a proceselor-verbale de contravenție și modalitatea de preluare și transmitere în sistem informatic a datelor necesare creării titlului de creanță electronic.

Documentele de plată prin care se realizează achitarea amenzii contravenționale conțin următoarele informații:
a. seria de evidență unică a procesului-verbal de contravenție;
b. codul numeric personal al contravenientului, dacă persoana are atribuit un asemenea cod;
c. suma plătită;
d. data plății;
e. alte informații necesare, stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi.

Conform legii, urmează a fi întocmit un proces-verbal de contravenție (de menționat că conținutul tuturor actelor sunt expres prevăzute în lege); emis un titlul de creanță electronică, care se transmite în format electronic, de către organul din care face parte agentul constatator, organului fiscal competent în colectarea creanțelor fiscale; și întocmit documentul prin care se realizează achitarea amenzii.

Legea vine să faciliteze operațiile de achitarea amenzilor contravenționale, ceea ce urmează să asigure statul cu un procentaj de achitare benevolă mai mare din partea contravenienților și simplificare procesului pentru cei din urmă.

Intrare în vigoare: 24 august 2018

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni: C. contravențional, Lege 9, Monitorul Oficial al României, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD