Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Codificarea Dreptului penal


08.08.2018 | Mihai Adrian HOTCA
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Hotca

Mihai Hotca

I-am întrebat pe unii dintre cei care au participat la elaborarea Noul Cod Penal despre finalitatea noului Cod și explicația a fost una cât se poate de omenească: la un moment dat, nu mai aveam timp să introducem toate infracțiunile. Și au rămas peste 200 de acte normative care într-un fel sau altul reglementau, în afara Codului Penal, fapte de natură penală sau efecte, consecințe de natură penală. Întâmplarea face că am făcut parte din Comisia de punere în aplicare a Codului Penal, de aceea am şi fost cooptat, pentru că având un pic de experiență în domeniul infracțiunilor prevăzute în legi speciale le-am adunat pe toate cu colegii din Ministerul Justiției în incercarea de a le corela.

Prin Legea nr. 187/2012 au fost abrogate foarte multe norme redundante: furturi, abuzuri ș.a.m.d. Împreună cu profesorul Streteanu, cu domnuzl Nițu, cu doamna Rotaru  ș.a., am fost un colectiv mânat de bune intenții. Ce s-a întâmplat, însă? Apropo de contrabandă, după ce a fost adoptat Noul Codul Penal în 2009, în vara anului 2010 a fost adoptată o ordonanță prin care a fost modificat Codul Vamal, inclusiv legea evaziunii. După aceea, după ce am promovat Legea nr. 187/2012, Parlamentul la inițiativa unui senator, Voiculescu Dan, a sporit limitele de pedeapsă la evaziune fiscală, puțină lume știe, dar eu vă spun că am verificat în 2013 de data aceasta. Era deja prea târziu, nu mai aveai cum interveni și oricum Parlamentul decide. Noi am avut câteva propuneri, unele au ținut, altele nu. Și, plecând de la acestea realități, aceasta am avut în vedere de fiecare dată, verificam limitele  de pedeapsă din legea specială cu cele prevăzute pentru infracțiuni similare din Codul Penal. Mi s-a părut din bun simț acest lucru. Au rămas la evaziune și contrabandă, sunt cam singurele care au rămas. Explicația este una care ține de Parlament și Guvern, pentru că s-au adoptat niște acte normative prin care au zis: „Trebuie să combatem contrabanda, trebuie să combatem evaziunea fiscală.”  

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca
Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii E mai rentabil să ucizi?, ediția 200 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro