Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua imnului naţional al României
29.07.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Legal Days, Selected, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua imnului național al României este marcată, anual, la data de 29 iulie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua Imnului Național, celebrată în fiecare an pe 29 iulie, este o sărbătoare încărcată de profunde semnificații pentru românii de pretutindeni.

Poemul patriotic „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu a fost intonat pentru prima dată în 1848, pe acordurile create de Anton Pann. Acesta a devenit în mod oficial Imnul Național al României în anul 1990 și a avut un rol catalizator în dezvoltarea conștiinței și a identității naționale.

Imnul „Deșteaptă-te, române!” reprezintă un simbol al unității, care arată devotamentul românilor față de principiile și valorile fundamentale ale statului nostru modern: libertate, demnitate, dreptate și respect față de lege.

Versurile imnului transmit cu multă emoție un mesaj puternic, un îndemn la solidaritate și curaj. Ziua Imnului Național ne oferă prilejul de a rememora faptele glorioase ale înaintașilor noștri, care s-au sacrificat pentru o țară suverană, indivizibilă și democratică.

Imnul transmite, totodată, esența idealurilor națiunii române și ne-a insuflat hotărâre și speranță în momentele de răscruce ale istoriei, dând glas sentimentelor patriotice ale poporului nostru.

În prezent, traversăm un moment dificil, marcat de agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În contextul internațional actual, în fața unor provocări fără precedent, România își continuă demersurile de consolidare a relației transatlantice, promovează protejarea drepturilor omului, garantarea siguranței cetățenilor și asumarea unor valori fundamentale, precum libertatea și solidaritatea.

Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul imnului are un impact puternic, făcând apel la unitate națională, curaj, demnitate și responsabilitate.

La mulți ani Imnului Național al României!

La mulți ani, români!

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Este Ziua Imnului Național al României, o sărbătoare a conșțiinței și unității noastre naționale și un prilej de a ne aminti despre începuturile destinului european al românilor, care în perioada pașoptistă s-au raliat celorlalte mișcări revoluționare din Europa acelor vremuri.

Ales pentru mesajul său mobilizator imn al Revoluției pașoptiste, ”Deșteaptă-te, române” a devenit imn al României post-decembriste după ce acordurile și versurile sale mobilizatoare au răsunat și i-au motivat pe români în multe alte momente de răscruce ale istoriei, de la Războiul de Independență și cele două Războaie Mondiale, până la revolta muncitorilor din Brașov din 15 noiembrie 1987 și, apoi, în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Asemuit de Nicolae Bălcescu cu o Marseilleză a românilor, ”Deșteaptă-te, române” ne umple de emoție, glorificând istoria și eroii neamului. Imnul național, drapelul și stema ne definesc identitatea și reprezintă legătura trainică între trecutul, prezentul și viitorul poporului nostru, dar și simbolul capacității țării de a traversa cu bine perioadele dificile și de a se dezvolta valorificând oportunitățile create prin voința cetățenilor săi.

Cinstirea simbolurilor naționale înseamnă responsabilitate față de acțiunile asumate, respect pentru libertățile obținute cu greu de români după zeci de ani de opresiune a regimului comunist și promovarea lor într-o Europa a diversității și valorilor comune.

De Ziua Imnului Național, îmi doresc să rămânem mereu uniți în jurul simbolurilor noastre naționale și al idealurilor apărate cu jertfe de înaintași.

La mulți ani, României născute din aspirațiile lor pe care noi suntem datori să o transmitem și mai bună urmașilor noștri!

La mulți ani, imn al sufletului românesc!

***

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a transmis următorul mesaj:

Ziua de 29 iulie are o însemnătate aparte pentru fiecare român, fiind cea în care celebrăm Imnul Național al României.

Alături de Drapelul Național, Stema și Sigiliul de stat, Imnul reprezintă unul dintre simbolurile oficiale ale statului român și un reper al națiunii noastre. Fiecare român, oriunde s-ar afla, vibrează atunci când ascultă acordurile imnului nostru național.

Născut din fericita simbioză dintre geniul muzical al lui Anton Pann şi binecunoscutul poem al lui Andrei Mureşanu – „Un răsunet”, în conjunctura istorică favorizată de idealurile Revoluţiei de la 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea. Cântecul și-a cucerit rapid locul în inimile românilor patrioți, impunându-se, în epoca sa, drept un simbol al redeșteptării conștiinței originii noastre românești, un catalizator al trezirii demnității naționale, a unității de neam și de limbă.

În marile bătălii purtate de poporul român în secolele care au urmat, de la Războiul de Independență, până la Primul și Al Doilea Război Mondial, acordurile acestui cântec legendar au însuflețit și purtat spre victorie mii și mii de ostași cu tricolorul la piept. La 1 Decembrie 1918, cei peste 100.000 de români adunați la Alba Iulia, veniți din toate colțurile țării pentru a fi martorii celui mai important moment al istoriei noastre, înfăptuirea Marii Uniri, au vibrat din nou, la unison, pe melodia marșului “Deșteaptă-te, române!”.

Interzis în perioada comunistă, dar niciodată uitat de români „Deșteaptă-te, române!” a triumfat la Revoluția din Decembrie 1989, reconfirmând-și puterea și vocația de a uni energiile românilor și impunându-se ca imn national.

În mod firesc, ziua de 29 iulie, data primei intonări publice, a fost stabilită, prin lege, în anul 1998, drept Ziua imnului naţional al României. Străvechiul marș patriotic este, astăzi, intonat în deschiderea ceremoniilor militare și a marilor evenimente publice ale statului român.

De ziua imnului național, îndemn pe fiecare dintre noi să zăbovească, preț de o clipă, și să asculte mesajul său tulburător de actual. În situația complicată de securitate care se manifestă în regiunea noastră, cu nori grei de război întunecând cerul Ucrainei vecine, românii au dovedit că știu și pot acționa în unitate pentru apărarea valorilor naționale și a aliaților noștri și că duc mai departe valorile străbune, oferind cu generozitate adăpost zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în țara noastră

În această zi, să ne descoperim frunțile în semn de respect și să ne unim, simbolic, vocile, oriunde ne-am afla, pentru a reface drumul glorios al acestui cântec-templu al neamului românesc din istorie până în zilele noastre.

La mulți ani, România!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua imnului național al României este marcată, anual, la data de 29 iulie.

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi, 29 iulie, Ziua Imnului Național, moment cu puternice semnificații pentru toți românii.

Imnul Național al României – „Deșteaptă-te române!” – este unul dintre simbolurile care definesc tradiția, istoria și credințele națiunii noastre și reprezintă o expresie a redeșteptării naționale, a mândriei și a patriotismului, a libertății și a unității neamului românesc.

Versurile lui Andrei Mureșanu au căpătat în timp o încărcătură emoțională aparte și au insuflat demnitate, patriotism și curaj unor întregi generații în ultimii 173 de ani.

Poporul român s-a identificat cu strigătul de luptă „Acum ori niciodată” în momente de răscruce din istoria noastră, precum manifestările de exprimare a identității naționale a românilor de pretutindeni, care au culminat cu Unirea de la 1859, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, cele două conflagrații mondiale și revolta anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987.

Intonarea sa spontană în timpul Revoluției Române din decembrie 1989 a readus în actualitate mesajul peren al acestui vechi cântec al tuturor românilor, de unitate și libertate, și a fundamentat decizia de instituire a acestuia drept Imn Național al României.

Este datoria noastră să-i onorăm pe toți înaintașii care s-au sacrificat pentru realizarea unității și păstrarea identității și demnității naționale și să cinstim cu onoare Imnul, expresie a celor mai pure sentimente patriotice ale poporului român.

Dragi români, să rămânem uniți în jurul simbolurilor naționale și să transmitem generațiilor viitoare înaltele idealuri ale neamului românesc, așa cum sunt surprinse în „Deșteaptă-te române!”.

La mulți ani Imnului Național!

La mulți ani, România!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua imnului național al României este marcată, anual, la data de 29 iulie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua de 29 iulie are o valoare deosebită pentru România, pentru că ne oferă tuturor prilejul de a celebra, împreună, cu bucurie și emoție, Ziua Imnului Național. Deșteaptă-te, române! reprezintă esența valorilor și a idealurilor poporului nostru.

Imnul național a avut un rol important în menținerea speranței românilor pentru libertate, încununând marile victorii și glorificând eroii țării.

În prezent, trăim într-o Românie modernă și democratică, care și-a păstrat cursul pro-european și care, mai mult, și-a consolidat rolul în cadrul NATO, principalul garant al securității noastre.

Traversăm o perioadă marcată profund de efectele pandemiei de COVID-19, cu efecte semnificative pe multiple dimensiuni atât la nivel național, cât și la nivel global, și care ne-a impus schimbarea radicală a modului în care ne trăim viața.

Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul imnului național continuă să fie la fel de puternic și motivant, fiindcă ne inspiră și ne îndeamnă să ne dedicăm construirii unei țări puternice și prospere, care să poată gestiona cât mai bine situațiile de criză pe toate palierele.

Îmi exprim speranța că apelul la unitate națională și solidaritate transmis prin versurile imnului va coagula eforturile tuturor cetățenilor și ale instituțiilor de a colabora pentru dezvoltarea și afirmarea țării.

Avem datoria de a educa tinerele generații în spiritul valorilor identitare și morale transmise prin intermediul versurilor imnului, pentru a întreține respectul acestora față de simbolurile naționale ale statului român. Doar prin implicarea activă a tuturor cetățenilor în viața societății ne putem bucura de o țară prosperă și puternică.

La ceas aniversar, invit românii de pretutindeni să prețuiască, să respecte și să cinstească Imnul nostru Național.

La mulți ani Imnului Național!

La mulți ani, România!

De asemenea, și prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj:

Ne emoționează de fiecare dată când, în acordurile sale, marcăm un eveniment important pentru România și pentru noi toți sau un succes românesc din orice domeniu. Este Imnul național al României, <Deșteaptă-te române>, unul dintre simbolurile naționale consfințite prin Constituție, alături de Drapelul Tricolor, Ziua Națională – 1 Decembrie, Stema și Sigiliul statului.

Sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, Ziua Imnului Național ne duce cu gândul la toate momentele de răscruce ale istoriei post-pașoptiste, în care <Deșteaptă-te române> i-a însuflețit pe înaintașii noștri prin versurile sale mobilizatoare, în Războiul de Independenţă din 1877 şi în cele două războaie mondiale. S-a întâmplat la fel și în istoria recentă a României, în timpul Revoluției anticomuniste din decembrie 1989, sau la manifestațiile de la începutul anului 2017, din 10 august 2018, din Piața Victoriei, când românii s-au opus încercării unor interese din sfera politică de a schimba legile justiției în detrimentul democrației și al statului de drept.

Mesajul de unitate și curaj al Imnului nostru național ne va da mereu puterea de a ne păstra direcția către viitorul pe care ni-l dorim, o Românie sigură, modernă, cu cetățeni prosperi, o Românie atașată valorilor euroatlantice, o Românie apreciată de partenerii noștri externi și de lumea largă. La mulți ani, România!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua imnului naţional al României este marcată, anual, la data de 29 iulie.

Sediul materiei: Legea nr. 99/1998 pentru proclamarea Zilei imnului național al României

Imnul național al României este ‘Deșteaptă-te, române’, simbol al unității Revoluției Române din anul 1848.

„Deşteaptă-te, române” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent Parcul Zăvoi, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. „Deşteaptă-te, române” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureşanu. De fapt, la originea imnului naţional al României se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”.

De-a lungul timpului, România a avut următoarele imnuri naționale:”Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor” (1862 – 1884), „Trăiască regele” (1884 – 1948), „Zdrobite cătuşe” (1948 – 1953), „Te slăvim, Românie!” (1953 – 1977), „Trei culori” (1977 – 1989) și „Deşteaptă-te, române” (1989 – prezent). „Pe-al nostru steag e scris Unire” este un cântec dedicat Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, de la 1859.

În Titlul I ”Principii generale”, art. 12 ”Simboluri naționale” din Constituția României se prevede:
ARTICOLUL 12
(1) Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
(2) Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
(3) Imnul naţional al României este „Deşteaptă-te române”.
(4) Stema ţării şi sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice.

Ceremonia militară prilejuită de Ziua Imnului Naţional va avea loc în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, de pe Calea Victoriei.

În acest context, conform unui comunicat al Brigăzii Rutiere, traficul rutier va fi restricţionat astfel:

* între orele 6,00 şi 10,00 – pe str. C. Mille, între Calea Victoriei şi str. Ion Brezoianu;
* între orele 8,30 şi 10,00 – pe Calea Victoriei, între str. Ion Câmpineanu şi bd. Regina Elisabeta;
* în intervalul orar 9,00 – 10,00, aproximativ 5 minute, se va restricţiona traficul rutier pe bd. Regina Elisabeta, între str. Academiei şi str. Ion Brezoianu, pe timpul intonării Imnului Naţional.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a salutat celebrarea Zilei Imnului Național, potrivit unui comunicat, precizând că: „Imnul Național a fost martorul unor evenimente-reper ale istoriei naționale. (…) Ziua de 29 iulie 2018 reprezintă şi un prilej de recunoștință față de înaintașii noștri, faţă de eroii căzuţi pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial şi de făuritorii statului naţional unitar modern, a căror memorie ne motivează să ne păstrăm demnitatea, să cultivăm respectul faţă de valorile naţionale şi să privim cu încredere spre viitor.”

Un ceremonial militar și religios pentru celebrarea Zilei Imnului Național s-a desfășurat și la Timișoara, reunind reprezentanți ai Penitenciarului Timișoara, Ministerului Apărării Naționale, Inspectoratului de Jandarmi Timiș, Poliției de Frontieră Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș și Inspectoratului de Poliție al județului Timiș, potrivit unui comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

 

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti