Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Partea unde intervine înţelepciunea judecătorului…


11 august 2018 | Veronica DOBOZI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Proporționalitatea în individualizarea pedepselor, care ar trebui respectată de fiecare dată de către judecător, că până la urmă la el ajunge această minge, este o chestiune foarte dificilă din două perspective diferite: una este foarte tehnică, un judecător este ținut de foarte multe limite de pedeapsă, limitele de pedeapsă din textul de incriminare de la tentativă, de la cauzele de atenuare de agravare, de la minoritate, ș.a. Toate acestea sunt motive pentru căi de atac, trebuie să le respecte, trebuie să fie atent. Ultimul lucru la care însă se va aduce judecătorul și pentru care nu are de fapt nicio regulă concretă, este exact rata pedepsei. Acolo între limite poate să facă cam ce crede cu înțelepciunea lui. Aceasta este partea tehnică.

Partea cealaltă unde intervine strict înțelepciunea judecătorului poate însă fi cenzurată de către mentalul colectiv, pentru că pedeapsa este rezultatul palpabil al procesului penal. Mentalul colectiv înregistrează acest rezultat palpabil și inevitabil îl trece printr-un simț etic care s-a format de-a lungul timpului. Oamenii înțeleg că societatea trebuie să reprime anumite fapte și înțeleg anumite limite în care aceste reprimări trebuie să existe. Și acest mental colectiv funcționează totuși fără greș, adică simte când există dezechilibre majore.

Nu cred că ar trebui să pierdem din vedere specificul acestui mental colectiv care în România s-a format de-a lungul secolelor și care a avut parte de tot felul de provocări. De exemplu, începând cu a doua jumătate a secolului XVI, ideea de a aduna taxa din partea statului și de a impune noi taxe s-a lovit de o rezistență acerbă, dat fiind  că taxele erau adunate de domni fanarioți, erau trimise la Înalta Poartă ș.a. Și ideea de a face evaziune fiscală a fost timp de câteva secole ideea de rebeliune împotriva stăpânirii străine. Acest lucru a intrat în mentalul colectiv atât de puternic, încât nu ar trebui să ne uimească că acum evaziunea fiscală este privită cu foarte multă îngăduință la nivelul omului de rând. Lucrurile acestea se reflectă și ele undeva acolo în judecător, pentru că și el este un om care a crescut și s-a format în România.

Avocat Veronica Dobozi
Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii E mai rentabil să ucizi?, ediția 200 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii