Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul de punere în aplicare (UE) ref. stabilirea cerințelor de utilizare a spațiului aerian și a unor proceduri de operare în ceea ce privește navigația bazată pe performanțe


28.07.2018 | Elena ALBU
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 189/3 din 26 iulie 2018 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1048 al Comisiei din 18 iulie 2018 de stabilire a cerințelor de utilizare a spațiului aerian și a unor proceduri de operare în ceea ce privește navigația bazată pe performanțe.

Creșterea continuă a transportului aerian generează cereri tot mai mari de utilizare a spațiului aerian disponibil, accentuând astfel necesitatea de a-l utiliza cât mai eficient și mai eficace posibil. Asigurarea managementului traficului aerian/serviciilor de navigație aeriană (ATM/ANS) cu ajutorul navigației bazate pe performanțe (PBN) poate aduce beneficii în materie de siguranță, capacitate și eficiență prin optimizarea rutelor serviciilor de trafic aerian și a procedurilor de apropiere instrumentală. Pentru a materializa aceste beneficii și pentru a îmbunătăți performanța rețelei europene de management al traficului aerian, ar trebui prevăzute cerințe armonizate de utilizare a spațiului aerian și proceduri armonizate de operare în ceea ce privește PBN.

Prezentul regulament stabilește cerințe de utilizare a spațiului aerian și proceduri de operare în ceea ce privește navigația bazată pe performanțe.

Prezentul regulament se aplică furnizorilor de management al traficului aerian/servicii de navigație aeriană (ATM/ANS), precum și operatorilor de aerodromuri (denumiți în continuare „furnizorii de ATM/ANS”) care sunt responsabili cu instituirea de proceduri de apropiere instrumentală sau de rute ale serviciilor de trafic aerian (ATS), în cazul în care furnizează servicii în următorul spațiu aerian:
(a) de deasupra teritoriului căruia i se aplică tratatul;
(b) orice alt spațiu aerian în cadrul căruia statele membre sunt responsabile cu furnizarea de servicii de navigație aeriană în conformitate cu articolul 1 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 551/2004 al Parlamentului European și al Consiliului.

Prezentul regulament intră în vigoare la 14 august 2018.

(2) Prezentul regulament se aplică începând de la 3 decembrie 2020.
Totuși, prin derogare de la primul paragraf:
(a) articolul 5 se aplică de la 6 iunie 2030;
(b) în cazul aerodromurilor enumerate la punctul 1.2.1 din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 716/2014 și în cazul capetelor de pistă instrumentală deservite de proceduri de apropiere de precizie la alte aerodromuri, punctul AUR.PBN.2005 subpunctul 1 din anexă se aplică de la 25 ianuarie 2024;
(c) în cazul tuturor capetelor de pistă instrumentală, punctul AUR.PBN.2005 subpunctul 4 din anexă se aplică de la 25 ianuarie 2024 în privința unei rute SID sau STAR stabilite și de la 6 iunie 2030 în privința tuturor rutelor SID sau STAR stabilite;
(d) în cazul rutelor ATS sub FL 150, punctul AUR.PBN.2005 subpunctul 6 din anexă se aplică de la 25 ianuarie 2024.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro