« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Partea unde intervine înţelepciunea judecătorului…
11.08.2018 | Veronica DOBOZI

JURIDICE - In Law We Trust
Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Proporționalitatea în individualizarea pedepselor, care ar trebui respectată de fiecare dată de către judecător, că până la urmă la el ajunge această minge, este o chestiune foarte dificilă din două perspective diferite: una este foarte tehnică, un judecător este ținut de foarte multe limite de pedeapsă, limitele de pedeapsă din textul de incriminare de la tentativă, de la cauzele de atenuare de agravare, de la minoritate, ș.a. Toate acestea sunt motive pentru căi de atac, trebuie să le respecte, trebuie să fie atent. Ultimul lucru la care însă se va aduce judecătorul și pentru care nu are de fapt nicio regulă concretă, este exact rata pedepsei. Acolo între limite poate să facă cam ce crede cu înțelepciunea lui. Aceasta este partea tehnică.

Partea cealaltă unde intervine strict înțelepciunea judecătorului poate însă fi cenzurată de către mentalul colectiv, pentru că pedeapsa este rezultatul palpabil al procesului penal. Mentalul colectiv înregistrează acest rezultat palpabil și inevitabil îl trece printr-un simț etic care s-a format de-a lungul timpului. Oamenii înțeleg că societatea trebuie să reprime anumite fapte și înțeleg anumite limite în care aceste reprimări trebuie să existe. Și acest mental colectiv funcționează totuși fără greș, adică simte când există dezechilibre majore.

Nu cred că ar trebui să pierdem din vedere specificul acestui mental colectiv care în România s-a format de-a lungul secolelor și care a avut parte de tot felul de provocări. De exemplu, începând cu a doua jumătate a secolului XVI, ideea de a aduna taxa din partea statului și de a impune noi taxe s-a lovit de o rezistență acerbă, dat fiind  că taxele erau adunate de domni fanarioți, erau trimise la Înalta Poartă ș.a. Și ideea de a face evaziune fiscală a fost timp de câteva secole ideea de rebeliune împotriva stăpânirii străine. Acest lucru a intrat în mentalul colectiv atât de puternic, încât nu ar trebui să ne uimească că acum evaziunea fiscală este privită cu foarte multă îngăduință la nivelul omului de rând. Lucrurile acestea se reflectă și ele undeva acolo în judecător, pentru că și el este un om care a crescut și s-a format în România.

Avocat Veronica Dobozi
Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii E mai rentabil să ucizi?, ediția 200 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Partea unde intervine înţelepciunea judecătorului…”

 1. Mentalul colectiv de evaziune fiscală la români s-a format imediat după perioada postbelică şi s-a cimentat în Epoca de Aur.
  După Revoluţie, evaziunea fiscală a devenit un mijloc important de acumulare a averilor deoarece era singura metodă de a obţine un avantaj competitiv în faţa concurenţei.
  Evaziunea fiscală la nivel macro şi individual este în România la nivelul cel mai ridicat din Europa. În multe cercuri este considerată un semn al inteligenţei fiscale, deşi evaziunea practicată la noi este rudimentară prin implementare.

  Imaginaţi-vă următorul scenariu de pledoarie în etapa de stabilire a pedepsei:
  – Onorată instanţă, vă rog să luaţi în considerare la individualizarea pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii fiscale de către inculpatul Cutărescu a următoarelor aspecte:
  Poporul român, în lupta milenară împotriva fanarioţilor nemiloşi, au iniţiat o rezistenţă acerbă împotriva boierescului şi a subjugării otomane.
  Evaziunea fiscală istorică a poporului român exprimă dorinţa de libertate şi neatârnare, lupta noastră patriotică împotriva Sublimei Porţi şi a neguţătorilor străini.
  Lupta cu taxele a ţăranului, şerbului şi stăpânului de prăvălie sau a zarzavagiului sau a marşandei, a umilului bancher român sau micului industriaş au fost de-alungul timpului, stindarde ale rebeliunii românului împotriva jugului străin şi nedreptăţii exploatatorilor.
  Evaziunea fiscală este un simbol al #Rezist-enţei patriotice faţă de stăpânirile străine.
  Domnul Cutărescu este un patriot, însufleţit în fibra fiinţei sale de o dragoste neţărmurită faţă de neamul şi patria sa.
  Concluzionând, în virtutea acestor înălţătoare considerente de ordine publică, vă solicit, circumstanţierea pedepsei inculpatului patriot într-atâta până la eradicarea ei sau micşorarea până la o micime simbolică.
  Ţara are nevoie de oameni ca patriotul Cutărescu iar justiţia este servită pe deplin prin această clemenţă judiciară în conformitate cu simţul etic al omului de rând.
  Evaziunea înseamnă patriotism. Evaziunea lui Cutărescu este de fapt un act de virtute rezistenţială, un act de dreptate socială.
  Vă cer să acordaţi singurul verdict posibil: libertate pentru patriot şi recompensarea în cuantum de 100% pentru nedreptatea suferită.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD