Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Acord UE – Norvegia privind combaterea fraudelor
08.08.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 195/3 din 1 august 2018 a fost publicat Acordul între Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei privind cooperarea administrativă, combaterea fraudelor și recuperarea creanțelor în domeniul taxei pe valoarea adăugată.

Obiectivul prezentului acord îl reprezintă stabilirea cadrului pentru cooperarea administrativă între statele membre ale Uniunii și Norvegia, pentru a permite autorităților responsabile cu aplicarea legislației în materie de TVA să se asiste reciproc în ceea ce privește asigurarea respectării legislației în cauză și protejarea veniturilor din TVA.

Prezentul acord stabilește normele și procedurile privind cooperarea:
(a) pentru împărtășirea oricăror informații care ar putea ajuta la realizarea unei evaluări corecte a TVA, la monitorizarea aplicării corecte a TVA și la combaterea fraudelor în domeniul TVA;
(b) pentru recuperarea:
(i) creanțelor legate de TVA;
(ii) sancțiunilor, amenzilor, taxelor și suprataxelor administrative aferente creanțelor menționate la punctul (i), impuse de autoritățile administrative care sunt competente să perceapă TVA sau să realizeze anchete administrative privind TVA ori confirmate de organe administrative sau judiciare la cererea autorităților administrative în cauză;
(iii) dobânzilor și costurilor aferente creanțelor menționate la punctele (i) și (ii).

Prezentul acord nu aduce atingere aplicării normelor privind cooperarea administrativă, combaterea fraudelor și asistența în materie de recuperare a creanțelor în domeniul TVA între statele membre ale Uniunii.

Prezentul acord nu aduce atingere aplicării normelor privind asistența reciprocă în materie penală.

Prezentul acord intră în vigoare în prima zi a celei de a doua luni următoare datei la care părțile și-au notificat reciproc finalizarea procedurilor juridice interne.

Astfel, în urma semnării la 6 februarie 2018, Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei și-au notificat reciproc (la 9 iulie 2018 și, respectiv, 26 iunie 2018) finalizarea procedurilor lor juridice interne menționate la articolul 44 alineatul (1) din acord.

Acordul intră în vigoare la 1 septembrie 2018 în temeiul articolului 44 alineatul (2) din acesta.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti