Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Proporționalitate vs. umanitatea judecătorilor
09.08.2018 | Tudor COLŢAN

Tudor Colțan

Tudor Colțan

Aș începe de la dreptul roman, și dacă ne ducem la celebrul adagiu că dreptul este arta binelui și a echității, ar trebui să avem în vedere noțiunile de proporționalitate şi de umanitate. Într-adevăr titlul este foarte frumos, Este mai rentabil să ucizi?, dar acest titlu trebuie să-l raportăm la valorile unei societăți. Din punctul nostru de vedere, ca avocați reprezentăm, mai ales, pe cazuri economice, şi nu putem să ne imaginăm cum ne sună clientul și ne spune: „domnule, dar nu am omorât pe nimeni”.

Pedeapsa pentru evaziune fiscală sau pentru spălare de bani este mult mai mare ca pentru infracțiune gravă cu intenție. Legiuitorul a pornit de la o falsă premisă. Prin reglementarea unor limite colosale s-a crezut că se va putea stopa acest fenomen. Nu, din contră. Dacă mergem pe ideea de pedepse mari, nu obținem rezultatul scontat.

De esența infracțiunilor economice ar trebui să fie recuperarea prejudiciului, și nu pedeapsa. Dacă avem în vedere și jurisprudența CEDO, recuperarea prejudiciului ține foarte mult și de persoana care este anchetată, dacă această persoană a avut o atitudine de colaborare cu organele de urmărire penală, dacă a manifestat interes, dacă apărătorii și-au pregătit argumentele și au spus „ok, s-ar putea să fie infracțiunea”, dar clientul vrea să plătească, vrea să repare prejudiciul.

De multe ori, atitudinea instanțelor de judecată nu este una deschisă, nu este una spre ideea de bine a reglementării, ci din contră, încearcă să nu facă vreo diferență, ceea ce este perfect normal. Dar, din păcate, există în anumite spețe, de multe ori fapte aproape identice şi o diferență foarte mare de pedepse. De acolo pornește totul, de la o discrepanță între proporționalitate, umanitatea judecătorilor, că degeaba vorbim de criterii de individualizare, degeaba vorbim despre o proporționalitate dacă persoana care aplică acele criterii nu are în vedere mai multe aspecte, printre care și ierarhia valorilor într-o societate.

Avocat Tudor Colțan
Associate STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii E mai rentabil să ucizi?, ediția 200 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Proporționalitate vs. umanitatea judecătorilor”

 1. „De esența infracțiunilor economice ar trebui să fie recuperarea prejudiciului, și nu pedeapsa.”
  Fraza de mai sus este de o ambiguitate morală ridicată la rang de imoralitate.
  Toţi hoţii prinşi vor să plătească pentru a scăpa de pedeapsa închisorii. Nu e nimic nou aici.
  Infracţiunile economice sunt infracţiuni de natura furtului şi înşelăciunii şi falsului, iar făptaşii, chiar dacă au studii superioare nu sunt cu nimic superiori unor găinari ordinari. Un infractor inteligent are pericol social mai ridicat decât un hoţ prost.

  De esenţa infracţiunilor economice ar trebui să fie pedepsele grele cu închisoarea, deoarece paguba adusă societăţii este infinit mai mare decât un hoţ de nimicuri.

  Infracţionalitatea gulerelor albe este cea mai periculoasă: să nu uităm că un infractor economic este în primul rând un escroc, un falsificator, un hoţ.

  Infractorii cu bani nu merită iertare pentru că sunt bogaţi şi pot plăti paguba înapoi.
  Pentru fiecare leu recuperat de stat, există alţi 10 lei pe care infractorul îi păstrează în buzunar.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.