Ziua internațională de comemorare a genocidului romilor din perioada Holocaustului
2 august 2019 | Cristian JURA, Cornelia DĂROI2 august 2019: Ziua internațională de comemorare a genocidului romilor din perioada Holocaustului se marchează anual, la data de 2 august.
Într-un comunicat al Guvernului, se arată: Astăzi, la București, s-a desfășurat Conferința “Trecut, prezent și viitor – Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor – 2 august”, eveniment dedicat Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Împotriva Romilor, în cadrul căruia au fost depuse coroane la Memorialul Victimelor Holocaustului din România .
La eveniment, organizat de Cancelaria Primului Ministru, prin cabinetul consilierului de stat Dana Varga, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi, Departamentul de Relații Interetnice, Centrul Național de Cultură a Romilor, Muzeului Național al Țăranului Român, Asociația Șukar Manuș și Asociația Meșteșugarilor și Comercianților Tradiționali Romi, au participat doi dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului romilor care au povestit audienței dramele prin care au trecut în perioada Holocaustului.
”Istoria nu a fost una ușoară pentru comunitatea romă. Nimeni nu poate să ignore realitatea istorică a genocidului rom din Al Doilea Război Mondial, precum și alte forme de persecuție, cum ar fi deportările. Trebuie să ne cunoaștem istoria, trebuie să păstrăm faptele petrecute în memorie, astfel încât asemenea orori să nu mai fie posibile în viitor”, a declarat Dana Varga, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru.
La conferință au participat și deputați din Parlamentul României, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, reprezentanți ai Guvernului și ai ministerelor, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și reprezentanți ai societății civile.
De asemenea, la Muzeul Național al Țăranului Român a fost organizat un târg al Meșteșugarilor Romi, unde invitații au putut admira meșteșugurile – parte a tradiției rome. De asemenea, în sala Horia Bernea a Muzeului Național al Țăranului Român, a fost organizată o expoziție dedicată Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor.
Joi, 1 august 2019, Prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și comisarul european Vera Jourová au declarat, potrivit unui comunicat: „Se apropie Ziua de comemorare a Holocaustului romilor, ocazie cu care aducem un omagiu celor 500 000 de romi victime ale Holocaustului. Anul acesta comemorăm cu profundă tristețe împlinirea a 75 de ani de la genocidul săvârșit împotriva ultimilor romi încarcerați în mod nedrept și brutal în „tabăra de familii de țigani” de la Auschwitz care au fost trimiși la moarte pentru simplul motiv că erau romi.
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Nu trebuie să îngăduim ca dezumanizarea romilor sau a altor grupuri minoritare să se insinueze în societățile noastre europene moderne și în discursul nostru politic. Atrocitățile comise în trecut stau mărturie a faptului că egalitatea și nediscriminarea nu sunt valori imuabile: pentru a le apăra, trebuie să dăm dovadă de vigilență permanentă și să fim dispuși să îi combatem pe cei care vor să le atace.
Deși au trecut 75 ani, nu am uitat. Amintirea ororilor trecutului trebuie să ne inspire să apărăm valorile în care credem, să îi vedem pe fiecare dintre concetățenii noștri așa cum sunt, ca indivizi, și să ne întrebăm cum ne-am simți dacă am fi în locul lor. Aceasta este lecția pe care am învățat-o de la părinții și bunicii noștri care au trăit pe viu una dintre cele mai întunecate epoci din istoria noastră. Așadar, împreună cu statele membre și cu comunitățile locale, vom continua să luptăm împotriva tuturor formelor de rasism și de discriminare etnică, atât aici, în Europa, cât și în restul lumii.
Facem apel la toate statele membre să recunoască Holocaustul romilor și să consacre data de 2 august drept Ziua de comemorare a Holocaustului romilor în întreaga UE.”
***
2 august 2018: Ziua internațională de comemorare a genocidului romilor din perioada Holocaustului se marchează anual, la data de 2 august.
Sediul materiei: Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015 prin care s-a decis instituirea unei zile europene de comemorare a Holocaustului romilor și organizarea de evenimente de marcare a tragediei victimelor acestui genocid.
Ministerul Afacerilor Externe aduce, astăzi, 2 august 2018, un pios omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit pe întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial.
Anul acesta se comemorează 74 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În amintirea acestui tragic eveniment, ziua de 2 august a devenit cunoscută drept Ziua internațională de comemorare a genocidului romilor.
În contextul acțiunilor diplomatice multilaterale, România acordă atenție specială problematicii memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului și a necesității educării tinerelor generații asupra acestui episod tragic al istoriei europene. În acest sens, pe durata exercitării mandatului președinției IHRA, România a încurajat eforturile internaționale în domeniul educației privind problematica genocidului romilor din perioada Holocaustului. Ca urmare a acestor demersuri, cu sprijinul financiar al IHRA, a devenit disponibilă platforma educațională online www.romasintigenocide.eu, care conține materiale didactice în 11 limbi europene, inclusiv limba română.
Ministerul Afacerilor Externe susţine consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și pentru asigurarea unor condiții sociale decente ultimilor supraviețuitori romi ai deportărilor în Transnistria. În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe consideră important să existe un parteneriat eficient între instituțiile publice guvernamentale, Parlamentul României și reprezentanții societății civile din România, astfel încât să se elimine orice formă de discriminare și incitare la ură etnică sau rasială.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate orice act cu caracter rasist și îndeamnă la asumarea responsabilității comune de a înlătura prejudecățile și de a lupta împotriva discriminării și acțiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist. Combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și antisemitismului reprezintă una din tematicile de interes pentru România în pregătirea mandatului Președinției Consiliului UE 2019.
:: Website-ul oficial aici
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |