Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Propunerea de inițiativă cetățenească „Păstrarea cetățeniei europene”
28.07.2018 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 264/4 din 26 iulie a fost publicată Decizia Comisiei din 18 iulie 2018 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Păstrarea cetățeniei europene”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Păstrarea cetățeniei europene” (Permanent European Union Citizenship) se referă la următorul aspect: „cetățenia Uniunii Europene”.

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „cetățenii UE aleg deputații în Parlamentul European și participă la lucrările acestuia, exercitându-și, astfel, drepturile conferite de tratat, consolidând democrația Uniunii și cetățenia europeană. Luând act de opinia CJUE privind cetățenia Uniunii ca «statut fundamental» al resortisanților statelor membre și de faptul că Brexitul va lipsi milioane de cetățeni ai UE de acest statut și de votul lor în cadrul alegerilor europene, se solicită Comisiei să propună mijloace pentru a evita riscul unor pierderi colective la nivelul cetățeniei UE și al drepturilor și să îi asigure pe toți cetățenii Uniunii că, odată obținut, acest statut este permanent, iar drepturile lor sunt dobândite”.

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, accesibile și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să sporească accesibilitatea Uniunii.

Un act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor poate fi adoptat în domeniul drepturilor resortisanților țărilor terțe care își au reședința legală pe teritoriul unui stat membru, inclusiv în ceea ce privește condițiile care reglementează libertatea de circulație și de ședere în alte state membre ale UE. Deși un astfel de act juridic ar putea să nu le confere dreptul de a vota sau de a candida la alegerile pentru Parlamentul European cetățenilor unui stat care s-a retras din Uniune, în temeiul articolului 50 din TUE, ar putea să le confere cetățenilor statului respectiv anumite drepturi similare drepturilor cetățenilor Uniunii la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre. În plus, drepturile cetățenilor UE, care și-au exercitat deja libera circulație înainte de retragerea unui stat membru din Uniune, precum și ale membrilor de familie ai acestora pot fi protejate într-un acord încheiat în temeiul articolului 50 din TUE.

Propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

Prin urmare, propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Păstrarea cetățeniei europene” ar trebui înregistrată.

Se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Păstrarea cetățeniei europene”.

Intrare în vigoare: 23 iulie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.