Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Scopul din spatele secretului profesional avocat-client
16.08.2018 | Veronica DOBOZI

Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Este o întrebare binevenită în contextul unei legislații tot mai agresive împotriva spălării banilor care, bineînțeles, la rândul ei este o reacție la infracțiunea de spălarea banilor devenită tot mai agresivă și sub diverse forme în plan global. Dar răspunsul este relativ simplu pentru că avem deja niște norme în Legea 656/2002 care se referă la spălarea banilor și lucrurile sunt destul de simple.

În măsura în care ceea ce ajunge la cunoștința avocatului este pregătirea unei infracțiuni de spălarea banilor cu date suficient de concrete, teoretic, obligația avocatului este de a aduce la cunoștința Oficiului lucrurile acestea sub forma unei informări. Acum în ce măsură datele acelea sunt suficient de concrete pentru a presupune că nu faci un proces de intenție cuiva, este, bineînțeles, un lucru lăsat la aprecierea fiecărui avocat. Este la fel de adevărat că un echilibru trebuie să existe, pentru că altfel se deteriorează la modul general relația dintre avocat și client, și nimeni nu-și dorește să vină la un avocat care a doua zi fuge la instituții și le spune: „S-ar putea ca posibilul meu client, care nu-mi este client de fapt, să săvârșească o infracțiune!”. Dar, dacă într-adevăr se vădește că s-ar putea să se săvârșească o infracțiune gravă, în măsura în care avocatul apreciază că acest lucru se va și întâmpla, cred că legea este destul de clară.

Mi s-a întâmplat să vină clienți pe care nu i-am preluat, dar care mi-au cerut diverse informații și despre care am aflat diverse informații ca să pot discuta despre speța lor, și care au pus problema în diverse feluri. De exemplu: „Cum fac să scap de legi?; Cum pot să evit?” Abordările au fost întotdeauna de genul: „Aceasta este legea, aceasta constituie infracțiune, nu aveți cum, decât să săvârșiți o infracțiune ceea ce nu este cazul pentru că…. .” Dar odată ce-i aduci la cunoștință lucrurile acestea, însă nu-l preiei ca și client, eu personal nu apreciez că este acoperită această relație de secretul profesional.

Avocat Veronica Dobozi
Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Secretul profesional în cursul urmăririi penale, ediția 202 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.