Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Modificarea Legii privind diminuarea risipei alimentare
25.07.2018 | Vlad BERCU

Secţiuni: Content, Dreptul securitatii sociale, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Lege 9, Monitorul Oficial al României, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 647 din data de 25 iulie 2018 a fost publicată Legea nr. 200/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

În anexa legii de modificare se oferă definiții pentru următorii termeni: consumatori finali, etichetare, etichetă, data durabilității minimale, operatori economici (organizații donatoare), Operatorii receptori (organizații beneficiare), produse aflate aproape de expirarea datei durabilității.

De interes următoarele definiții:
Operatori economici (organizații donatoare) – sunt operatorii din sectorul agroalimentar care pot dona alimente aflate aproape de expirarea datei-limită de consum din cadrul fiecărei etape a lanțului de aprovizionare cu alimente, mai exact: producția primară, prelucrarea și producția alimentelor, comerțul cu amănuntul și alte tipuri de distribuție, precum și sectorul de alimentație publică și cel hotelier, așa cum sunt definiți de Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, cu modificările ulterioare;
Operatorii receptori (organizații beneficiare) – operatorii din sectorul agroalimentar care desfășoară activități înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ce răspund de respectarea legislației din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii donatori, alimente ce sunt destinate a fi furnizate numai consumatorului final.

Scopul prezentei legi este de a spori nivelul de informare a consumatorilor finali cu privire la data durabilității minimale și condițiile de igienă alimentară, fapt de care urmează a se face responsabili autoritățile publice cu atribuții de reglementare și control în domeniul agroalimentar; cât și motivarea operatorilor economici de a dona produsele alimentare aflate aproape de expirarea datei durabilității.

Legea reglementează că direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, provenite din donații, se face către operatorii receptori, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final. (excepție: cazul asociațiilor și fundațiilor care funcționează în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/2000; întreprinderile sociale care funcționează în baza Legii nr. 219/2015; serviciile sociale ale furnizorilor publici care funcționează în baza art. 27 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011).

Important: Operatorii economici care transferă alimente prin donare, în baza prezentei legi, beneficiază de facilități fiscale, așa cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 4, 5 și 6 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Intrarea în vigoare: 28 iulie 2018

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti