Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Modul în care se reflectă proporționalitatea în hotărârile unui magistrat
06.08.2018 | Cristian BĂLAN

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Bălan

Cristian Bălan

Vorbind despre proporționalitate, aș începe prin expunerea unei chestiuni extrapenale. În medicină se spune că nu există boli, există numai bolnavi, nu putem trata o boală, pentru că fiecare boală în momentul când se instalează pe o anumită persoană va avea anumite evoluții în raport de specificul persoanei respective. Cred că același lucru ar trebui să-l spunem și despre pedepse și despre proporționalitate în general.

Cel mai greu pentru un judecător este când ceva nu merge în ecuația asta, în situația în care faptele sunt aproape identice, similare și persoanele sunt diferite, pentru că o pedeapsă trebuie înțeleasă de o persoană. O persoană pedepsită trebuie să vadă cumva pedeapsa ca venind ca o consecință normală a activității pe care ea o săvârșește. Dar el trebuie să înțeleagă că a primit o pedeapsă într-un anumit cuantum pentru activitatea pe care a săvârșit-o, dar nu numai atât. Și aici am început în a spune că este foarte greu de motivat și de arătat cum pentru aceeași faptă, chiar redusă ca gravitate, se pot aplica pedepse diferite. Și vă dau un exemplu simplu, eu pentru conducere fără permis am aplicat și pedepse care au fost executate în regim de detenție, și pedepse cu suspendare sub supraveghere și amânarea aplicării pedepsei. N-am dat niciodată renunțare, dar nu a fost o speță de asemenea natură, adică nu exclud o asemenea poziție. Și diferența, pentru că speța era simplă, o persoană conducea fără permis, diferența a făcut-o persoana respectivă. Una este ca o persoană să fi condus fără permis pentru prima dată, poate a avut o situație nu foarte bine dovedită, dar toată lumea are situații speciale, majoritatea apărărilor pe genul acesta de infracțiuni este aceeași.

Cred că ar trebui să privim proporționalitatea și sub aspectul mijloacelor pe care le are judecătorul pentru a individualiza o pedeapsă și pentru a individualiza executarea pedepsei. Uneori pedeapsa n-ar fi o problemă foarte mare, dar modalitatea de executare a pedepsei este o problemă poate mult mai importantă decât individualizarea propriu-zisă, mai cu seamă la infracțiunile săvârșite în culpă, unde pedepsele sunt relativ aceleași, contează dacă sunt îndeplinite condițiile amânării executării pedepsei sau suspendării executării pedepsei.

Jud. drd. Cristian Bălan
JUDECĂTORIA BUFTEA

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii E mai rentabil să ucizi?, ediția 200 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti