Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Unul din puținele motivele pentru care mă bucur că nu sunt judecător…

10.08.2018 | Alexandra ȘINC
Alexandra Șinc

Alexandra Șinc

Proporționalitatea pedepselor este, în primul rând, legată de raportul echitabil între gravitatea faptei pentru care pedeapsa este aplicată și cuantumul acestei pedepse. Pe lângă aceasta, trebuie ca pedeapsa să se încadreze într-o scală din care fac parte și alte pedepse, aplicate pentru alte tipuri de fapte, în așa fel încât lucrurile să fie clare și pentru justitiabili. Să potă întelege de ce pentru conducerea unui autoturism nematriculat se aplică o pedeapsă mică, fără executarea efectivă și pentru o faptă mai gravă se aplică o pedeapsă mai mare.

Se spune în lucrări de specialitate, se spune în conferințe, că nicio faptă nu este identică cu alta, nicio persoană nu are aceleași circumstanțe personale ca celelalte. Însă, dincolo de toate aceste particularități care duc la individualizarea pedepsei, există categorii mari de infracțiuni și tipuri de infractori, de autori ai unor fapte prevăzute de legea penală care ar trebui în mod logic și rațional să permită o aplicare proporțională a pedepselor.

Cheia este să deslușim de ce nu se întâmplă totdeauna așa și nu cred că este un lucru simplu pentru că nu-i neapărat vorba de neștiință sau de o greșeală a celui care aplicăpedeapsa, ci este vorba și de caracterul foarte subiectiv al unor astfel de chestiuni. Subiectiv si profund legat de personalitatea fiecăruia, inclusiv a celui care este chemat să aplice pedeapsa, nu doar de speța în concret dedusă judecății.

Eu vă mărturisesc sincer că este unul din puținele motivele pentru care mă bucur că nu sunt judecător, pentru că răspunderea individualizării exacte a pedepsei și răspunderea aplicării unor sancțiuni proporționale cu gravitatea faptelor săvârșite, a unor pedepse care să se încadreze natural într-o scală logică, firească, în așa fel încât pentru infracțiuni percepute de justițiabil ca fiind grave pedepsele, să fie pedepse serioase cu executare pentru infracțiuni mai puțin grave la limita cu contravenționalul, uneori, sancțiunile să fie cele mai puțin grave. Dar nu este, zic eu, deloc o chestiune simplă și cred că dezlegarea ei este, de fapt, cheia de boltă a problemei noastre de astăzi.

Procuror Alexandra Șinc
Formator Institutul Naţional al Magistraturii

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii E mai rentabil să ucizi?, ediția 200 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Unul din puținele motivele pentru care mă bucur că nu sunt judecător…”

  1. Razvan Nicolae MICUL spune:

    Deci, în opinia dumneavoastră, ar putea reprezenta un mecanism compensatoriu eficient reducerea pedepsei aplicate dacă la baza condamnării stau probe nelegal obținute/administrate? Sau individualizarea pedepsei trebuie privită autonom de probațiune, chiar în ipoteza în care ne aflăm în prezența unei prezumții relative de inechitate a procesului penal (revirimentul Ibrahim)?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.