TOP LEGAL
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Interpretarea raporturilor profesionale între apărător și client
14.08.2018 | Teodor MANEA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Și martorul este o persoană care poate să și afle lucruri, dar trebuie să le afle independent de cadrul procesual, iar un apărător nu este independent de cadrul procesual. Cred că, până la un punct, este și o chestie care ține însăși de persoanele care au stabilit acel raport. Adică dacă apărătorul consideră că nu a avut niște relații de natură profesională, în sensul că nu i s-au dat niște informații în cadrul unui raport stabilit, el fiind profesionist, nu văd nicio problemă să vină și să spună: „Eu am aflat lucrurile acestea întâmplător”.

Din momentul în care se poartă discuția față de realizarea unei apărări, de acolo nu se mai pune problema, cel puțin în cazul existenței sau potențialității existenței unor urmăriri penale post factum. În cazul urmăririlor penale proactive mi se pare că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât, pentru că una este să aperi pe cineva în contextul în care poate să aibă probleme, alta este să dai consultanță în fiscal despre cum să-ți faci management pe resurse și altceva este să dai consultanță în penal despre cum să muți niște bani fără să fii prins – care sunt niște lucruri total diferite.

Dar și aici mi se pare că ieșim din cadrul discuției, pentru că dacă se dau niște sfaturi despre cum să se poată întâmpla, până la urmă, o infracțiune sau niște aspecte care sunt foarte apropiate sau pot fi foarte apropiate de o infracțiune, nu se mai poate spune că se acționează ca un profesionist acolo. Și aici mi se pare că este foarte sensibilă discuția.

Până unde poate un apărător să spună că poate să dea consultanță cu privire la activitatea, în special, a unor societăți, că, de fapt, societățile sunt cele care pun genul acesta de probleme? Și de unde este momentul în care depășește acest cadru și intră într-o activitate infracțională în forma participației? Și spun asta în contextul în care am văzut dosare în care apărătorii au fost trimiși în judecată împreună cu clienții lor pentru comiterea unor infracțiuni, în special de spălare de bani. Acolo unde apărătorul, de exemplu, realizează niște contracte care sunt suspectate a fi fictive, contribuie cu trecerea banilor prin conturile lui etc.

Proc. dr. Teodor Manea
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL PITEȘTI

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Secretul profesional în cursul urmăririi penale, ediția 202 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Interpretarea raporturilor profesionale între apărător și client”

  1. Procurorul are dreptate. Crezând în mod greşit că privilegiul relaţiei avocat-client se aplică nelimitat, devin complici la infracţiunile clienţilor. Sunt unii care îi consiliază chiar cu privire la metode de înfăptuire a infracţiunilor.
    În cazul comiterii de infracţiuni, privilegiul dispare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate