Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Partea unde intervine înţelepciunea judecătorului…

11.08.2018 | Veronica DOBOZI
Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Proporționalitatea în individualizarea pedepselor, care ar trebui respectată de fiecare dată de către judecător, că până la urmă la el ajunge această minge, este o chestiune foarte dificilă din două perspective diferite: una este foarte tehnică, un judecător este ținut de foarte multe limite de pedeapsă, limitele de pedeapsă din textul de incriminare de la tentativă, de la cauzele de atenuare de agravare, de la minoritate, ș.a. Toate acestea sunt motive pentru căi de atac, trebuie să le respecte, trebuie să fie atent. Ultimul lucru la care însă se va aduce judecătorul și pentru care nu are de fapt nicio regulă concretă, este exact rata pedepsei. Acolo între limite poate să facă cam ce crede cu înțelepciunea lui. Aceasta este partea tehnică.

Partea cealaltă unde intervine strict înțelepciunea judecătorului poate însă fi cenzurată de către mentalul colectiv, pentru că pedeapsa este rezultatul palpabil al procesului penal. Mentalul colectiv înregistrează acest rezultat palpabil și inevitabil îl trece printr-un simț etic care s-a format de-a lungul timpului. Oamenii înțeleg că societatea trebuie să reprime anumite fapte și înțeleg anumite limite în care aceste reprimări trebuie să existe. Și acest mental colectiv funcționează totuși fără greș, adică simte când există dezechilibre majore.

Nu cred că ar trebui să pierdem din vedere specificul acestui mental colectiv care în România s-a format de-a lungul secolelor și care a avut parte de tot felul de provocări. De exemplu, începând cu a doua jumătate a secolului XVI, ideea de a aduna taxa din partea statului și de a impune noi taxe s-a lovit de o rezistență acerbă, dat fiind  că taxele erau adunate de domni fanarioți, erau trimise la Înalta Poartă ș.a. Și ideea de a face evaziune fiscală a fost timp de câteva secole ideea de rebeliune împotriva stăpânirii străine. Acest lucru a intrat în mentalul colectiv atât de puternic, încât nu ar trebui să ne uimească că acum evaziunea fiscală este privită cu foarte multă îngăduință la nivelul omului de rând. Lucrurile acestea se reflectă și ele undeva acolo în judecător, pentru că și el este un om care a crescut și s-a format în România.

Avocat Veronica Dobozi
Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii E mai rentabil să ucizi?, ediția 200 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Partea unde intervine înţelepciunea judecătorului…”

 1. Mentalul colectiv de evaziune fiscală la români s-a format imediat după perioada postbelică şi s-a cimentat în Epoca de Aur.
  După Revoluţie, evaziunea fiscală a devenit un mijloc important de acumulare a averilor deoarece era singura metodă de a obţine un avantaj competitiv în faţa concurenţei.
  Evaziunea fiscală la nivel macro şi individual este în România la nivelul cel mai ridicat din Europa. În multe cercuri este considerată un semn al inteligenţei fiscale, deşi evaziunea practicată la noi este rudimentară prin implementare.

  Imaginaţi-vă următorul scenariu de pledoarie în etapa de stabilire a pedepsei:
  – Onorată instanţă, vă rog să luaţi în considerare la individualizarea pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii fiscale de către inculpatul Cutărescu a următoarelor aspecte:
  Poporul român, în lupta milenară împotriva fanarioţilor nemiloşi, au iniţiat o rezistenţă acerbă împotriva boierescului şi a subjugării otomane.
  Evaziunea fiscală istorică a poporului român exprimă dorinţa de libertate şi neatârnare, lupta noastră patriotică împotriva Sublimei Porţi şi a neguţătorilor străini.
  Lupta cu taxele a ţăranului, şerbului şi stăpânului de prăvălie sau a zarzavagiului sau a marşandei, a umilului bancher român sau micului industriaş au fost de-alungul timpului, stindarde ale rebeliunii românului împotriva jugului străin şi nedreptăţii exploatatorilor.
  Evaziunea fiscală este un simbol al #Rezist-enţei patriotice faţă de stăpânirile străine.
  Domnul Cutărescu este un patriot, însufleţit în fibra fiinţei sale de o dragoste neţărmurită faţă de neamul şi patria sa.
  Concluzionând, în virtutea acestor înălţătoare considerente de ordine publică, vă solicit, circumstanţierea pedepsei inculpatului patriot într-atâta până la eradicarea ei sau micşorarea până la o micime simbolică.
  Ţara are nevoie de oameni ca patriotul Cutărescu iar justiţia este servită pe deplin prin această clemenţă judiciară în conformitate cu simţul etic al omului de rând.
  Evaziunea înseamnă patriotism. Evaziunea lui Cutărescu este de fapt un act de virtute rezistenţială, un act de dreptate socială.
  Vă cer să acordaţi singurul verdict posibil: libertate pentru patriot şi recompensarea în cuantum de 100% pentru nedreptatea suferită.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership