« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Ziua imnului naţional al României
29.07.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua imnului național al României este marcată, anual, la data de 29 iulie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua de 29 iulie are o valoare deosebită pentru România, pentru că ne oferă tuturor prilejul de a celebra, împreună, cu bucurie și emoție, Ziua Imnului Național. Deșteaptă-te, române! reprezintă esența valorilor și a idealurilor poporului nostru.

Imnul național a avut un rol important în menținerea speranței românilor pentru libertate, încununând marile victorii și glorificând eroii țării.

În prezent, trăim într-o Românie modernă și democratică, care și-a păstrat cursul pro-european și care, mai mult, și-a consolidat rolul în cadrul NATO, principalul garant al securității noastre.

Traversăm o perioadă marcată profund de efectele pandemiei de COVID-19, cu efecte semnificative pe multiple dimensiuni atât la nivel național, cât și la nivel global, și care ne-a impus schimbarea radicală a modului în care ne trăim viața.

Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul imnului național continuă să fie la fel de puternic și motivant, fiindcă ne inspiră și ne îndeamnă să ne dedicăm construirii unei țări puternice și prospere, care să poată gestiona cât mai bine situațiile de criză pe toate palierele.

Îmi exprim speranța că apelul la unitate națională și solidaritate transmis prin versurile imnului va coagula eforturile tuturor cetățenilor și ale instituțiilor de a colabora pentru dezvoltarea și afirmarea țării.

Avem datoria de a educa tinerele generații în spiritul valorilor identitare și morale transmise prin intermediul versurilor imnului, pentru a întreține respectul acestora față de simbolurile naționale ale statului român. Doar prin implicarea activă a tuturor cetățenilor în viața societății ne putem bucura de o țară prosperă și puternică.

La ceas aniversar, invit românii de pretutindeni să prețuiască, să respecte și să cinstească Imnul nostru Național.

La mulți ani Imnului Național!

La mulți ani, România!

De asemenea, și prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj:

Ne emoționează de fiecare dată când, în acordurile sale, marcăm un eveniment important pentru România și pentru noi toți sau un succes românesc din orice domeniu. Este Imnul național al României, <Deșteaptă-te române>, unul dintre simbolurile naționale consfințite prin Constituție, alături de Drapelul Tricolor, Ziua Națională – 1 Decembrie, Stema și Sigiliul statului.

Sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, Ziua Imnului Național ne duce cu gândul la toate momentele de răscruce ale istoriei post-pașoptiste, în care <Deșteaptă-te române> i-a însuflețit pe înaintașii noștri prin versurile sale mobilizatoare, în Războiul de Independenţă din 1877 şi în cele două războaie mondiale. S-a întâmplat la fel și în istoria recentă a României, în timpul Revoluției anticomuniste din decembrie 1989, sau la manifestațiile de la începutul anului 2017, din 10 august 2018, din Piața Victoriei, când românii s-au opus încercării unor interese din sfera politică de a schimba legile justiției în detrimentul democrației și al statului de drept.

Mesajul de unitate și curaj al Imnului nostru național ne va da mereu puterea de a ne păstra direcția către viitorul pe care ni-l dorim, o Românie sigură, modernă, cu cetățeni prosperi, o Românie atașată valorilor euroatlantice, o Românie apreciată de partenerii noștri externi și de lumea largă. La mulți ani, România!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua imnului naţional al României este marcată, anual, la data de 29 iulie.

Sediul materiei: Legea nr. 99/1998 pentru proclamarea Zilei imnului național al României

Imnul național al României este ‘Deșteaptă-te, române’, simbol al unității Revoluției Române din anul 1848.

„Deşteaptă-te, române” a fost intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, în cadrul unei manifestări organizate în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, în prezent Parcul Zăvoi, la iniţiativa domnitorului Ştirbei Vodă. „Deşteaptă-te, române” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureşanu. De fapt, la originea imnului naţional al României se află poemul patriotic ”Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă şi literatură”.

De-a lungul timpului, România a avut următoarele imnuri naționale:”Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor” (1862 – 1884), „Trăiască regele” (1884 – 1948), „Zdrobite cătuşe” (1948 – 1953), „Te slăvim, Românie!” (1953 – 1977), „Trei culori” (1977 – 1989) și „Deşteaptă-te, române” (1989 – prezent). „Pe-al nostru steag e scris Unire” este un cântec dedicat Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, de la 1859.

În Titlul I ”Principii generale”, art. 12 ”Simboluri naționale” din Constituția României se prevede:
ARTICOLUL 12
(1) Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
(2) Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
(3) Imnul naţional al României este „Deşteaptă-te române”.
(4) Stema ţării şi sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice.

Ceremonia militară prilejuită de Ziua Imnului Naţional va avea loc în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, de pe Calea Victoriei.

În acest context, conform unui comunicat al Brigăzii Rutiere, traficul rutier va fi restricţionat astfel:

* între orele 6,00 şi 10,00 – pe str. C. Mille, între Calea Victoriei şi str. Ion Brezoianu;
* între orele 8,30 şi 10,00 – pe Calea Victoriei, între str. Ion Câmpineanu şi bd. Regina Elisabeta;
* în intervalul orar 9,00 – 10,00, aproximativ 5 minute, se va restricţiona traficul rutier pe bd. Regina Elisabeta, între str. Academiei şi str. Ion Brezoianu, pe timpul intonării Imnului Naţional.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a salutat celebrarea Zilei Imnului Național, potrivit unui comunicat, precizând că: „Imnul Național a fost martorul unor evenimente-reper ale istoriei naționale. (…) Ziua de 29 iulie 2018 reprezintă şi un prilej de recunoștință față de înaintașii noștri, faţă de eroii căzuţi pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial şi de făuritorii statului naţional unitar modern, a căror memorie ne motivează să ne păstrăm demnitatea, să cultivăm respectul faţă de valorile naţionale şi să privim cu încredere spre viitor.”

Un ceremonial militar și religios pentru celebrarea Zilei Imnului Național s-a desfășurat și la Timișoara, reunind reprezentanți ai Penitenciarului Timișoara, Ministerului Apărării Naționale, Inspectoratului de Jandarmi Timiș, Poliției de Frontieră Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș și Inspectoratului de Poliție al județului Timiș, potrivit unui comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

 

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.