Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Proporționalitate vs. umanitatea judecătorilor
09.08.2018 | Tudor COLŢAN

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Tudor Colțan

Tudor Colțan

Aș începe de la dreptul roman, și dacă ne ducem la celebrul adagiu că dreptul este arta binelui și a echității, ar trebui să avem în vedere noțiunile de proporționalitate şi de umanitate. Într-adevăr titlul este foarte frumos, Este mai rentabil să ucizi?, dar acest titlu trebuie să-l raportăm la valorile unei societăți. Din punctul nostru de vedere, ca avocați reprezentăm, mai ales, pe cazuri economice, şi nu putem să ne imaginăm cum ne sună clientul și ne spune: „domnule, dar nu am omorât pe nimeni”.

Pedeapsa pentru evaziune fiscală sau pentru spălare de bani este mult mai mare ca pentru infracțiune gravă cu intenție. Legiuitorul a pornit de la o falsă premisă. Prin reglementarea unor limite colosale s-a crezut că se va putea stopa acest fenomen. Nu, din contră. Dacă mergem pe ideea de pedepse mari, nu obținem rezultatul scontat.

De esența infracțiunilor economice ar trebui să fie recuperarea prejudiciului, și nu pedeapsa. Dacă avem în vedere și jurisprudența CEDO, recuperarea prejudiciului ține foarte mult și de persoana care este anchetată, dacă această persoană a avut o atitudine de colaborare cu organele de urmărire penală, dacă a manifestat interes, dacă apărătorii și-au pregătit argumentele și au spus „ok, s-ar putea să fie infracțiunea”, dar clientul vrea să plătească, vrea să repare prejudiciul.

De multe ori, atitudinea instanțelor de judecată nu este una deschisă, nu este una spre ideea de bine a reglementării, ci din contră, încearcă să nu facă vreo diferență, ceea ce este perfect normal. Dar, din păcate, există în anumite spețe, de multe ori fapte aproape identice şi o diferență foarte mare de pedepse. De acolo pornește totul, de la o discrepanță între proporționalitate, umanitatea judecătorilor, că degeaba vorbim de criterii de individualizare, degeaba vorbim despre o proporționalitate dacă persoana care aplică acele criterii nu are în vedere mai multe aspecte, printre care și ierarhia valorilor într-o societate.

Avocat Tudor Colțan
Associate STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii E mai rentabil să ucizi?, ediția 200 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti