

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 649 din data de 26 iulie 2018 a fost publicată Hotărârea nr. 541/2018 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006.
Art. 21 alin. (3) a fost modificat după cum urmează „Cetățeanului român împotriva căruia a fost dispusă măsura suspendării dreptului la libera circulație i se permite ieșirea din România în condițiile alin. (1), dacă prezintă, în original și în fotocopie, hotărârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă ori hotărârea judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, prin care s-au dispus suspendarea temporară a executării măsurii suspendării dreptului la libera circulație și înlocuirea acestei măsuri, pentru o perioadă limitată de timp, cu măsura restrângerii dreptului la libera circulație, în condițiile art. 44 din Legea nr. 248/2005, cu modificările și completările ulterioare.”
Pentru circulația liberă a minorului au fost introduse următoarele modificări la documentele cu urmează a fi prezentate: declarația celuilalt părinte din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii declarației (lit. a); declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor în statul sau în statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și datele de identitate ale însoțitorului (lit. d); documente doveditoare ale situației medicale a minorului, emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada și statul ori statele în care urmează să se acorde tratament medical (lit. f); documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri oficiale în străinătate, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale, însoțite, după caz, de traduceri legalizate (lit. g).
Art. 24 este îmbogățit cu următoarele aliniate:
(3) În aplicarea prevederilor art. 30 alin. (61) din Legea nr. 248/2005, cu modificările și completările ulterioare, dovada domiciliului minorului în țara de destinație se face cu documentele prevăzute la art. 29 alin. (1), cu alt document de călătorie al minorului sau cu documentul de identitate al minorului, în care este menționat domiciliul, iar dovada reședinței minorului se face cu documente emise de autoritățile statului de reședință, care atestă că minorul are stabilită reședința în acel stat.
(4) Orice document prezentat organelor poliției de frontieră potrivit alin. (3), cu excepția documentelor de călătorie, documentelor de identitate sau a permiselor/cărților de rezidență, trebuie să fie însoțit de o traducere legalizată.
(5) În aplicarea prevederilor art. 30 alin. (61) din Legea nr. 248/2005, cu modificările și completările ulterioare, dovada destinației călătoriei se face prin bilete de călătorie emise de companii transportatoare.
(6) În cazul în care destinația călătoriei nu poate fi dovedită potrivit alin. (5) pentru întregul parcurs al călătoriei, însoțitorul minorului completează olograf o declarație pe propria răspundere în fața organelor poliției de frontieră, din care să rezulte că țara de destinație a călătoriei este cea de reședință/domiciliu a/al minorului. Declarația se păstrează în original de către organele poliției de frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care s-a efectuat ieșirea din țară.
(7) Dacă însoțitorul minorului nu poate face dovada destinației călătoriei potrivit alin. (5) și refuză să completeze declarația pe propria răspundere prevăzută la alin. (6), organele poliției de frontieră nu permit ieșirea din România a minorului.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.