Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


Clasificarea operatorilor de date cu caracter personal
08.08.2018 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Data protection, RNSJ, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Observații

1. Aprecierea din Avizul nr. 1/2010 al grupului de lucru pentru protecția datelor, instituit în temeiul art. 29 din Directiva 95/46/CE, precum că “simplul fapt că mai multe persoane colaborează pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, de exemplu în lanț, nu înseamnă că acestea sunt neapărat și operatori asociați, întrucât schimbul de date dintre două părți, fără ca acestea să își repartizeze scopurile sau mijloacele într-o serie comună de operațiuni, ar trebui considerat doar un transfer de date dintre doi operatori distincți” (p. 19) este greșită.

2. În realitate, interacțiunea dintre operatori se realizează, întotdeauna, fie între operatori asociați, fie între operatori și împuterniciți.

3. În sens contrar, față de citatul de la pct. 1 supra, citez din același aviz:
– „împreună” trebuie interpretat ca însemnând „alături de” sau „nu singur”, în diferite forme și combinații”;
– ”ar trebui să se asigure că și în cazul mediilor complexe de prelucrare a datelor, în care diferiți operatori au un anumit rol în prelucrarea datelor cu caracter personal, respectarea normelor de protecție a datelor și răspunderea determinată de posibila încălcare a acestor norme sunt repartizate în mod clar, pentru a evita diminuarea protecției datelor personale sau apariția unui „conflict negativ de competență” și a unor lacune din cauza cărora unele obligații sau drepturi care decurg din directivă nu sunt asigurate de oricare dintre părți”.

Explicații

4. Nu există operatori independenți, izolați, care nu interacționează cu alți operatori.

5. Punctul nodal este RĂSPUNDEREA, care trebuie să poată fi stabilită în sarcina unuia dintre operatorii care interacționează.

6. Operatorii sunt mereu distincți, firește. Operatorii independenți unul față de altul au, totuși, obligația, atunci când interacționează în orice fel în legătură cu datele cu caracter personal, să stabilească răspunderea ce revine fiecăruia.

7. Dacă scopul e comun, firește că operatorii vor fi operatori asociați, dar pentru ca operatorii să fie asociați nu este nevoie ca scopul să fie comun, ci doar ca ei să agreeze în comun scopurile fiecăruia dintre ei.

8. Operatorii care transferă date de la unul la altul sunt întotdeauna operatori asociați, cu excepția cazului în care vreunul dintre ei prelucrează datele în virtutea unei obligații legale, căci în asemenea situație scopurile sunt stabilite exclusiv de lege, fără vreo discuție între operatori.

9. Orice transfer de date între operatori îi transformă pe operatori (cu excepția menționată la pct. 8 supra) în operatori asociați, în sensul art. 26 GDPR, căci ei trebuie să stabilească responsabilitățile care le revin, în special în ceea ce privește exercitarea drepturilor persoanelor vizate și îndatoririle fiecăruia de furnizare a informațiilor prevăzute la articolele 13 și 14.

Concluzii

10. Operatorii de date cu caracter personal sunt întotdeauna distincți.

11. Categorisirea operatorilor de date cu caracter personal care interacționează între ei în operatori asociați și împuterniciți este o summa divisio.

Av. dr. Andrei Săvescu
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti