Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

ANAP. Clarificări ref. noua modalitate de derulare a procesului de verificare a documentațiilor de atribuire
30.07.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 27 iulie 2018, Agenția Națională pentru Achiziții Publice a transmis următoarele clarificări cu privire la noua modalitate de derulare a procesului de verificare a documentațiilor de atribuire, potrivit unui comunicat al cărui text îl redăm integral:

Ca urmare a sesizărilor venite din spațiul public cu privire la întârzierile înregistrate în validarea documentațiilor de atribuire încărcate în sistem de către autoritățile contractante, Agenția Națională pentru Achiziții Publice face următoarele precizări:

Noua modalitate de derulare a procesului de verificare a documentațiilor de atribuire implică verificarea aspectelor de calitate și regularitate, așa cum sunt definite de prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din O.U.G. nr. 98/2017, cu modificările și completările, a tuturor documentelor ce alcătuiesc documentațiile de atribuire selectate.

În primul rând trebuie precizat faptul că noile modificări legislative obligă verificatorul ANAP să realizeze observații și în raport cu cerințele caietului de sarcini, prevederile contractuale și informațiile pentru ofertanți (fișa de date) având la bază listele de verificare care asigură trasabilitatea informațiilor în emiterea avizului conform condiționat, care presupune respingerea, sau a avizului necondiționat, care înseamnă publicarea documentației de atribuire în sistem.

În ceea ce privește cauzele întârzierii validării documentațiilor de atribuire, precizăm că acestea sunt generate de numărul mare de respingeri, justificate de faptul că reprezentanții autorităților contractante, fie ei angajați ai direcțiilor de achiziții publice sau consultanți, nu-şi însuşesc observaţiile venite dinspre verificator și/sau operează modificări pe alte aspecte ale documentațiilor pentru care nu au fost formulate observații de către ANAP.

Un alt motiv al întârzierii validării documentațiilor de atribuire îl reprezintă faptul că reprezentanții autorităților contractante nu utilizează documentațiile standard puse la dispoziție de către ANAP pe site-ul www.achizitiipublice.gov.ro.

În contextul prezentat, vă comunicăm faptul că reprezentanții conducerii Agenției au luat toate măsurile necesare deblocării situației actuale generată de întârzierea validării documentațiilor de atribuire prin suplimentarea numărului de personal care verifică documentațiile pe o perioadă de două luni. Mai mult, în momentul de față angajații instituției oferă consultări (helpdesk, e-mail și telefonic) autorităților contractante care întâmpină dificultăți în implementarea acelor observații pe aspecte de regularitate și calitate realizate de verificatorii ANAP.

Considerăm că este absolut necesar ca reprezentanții autorităților contractante să colaboreze îndeaproape cu Agenția și să înțeleagă nevoia aplicării acestei măsuri de prevenție și de reformă a sistemului achizițiilor publice din România.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti