Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Premise ale abuzului de încredere
04.08.2018 | Valentin RADU

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Valentin Radu

Valentin Radu

Așa cum prevede art. 238 Cod penal, infracțiunea constă în însușirea, dispunerea sau folosirea pe nedrept a unui bun mobil al altuia de către cel căruia i-a fost încredințată în baza unui titlu și cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui.

Observăm de la bun început că legiuitorul nu a făcut altceva decât să creioneze o situație premisă fără de care infracțiunea nu ar putea să existe. Iar această situație premisă, în primul rând, face trimiteri la existența unui titlu în care bunul este deținut de către făptuitor și acest titlu nu este neapărat nominalizat în cadrul normei legale, însă trebuie să existe. Acesta trebuie să izvorască dintr-un raport juridic patrimonial. De ce? Fiindcă obiectul material care constă într-un bun mobil, și aici putem să facem discuție începând de la bani, diverse obiecte, mașini, chiar și bunuri mobile care sunt incorporate în bunuri imobile. Paleta este foarte largă, o scurtă paranteză referitoare la bani ca obiect material al acestei infracțiuni, pentru că este o scurtă discuție potrivit căreia nu toată lumea este de acord cu soluțiile oferite, însă bunul trebuie să aparțină altuia și deținut cu orice titlu de către făptuitor. Acum discuțiile se mai poartă și asupra faptului că bunul nu trebuie să fie trecut între timp, adică de la momentul deținerii până la momentul săvârșirii faptei. Pentru existența ei nu trebuie să fi trecut în patrimoniul făptuitorului. Fiindcă în atare situație nu vom mai avea infracțiunea de abuz de încredere, întrucât bunul deja îi aparține sieși, motiv pentru care se exclude de drept.

Pe urmă, avem situația în care dacă bunul nu este deținut cu orice titlu de către făptuitor, în acel caz de drept este exclusă infracțiunea de care facem referire și deja ne îndreptăm spre infracțiunea de furt. Este adevărat că persoanele nu au calități deosebite, dar se îndreaptă spre cei care în virtutea unor înțelegeri între partea vătămată și făptuitor, li se încredințează, de exemplu, cheia casei pentru rezolvarea unor probleme de construcție, de curățenie, de orice altă situație, moment în care este adevărat că deține cheie, dar nu și posesia sau detenția în baza unui titlu, sustrage de acolo. Și practica judiciară este fermă în acest caz cu calificarea faptei ca furt într-una din formele sale.

Avocat Valentin Radu
HOTCA & ASOCIAŢII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, ediția 199 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti