CJUE. C-123/16 P, Orange Polska/Comisia. Abuz de poziție dominantă. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru al completului
25 iulie 2018 | JURIDICE.ro
Recurs – Concurență – Articolul 102 TFUE – Abuz de poziție dominantă – Piețe poloneze cu ridicata ale accesului fix la internet în bandă largă
Din completul de judecată a făcut parte prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Prin hotărârea pronunțată în cauza C-123/16P, Orange Polska/Comisia, Curtea a respins recursul formulat de Orange Polska SA împotriva Hotărârii Tribunalului Uniunii Europene din 17 decembrie 2015, Orange Polska/Comisia (T-486/11, EU:T:2015:1002), prin care a fost respinsă acțiunea sa prin care se urmărea, cu titlu principal, anularea Deciziei C(2011) 4378 final a Comisiei din 22 iunie 2011 privind o procedură inițiată în aplicarea articolului 102 TFUE (cazul COMP/39.525 – Telecomunicații poloneze).
Prin decizia din 22 iunie 2011, Comisia a concluzionat că Orange Polska SA, prin faptul că a refuzat să acorde operatorilor alternativi accesul la produsele sale cu ridicata de acces la bandă largă, a săvârșit o încălcare unică și continuă a articolului 102 TFUE, care a început la 3 august 2005, data primelor negocieri între Orange și un operator alternativ privind accesul la rețeaua Orange pe baza ofertei de referință privind accesul referitoare la accesul necondiționat la bucla locală, și care a durat cel puțin până la 22 octombrie 2009, dată la care fusese semnat acordul cu președintele Oficiului Comunicațiilor Electronice, în temeiul căruia Orange se angajase în mod voluntar, între altele, să își îndeplinească obligațiile legale, să încheie cu operatorii alternativi acorduri privind accesul în condiții conforme cu ofertele de referință relevante și să efectueze investiții pentru modernizarea rețelei sale în bandă largă. În consecință, Comisia a sancționat Orange aplicându-i o amendă de 127 554 194 de euro.
În susținerea recursului formulat Orange Polska SA a invocat trei motive de recurs relativ la obligația Comisiei de a demonstra existența unui interes legitim de a adopta o decizie de constatare a unei încălcări săvârșite în trecut, la existența unor pretinse erori de drept și de apreciere în evaluarea de către Comisie a impactului încălcării în vederea calculării amenzii precum și la existența unor erori de drept rezultând din neluarea în considerare, cu titlu de circumstanță atenuantă,a investițiilor realizate de Orange.
Respingând motivele de recurs invocate, Curtea a statuat în ceea ce privește primul motiv că articolul 7 alineatul (1) prima teză din Regulamentului (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele [101 și 102 TFUE] trebuie interpretat în sensul că exercitarea de către Comisie a competenței sale de a aplica o amendă îi conferă competența implicită de a constata încălcarea fără a fi ținută să justifice un interes legitim de a efectua această constatare, inclusiv dacă este vorba despre o încălcare săvârșită în trecut.
:: Hotărârea
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro