Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Avizul Comitetului European al Regiunilor – Propunere pentru un Fond european de apărare


26 iulie 2018 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 247/43 din 13 iulie 2018 a fost publicat Avizul Comitetului European al Regiunilor – Propunere pentru un Fond european de apărare.

Amendamentul 1

Amendamentul CoR: având în vedere cooperarea structurată permanentă în domeniul securității și apărării (PESCO) convenită de 23 de state membre ale Uniunii Europene la 13 noiembrie 2017, astfel cum este descrisă în Tratatul privind Uniunea Europeană, articolele 42 alineatul (6) și 46, precum și în Protocolul nr. 10 la Tratatul privind Uniunea Europeană;

Amendamentul 2

Textul propus de Comisia Europeană: Pentru a contribui la sporirea competitivității și a capacității de inovare a industriei de apărare a UE, ar trebui instituit programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (denumit în continuare „programul”). Programul ar trebui să vizeze îmbunătățirea competitivitățiiindustriei de apărare a Uniunii, între altele în domeniul apărării cibernetice, prin sprijinirea cooperării între întreprinderi în faza de dezvoltare a produselor și a tehnologiilor din domeniul apărării. Faza de dezvoltare, care urmează după faza de cercetare și tehnologie, implică riscuri și costuri care împiedică în continuare exploatarea rezultatelor cercetării și au un impact negativ asupra competitivității industriei de apărare a UE. Prin sprijinirea fazei de dezvoltare, programul ar contribui la o mai bună exploatare a rezultatelor cercetării în materie de apărare și ar contribui la acoperirea decalajului dintre cercetare și producție, precum și la promovarea tuturor formelor de inovare. Programul ar trebui să completeze activitățile desfășurate în conformitate cu articolul 182 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și nu acoperă producția de produse și de tehnologii din domeniul apărării.

Amendamentul CoR: Pentru a contribui la sporirea competitivității și a capacității de inovare a industriei de apărare a UE și la creșterea eficienței globale a cheltuielilor pentru apărare în Uniune, promovând astfel autonomia strategică a UE , ar trebui instituit programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (denumit în continuare „programul”). Programul ar trebui să garanteze că competitivitatea industriei de apărare a Uniunii, între altele în domeniul apărării cibernetice, este asigurată prin sprijinirea cooperării între întreprinderi, în special între IMM-uri, din diferite state în faza de dezvoltare a produselor și a tehnologiilor din domeniul apărării. Faza de dezvoltare, care urmează după faza de cercetare și tehnologie, implică riscuri și costuri care împiedică în continuare exploatarea rezultatelor cercetării și au un impact negativ asupra competitivității industriei de apărare a UE. Prin sprijinirea fazei de dezvoltare, programul ar contribui la o mai bună exploatare a rezultatelor cercetării în materie de apărare și ar contribui la acoperirea decalajului dintre cercetare și producție, precum și la promovarea tuturor formelor de inovare. Programul ar trebui să completeze activitățile desfășurate în conformitate cu articolul 182 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și nu acoperă producția de produse și de tehnologii din domeniul apărării.

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

1. observă că gama de amenințări la adresa securității în lume tinde să se extindă (războaie, conflicte armate, terorism, imigrație ilegală, corupție, populism). Problemele de securitate diferă de la un stat membru al UE la altul sau de la o regiune la alta. Comitetul European al Regiunilor (CoR) sprijină propunerea pentru un program de apărare european și obiectivele pe care acesta le urmărește, de a îmbunătăți capacitatea industriei europene de apărare, incluzând securitatea cibernetică, competitivitatea și inovarea, o mai bună exploatare a rezultatelor cercetării în materie de apărare, promovarea colaborării între întreprinderi pentru dezvoltarea de produse și tehnologii din domeniul apărării și utilizarea proiectelor de cooperare pe termen lung între statele membre. Salută inițiativa de a institui un Fond european de apărare (FEA), care cuprinde atât „Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării”, cât și „Acțiunea pregătitoare privind cercetarea în materie de apărare”;
2. estimează că securitatea fiecărui stat membru și a UE în ansamblu se bazează pe doi piloni principali: potențialul economic și o societate coerentă și unitară. Între timp, securitatea unui stat membru echivalează cu securitatea Uniunii Europene în ansamblul său. UE trebuie să depună eforturi mai mari în domeniul propriei securități, pentru a câștiga un profil mai clar conturat ca actor cu influență mondială în domeniul păcii.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri