« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei
28.07.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată, anual, la data de 28 iulie.

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este observată în fiecare an, la data de 28 iulie, pentru a crește gradul de conștientizare a hepatitei virale, o inflamație a ficatului care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular. Tema acestui an este Hepatita nu poate aștepta. Cu o persoană care moare la fiecare 30 de secunde de o boală care are legătură cu hepatita- chiar și în actuala criză COVID-19- nu putem aștepta pentru a acționa asupra hepatitei virale. Există cinci tulpini principale ale virusului hepatic- A, B, C, D și E. Împreună, hepatitele B și C sunt cele mai frecvente, ceea ce duce la 1,1 milioane de decese și la 3 milioane de infecții noi pe an.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată, anual, la data de 28 iulie.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) atenționează asupra scăderii numărului de români testați și diagnosticați cu hepatite în ultimele luni, dar și în ceea ce privești procentul mic al pacienților care au intrat pe tratament comparativ cu alți ani.

Conform datelor primite de la CNAS, în programul destinat hepatitei C care poate cuprinde până la 17.500 persoane, în perioada februarie-30 iunie 2020, au fost incluși doar 3.558 de pacienți: 883 în februarie, 1.279 martie, 181 aprilie, 402 mai și 813 iunie. În cazul hepatitei B, studiile clinice, întrerupte pentru o perioadă din cauza accesului dificil în spitale, au fost reluate.

„Cea mai mare problemă a pacienților cu afecțiuni hepatice în acest moment este legată de accesul la tratament și la medicul specialist. Situația devine critică! Avem din ce în ce mai multe plângeri de la bolnavi, în special cei cronici, care nu știu cum să acționeze în lipsa unor informații constante și clare din partea autorităților. Încurajăm pacienții să-și contactez medicul curant (infecționist sau gastroenterolog) și să stabilească cea mai bună soluție pentru a avea acces la tratament în condiții de siguranță, mai ales în cazul investigațiilor ce trebuie realizate în spital. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor facem apel la mobilizarea tuturor celor implicați, pentru ca, împreună, să reușim să scoatem această boală din viețile noastre. România a implementat multe lucruri bune în ultimii ani și este păcat să nu continuăm aceste eforturi,” declară Marinela Debu, președinte APAH-RO.

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor până în 2030: 90% reducerea incidenței, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populația eligibilă cu HVC tratată, 65% reducerea deceselor provocate de afecțiuni hepatice ale ficatului. România este printre țările care s-au angajat în atingerea acestor deziderate.
Din păcate, studiul „Câștigarea cursei de eliminare a hepatitei C”, realizat de Boston Consulting Group (BCG) și publicat recent, arată că majoritatea țărilor este departe de atingerea tragetului impus de OMS. Din cele 29 de țări analizate, printre care și România, doar 10 ar putea să îndeplinească obiectivul – Australia, Canada, Franța, Germania, Islanda, Italia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

În cazul țărilor incluse în studiu, mai puțin de 40% dintre persoanele cu HVC au fost testate. Rata de tratament este insuficientă pentru a atinge obiectivul OMS, doar 55% până în 2030 versus 80% cât a fost stabilit. Pentru atingerea targeturilor, cazurile diagnosticate ar trebui să crească cu 7% anual peste valoarea inițială din 2015, în timp ce numărul persoanelor tratate în fiecare an ar trebui să crească cu 25% în următorii 10 ani.

Recomandarea specialiștilor BCG este ca țările să adopte o strategie bazată pe două aspecte: grupurile aflate la risc – persoane care îți administrează droguri injectabile, bărbați care fac sex cu bărbați, populație migratoare și populații de aceeași vârsta – și modelul de asistență medicală ce trebuie să includă abordarea one-stop-shop, modelul test-and-treat, o descentralizare a serviciilor la nivelul comunității pentru a atinge grupurile la risc și echipe multidisciplinare (personal medical și non-medical).

În cazul României, ne putem lăuda cu planul strategic adoptat anul trecut și cu intenția de a monitoriza fiecare inițiativă desfășurată, dar ne lipsește încă un registru național al pacienților și nu este foarte clar dacă anul 2030 reprezintă termenul limită în procesul de eliminare a hepatitelor.
În aceste condiții și ținând cont de situația internațională actuală, APAH-RO propune o serie de măsuri concrete care să vină în sprijinul bolnavilor cu hepatite din România:

• Urgentarea soluțiilor pentru ca pacienții să aibă acces la inițierea terapiei antivirale.
• Pacienții testați pentru COVID-19 să fie testați și pentru hepatită. Astfel vor fi acoperiți și pacienții neasigurați, o problemă la care nu s-au găsit încă soluții.
• Să crească numărul centrelor unde medicii pot iniția tratamentul.
• Să se ofere șansa de a prescrie terapia antivirala și altor specialități (de exemplu medicina internă).
• Medicii de familie să fie încurajați și sprijiniți să facă testare. Markerii virali să fie introduși în evaluarea anuală a fiecărui pacient.
• Să existe o pagină/ un site unde Ministerul Sănătății să anunțe săptămânal spitalele care primesc pacienții cu boli cronice.

În perioada 27 iulie-02 august 2020, APAH-RO va împărți pliante și kit-uri de igienă conținând: pastă de dinți, săpun și dezinfectant pacienților cu afecțiuni hepatice prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din București, Brașov, Turda, Giurgiu si Iasi. De asemenea, asociația va desfășura campanii de informare on-line pentru a încuraja testarea și a susține accesul la investigații și tratament.

APAH-RO a semnat scrisoarea deschisă inițiată de World Hepatitis Alliance prin care să se facă presiuni asupra guvernelor de a respecta termenul de eliminare stabilit pentru 2030. Asociația îndeamnă pacienții, familile acestora, publicul în general să se alăture acestui demers. După Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor a cărei dată oficială este 28 iulie, scrisoarea va fi trimisă fiecărui Ministru al Sănătății din lume.

OMS precizează că 256 milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B și 71 milioane cu hepatită cronică C. Accesul la testare este limitat, doar 9% dintre cei cu hepatita B și 20% dintre cei cu hepatita C fiind conștienți de infectare. Anual, la nivel mondial, hepatita cauzează 1,4 milioane de decese. România se află pe locul doi, după tuberculoză, în privința numărului deceselor cauzate de boli infecțioase.

„În Regiunea Europeană OMS, 15 milioane de persoane au hepatita B și aproape tot atât (14 milioane) au hepatita C, iar peste două treimi din cazuri se înregistrează în Europa de Est și Asia Centrală. Îngrijorător este numărul estimat în creștere de decese la nivel global cauzate de hepatite. Principalii factori de risc includ utilizarea de droguri injectabile, infecția HIV, transfuziile de sânge, dar și penitenciarele și infecțiile nosocomiale.

Hepatita poate afecta pe oricine, iar majoritatea cazurilor de hepatită sunt asimptomatice. De aceea, recomandarea noastră este să vă informați la medicul dvs. de familie și, dacă faceți parte din categoriile cu grad înalt de risc, să vă testați. Tratamentul este eficient. În ceea ce privește hepatitele A și B, vaccinarea este esențială în eliminarea acestei boli. Datele arată că doza de vaccin împotriva hepatiei B efectuată la naștere este foarte eficientă în reducerea incidenței și prevalenței hepatitei B.

OMS recomandă 3 pași-cheie în aborarea hepatitelor: servicii integrate centrate pe pacienți, accesibile tuturor, crearea de parteneriate cu OMS, societatea civilă și sectorul privat, și aplicarea unor acțiuni concrete adaptate contextului național, în conformitate cu planurile naționale,” precizează Dr. Miljana Grbic, șefa Biroului OMS pentru România.

Sursă

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

28 iulie 2919: Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată, anual, la data de 28 iulie.

Tema pentru 2019 a OMS este  “Invest in eliminating hepatitis” – ”Să eliminăm hepatita”.

***

28 iulie 2018: Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată, anual, la data de 28 iulie.

Iniţiativa instituirii acestei zile aparţine Alianţei Mondiale pentru Hepatită (AMH) şi datează din anul 2008, fiind şi un omagiu adus descoperitorului virusului hepatitei B, profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel.

Tema pentru 2018 a OMS este „Test. Treat. Hepatitis” – ”Testează. Tratează. Hepatită”.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat cu acest prilej, potrivit unui comunicat al MS: “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, sarbătorită anual la 28 iulie, reprezintă o bună oportunitate pentru conștientizarea populației asupra pericolului generat de hepatite. România a făcut pași importanți pentru supravegherea, controlul și combaterea infecțiilor cu virus hepatitic și pentru îndeplinirea Planului de acțiune recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Asigur toți pacienții că vom continua lupta împotriva hepatitelor virale B și C și mulțumesc asociațiilor de pacienți pentru implicarea civică și devotament.”

Ministerul Sănătății va finaliza strategia națională de luptă împotriva hepatitelor virale cronice, iar planul de acțiune al acestei strategii, care va fi lansat luna viitoare, va respecta recomandările OMS de eradicare a hepatitelor virale până în anul 2030.

În ultimii 3 ani, pacienții din România au avut acces la tratamente inovatoare pentru stadii incipiente ale hepatitei virale C. Astfel, în anul 2015 a fost aprobat tratamentul fără interferon al pacienților cu hepatită C prin mecanismul cost-volum-rezultat. Accesul la tratamentul împotriva hepatitei C a crescut de la 5.800 pacienți în 2016 la 12.000 pacienți în 2017.

Începand cu luna septembrie 2018, noile contracte cost-volum-rezultat prevăd extinderea tratamentelor fără interferon către grupe de risc speciale, care pana acum nu au beneficiat de tratament. Este vorba despre pacienții cu hepatita C transplantați de organe solide, altul decat ficatul. De asemenea, vor fi disponibile toate tipurile de tratamente inovatoare care au autorizație de punere pe piață în România.

Ministerul Sănătății a demarat prima etapă a Programului național de screening a hepatitelor virale, urmând ca activitatea propriu-zisă de depistare precoce prevazută în a doua etapă a programului, să demareze la finalul acestui an, după obținerea acordului final al Comisiei Europene, așa cum prevede procedura.

Ministerul Sănătății va asigura continuitatea în aprovizionarea cu vaccinuri, astfel încât copiii să beneficieze la timp de vaccinul antihepatitic B, așa cum prevede planul național de vaccinare.

:: Website-ul oficial al campaniei http://www.who.int/who-campaigns/world-hepatitis-day/2018.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

 
Secţiuni: Dreptul sanatatii, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD