Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeană. România se alătură țărilor care sprijină Grecia. UPDATE: Declarația Corinei Crețu
27.07.2018 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Vineri, 27 iulie 2018: Comisia Europeană a publicat declarația Corinei Crețu, comisar european pentru politică regională, în legătură cu situația dramatică cauzată de incendiile din Grecia, potrivit ec.europa.eu.

Corina Crețu: „Suntem cu tot sufletul alături de poporul grec în aceste momente atât de dificile. Avem un dialog permanent cu autoritățile elene și, prin intermediul serviciilor Direcției Generale pentru Politică Regională (DG Regio), le oferim asistența de specialitate necesară pentru o accelerare a procedurii de accesare a Fondului de solidaritate al UE (FSUE).

În prezent, autoritățile elene fac o estimare a pagubelor cauzate de incendii, în baza căreia vor trimite Comisiei cererea pentru obținerea de fonduri. Imediat ce vom constata îndeplinirea condițiilor necesare pentru utilizarea acestui instrument, suntem gata să facem tot ceea ce este posibil pentru ca o primă tranșă de finanțare să fie plătită cât mai rapid.

În plus, odată ce condițiile de accesare a Fondului de solidaritate sunt îndeplinite, există și posibilitatea ca Grecia să beneficieze de o rată de co-finanțare de 95% pentru lucrările de reconstrucție finanțate prin intermediul politicii de coeziune.

Și, nu în ultimul rând, așa cum le-am transmis premierului Tsipras și ministrului Haritsis, atât eu, cât și serviciile mele suntem pregătiți să modificăm programele operaționale dedicate Greciei, în cadrul politicii de coeziune, în baza unei solicitări din partea autorităților elene. Astfel vom putea redirecționa fonduri europene și către relansarea activității economice în zonele afectate.”

***

Miercuri, 25 iulie 2018: Comisia Europeană a informat că România contribuie la sprijinul internațional acordat Greciei, potrivit ec.europa.eu.

Alte țări care și-au anunțat sprijinul pentru Grecia sunt: Spania, Bulgaria, Croația, Portugalia, Malta și Muntenegru.

Christos Stylianides, Comisar european responsabil pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor: „Aici, la Atena,m-am întâlnit cu ministrul Nikos Toskas pentru a face schimb de informații cu privire la cele mai recente evoluții. Am reiterat angajamentul UE de a continua să facă tot ce este necesar pentru a ajuta poporul și autoritățile elene în această situațiedramatică. Suntem împreună cu toții în situația de față. Este o zi de doliu, dar împreună, ca europeni, suntem hotărâți să combatem în mod decisiv aceste incendii. Prin Mecanismul nostru de protecție civilă, am contribuit la mobilizarea avioanelor, vehiculelor, personalului medical și pompierilor. Am mai primit și alte oferte și le mulțumesc tuturor țărilor care au oferit sprijin. Prioritatea trebuie să fie în continuare ajutorarea persoanelor afectate, atâta timp cât este nevoie.

A fost mobilizat și sistemul spațial Copernicus, pentru a furniza autorităților hărți detaliate prin satelit.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti