
2020: Ziua mondială împotriva traficului de persoane este marcată, anual, la data de 30 iulie.
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) a transmis următorul comunicat de presă:
Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în anul 2013, pentru a fi marcată la data de 30 iulie a fiecărui an.
Această zi reprezintă o chemare la acțiune pentru a contracara acest fenomen prin descoperirea traficanților și abuzatorilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva exploatării, precum și prin sprijinirea și reabilitarea victimelor.
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) îşi reafirmă angajamentul în lupta antitrafic şi mulţumeşte partenerilor guvernamentali, neguvernamentali și din mediul privat pentru eforturile depuse. Prin eforturi comune, derulăm activităţi de prevenire și conștientizare a publicului cu privire la acest fenomen, la nivel naţional, regional şi local, precum și pentru românii din afara granițelor țării.
În timp ce oferta este dată de vulnerabilitățile victimelor și reprezintă condițiile specifice în care se află fiecare victimă, cererea consumatorilor de servicii „oferite” de victimele traficului reprezintă o cauză principală a acestui fenomen. Din păcate, vorbim despre o cerere tot mai mare de servicii sexuale sau de muncă foarte prost plătită ori neplătită.
Cheia luptei împotriva traficului de persoane este acțiunea împotriva impunității (toleranței sociale ridicate) care încurajează acest fenomen și pedepsirea folosirii serviciilor victimelor traficului de către abuzatori (clienți).
Informaţii de background:
Potrivit datelor statistice, 83,2% din victimele traficului de persoane identificate în anul 2019 erau de sex feminin, iar 46,8% erau minore. În ceea ce priveşte modul de exploatare, în cursul aceluiaşi an, 74,2% au fost exploatate sexual, 16,5% prin muncă, 2,9% au fost exploatate prin obligarea la cerşetorie, iar 0,4% au fost obligate la comiterea de furturi.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București
***

Cornelia Dăroi
30 iulie 2019: Astăzi este marcată Ziua mondială împotriva traficului de persoane.
Biserica Ortodoxă susține orice demers pentru apărarea demnității umane în lupta cu efectele majore ale crizei morale actuale, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.
Aici se pot vedea copiii dispăruți în România.
Ambasada SUA în România a dat publicității următoarea declarație: ”Ca recunoaştere a Zilei Mondiale împotriva Traficului de Persoane, 30 iulie, Ambasada Statelor Unite ale Americii condamnă traficul de persoane în toate formele sale. SUA se angajează să lucreze cu românii pentru a elimina traficul de fiinţe umane.
Îndemnăm ferm toate guvernele să combată traficul de persoane prin servicii de protecţie cuprinzătoare şi concentrate pe victime, prin măsuri de prevenţie a infracţiunilor care vizează direct tacticile traficanţilor şi informează mai bine comunităţile şi prin acuzarea şi condamnarea traficanţilor, pentru a-i face să răspundă penal pentru faptele lor. Printr-o abordare concentrată a eforturilor noastre colective de luptă împotriva traficului de persoane, putem schimba ceva şi o vom face.”
***
30 iulie 2018: Ziua mondială împortiva traficului de persoane se marchează anual, la data de 30 iulie.
A fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor.
Traficul de persoane constituie o infracţiune gravă şi totodată o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC), în calitate de apărător al Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocoalelor sale, asistă statele în eforturile lor de a pune în aplicare Protocolul privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane (Protocolul traficului de persoane).
În 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Global de acţiune pentru combaterea traficului de persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să adopte măsuri coerente şi coordonate pentru a învinge acest flagel.
– declarația SG ONU cu acest prilej: Message of United Nations Secretary-General on the International Day Against Trafficking in Persons
– site-ul Biroului Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii: World Day against Trafficking in Persons
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.