Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

Noua Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor
30.07.2018 | Alexandru MATEI

Alexandru Matei

Alexandru Matei

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 660 din data de 30 iulie 2018, a fost publicată Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

La data de 28 septembrie 2018, Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari va fi abrogată de prezenta lege, urmând ca toate operațiunile de înființare, organizare și funcționare a asociațiilor de proprietari să se supună noilor reglementări.

Pentru a se face tranziția la noua lege, de la data intrării acesteia în vigoare, în termen de 12 luni, asociațiile de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi. Asociațiile care au fost constituite deja anterior intrării în vigoare a prezentei legi își păstrează statutul juridic obținut la data înființării acestora, dar se vor organiza și vor funcționa în conformitate cu noua legislație.

Pe lângă instituirea obligațiilor de mai sus, următoarele persoane au noi obligații după cum urmează:
– administratorii vor trebui să obțină noi certificate de calificare profesională în termen de 12 luni din data de 28 septembrie, care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator, în conformitate legea nouă;
– președinții asociațiilor de proprietari sunt obligați să actualizeze, în baza actelor de proprietate asupra locuințelor și/sau spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință din condominiu, toate informațiile privind proprietățile, suprafețele și cotele-părți indivize aferente acestora, în vederea calculului cotelor de contribuție la cheltuielile asociației pentru respectiva locuință;
– este obligatorie adoptarea unui regulament al condominiului de către proprietarii de condominii,  document scris cu privire la regulile și condițiile de folosință a părților comune ale condominiului și normele de conduită și bună vecinătate dintre proprietari;
– este obligatorie informarea asociației de proprietari dacă s-au efectuat modificări ale suprafețelor construite sau utile anterior intrării în vigoare a prezentei legi, cu privire la aceste modificări.

Ca structură, noua legislație a asociațiilor de proprietari prevede procedura de înființare și înregistrare a asociațiilor de proprietari, drepturile și obligațiile proprietarilor, precum și veniturile și cheltuielile asociației de proprietari.

Este important de subliniat că asociațiile de chiriași se constituie și se organizează în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații și nu în baza legii asociației de proprietari.

De asemenea, noua legislație prevede că pentru promovarea valorilor civice ale democrației și statului de drept și pentru reprezentarea la nivel local și național, asociațiile de proprietari se pot asocia în federații, uniuni, ligi ale asociațiilor de proprietari din municipii, orașe sau județe, respectiv la nivel național, în condițiile prevăzute de aceasta.

Intrarea în vigoare: 28 septembrie 2018

Avocat Alexandru Matei
Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.