« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Regulamentul privind normele de organizare internă ale Consiliului de Mediere pentru protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal
30.07.2018 | Vlad BERCU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 650 din data de 26 iulie 2018 a fost publicat Regulamentul privind normele de organizare internă ale Consiliului de mediere pentru protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în conformitate cu legislația și reglementările în domeniul medierii, din 29.06.2018.

Scopul Regulamentului este de a stabili norme de organizare a activității Consiliului de mediere (CM) pentru garantarea și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice și juridice, în special a dreptului la viață intimă, familială și privată, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

CM reprezintă un organism autonom, de interes public, desemnează un responsabil cu protecția datelor, sarcină obligatorie din 25 mai 2018, raportat la dispozițiile art. 37-39 din Regulamentul general privind protecția datelor, în vederea înțelegerii și respectării obligațiilor prevăzute de RGPD, dialogului cu autoritățile pentru protecția datelor și reducerii riscurilor apariției unor litigii.

Rolul responsabilului cu protecția datelor:
a) să informeze și să consilieze operatorul sau persoana împuternicită de operator, precum și angajații acestora cu privire la obligațiile existente în domeniul protecției datelor cu caracter personal;
b) să monitorizeze respectarea RGPD și a legislației naționale în domeniul protecției datelor;
c) să consilieze operatorul sau persoana împuternicită în legătură cu realizarea de studii de impact privind protecția datelor și să verifice efectuarea acestora;
d) să coopereze cu autoritatea pentru protecția datelor și să reprezinte punctul de contact în relația cu aceasta.

Regulamentul stabilește persoanele ale căror date cu caracter personal urmează a fi prelucrate: mediatorii; scopul prelucării: pentru formarea profesională, autorizarea și avizarea mediatorilor și a formelor de exercitare a profesiei, asigurarea respectării legislației în materia medierii și, în special, a codului de etică și deontologie profesională a mediatorilor de către membrii corpului profesional, ș.a.

Regulamentul enumeră categriile de date care urmează a fi supuse prelucrării.

Sunt prezentate categoriile de persoane care au fost îndrituite să prelucreze date cu caracter personal, colectate de Consiliul de mediere:
a) angajații CM;
b) membrii CM;
c) membrii Comisiei de disciplină;
d) membrii comisiilor de specialitate, înființate de CM prin hotărâri;
e) terți colaboratori sub clauză specială de confidențialitate a datelor cu caracter personal, înscrisă în contracte sau protocoale.

Potențiali destinatari:
a) persoana vizată;
b) reprezentanți legali ai persoanei vizate;
c) autoritățile judecătorești;
d) autoritățile publice;
e) poliția;
f) terți care sunt persoane interesate în a obține date cu caracter personal prelucrate de CM și care justifică un interes legitim în a avea acces la acest tip de informații.

Regulamentul enumeră excepțiile de la obligația de confidențialitate a datelor.

Regulamentul mai conține reguli generale privind prelucrarea datelor și descrierea generală a măsurilor luate pentru asigurarea securității prelucrării.

Vlad Bercu
Collaborator SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Lege 9, Mediere, Monitorul Oficial al României, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD