Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Soarta acțiunilor exercitate de societățile de asigurare față de care s-a declanșat procedura falimentului
02.08.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Insolvență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că este legală soluția de suspendare a judecării apelului în cazul în care s-a declanșat procedura falimentului împotriva pârâtei-intimate societate de asigurări, conform art. 262 alin. 4 teza I din Legea nr. 85/2014 (hotărârea de deschidere a procedurii falimentului are ca efect suspendarea de drept a tuturor acţiunilor judiciare sau extrajudiciare şi măsurilor de executare silită îndreptate împotriva societăţii de asigurare/reasigurare). În speță, nu poate fi primită apărarea potrivit căreia art. 262 alin. 4 din Legea nr. 85/2014 este aplicabil strict acţiunilor exercitate împotriva societăţii de asigurare, iar acţiunile şi căile de atac exercitate de aceasta nu cad sub incidenţa acestor prevederi legale întrucât măsura de suspendare a fost întemeiată, în drept, pe dispoziţiile art. 262 alin. 4 din Legea nr. 85/2014 care reprezintă sediul materiei pentru ipoteza în care procedura falimentului se declanşează faţă de societăţile de asigurare/reasigurare și care nu conține vreo dispoziţie de exceptare de la măsura suspendării (ca în ipoteza reglementată de art. 75 din acelaşi act normativ), instanța soluţionând astfel, corespunzător raportul dintre norma generală şi specială din perspectiva principiului norma specială derogă de la norma generală. (Decizia nr. 380 din data de 15 februarie 2018 pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, având ca obiect pretenții)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti