Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Regulamentul privind normele de organizare internă ale Consiliului de Mediere pentru protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal
30.07.2018 | Vlad BERCU

 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 650 din data de 26 iulie 2018 a fost publicat Regulamentul privind normele de organizare internă ale Consiliului de mediere pentru protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în conformitate cu legislația și reglementările în domeniul medierii, din 29.06.2018.

Scopul Regulamentului este de a stabili norme de organizare a activității Consiliului de mediere (CM) pentru garantarea și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice și juridice, în special a dreptului la viață intimă, familială și privată, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

CM reprezintă un organism autonom, de interes public, desemnează un responsabil cu protecția datelor, sarcină obligatorie din 25 mai 2018, raportat la dispozițiile art. 37-39 din Regulamentul general privind protecția datelor, în vederea înțelegerii și respectării obligațiilor prevăzute de RGPD, dialogului cu autoritățile pentru protecția datelor și reducerii riscurilor apariției unor litigii.

Rolul responsabilului cu protecția datelor:
a) să informeze și să consilieze operatorul sau persoana împuternicită de operator, precum și angajații acestora cu privire la obligațiile existente în domeniul protecției datelor cu caracter personal;
b) să monitorizeze respectarea RGPD și a legislației naționale în domeniul protecției datelor;
c) să consilieze operatorul sau persoana împuternicită în legătură cu realizarea de studii de impact privind protecția datelor și să verifice efectuarea acestora;
d) să coopereze cu autoritatea pentru protecția datelor și să reprezinte punctul de contact în relația cu aceasta.

Regulamentul stabilește persoanele ale căror date cu caracter personal urmează a fi prelucrate: mediatorii; scopul prelucării: pentru formarea profesională, autorizarea și avizarea mediatorilor și a formelor de exercitare a profesiei, asigurarea respectării legislației în materia medierii și, în special, a codului de etică și deontologie profesională a mediatorilor de către membrii corpului profesional, ș.a.

Regulamentul enumeră categriile de date care urmează a fi supuse prelucrării.

Sunt prezentate categoriile de persoane care au fost îndrituite să prelucreze date cu caracter personal, colectate de Consiliul de mediere:
a) angajații CM;
b) membrii CM;
c) membrii Comisiei de disciplină;
d) membrii comisiilor de specialitate, înființate de CM prin hotărâri;
e) terți colaboratori sub clauză specială de confidențialitate a datelor cu caracter personal, înscrisă în contracte sau protocoale.

Potențiali destinatari:
a) persoana vizată;
b) reprezentanți legali ai persoanei vizate;
c) autoritățile judecătorești;
d) autoritățile publice;
e) poliția;
f) terți care sunt persoane interesate în a obține date cu caracter personal prelucrate de CM și care justifică un interes legitim în a avea acces la acest tip de informații.

Regulamentul enumeră excepțiile de la obligația de confidențialitate a datelor.

Regulamentul mai conține reguli generale privind prelucrarea datelor și descrierea generală a măsurilor luate pentru asigurarea securității prelucrării.

Vlad Bercu
Collaborator SĂVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.