« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete – 6-10 august 2018
10.08.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

I. PICCJ. Ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, neglijență în serviciu, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Clasare, disjungere.

În  cauza denumită generic ”Accidentul aviatic din Apuseni”, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, întrucât acţiunile/inacţiunile  acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni.

Totodată, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014, a comandantului Institutului Medico-Militar şi a comandantului Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi a secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, întrucât în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu.

De asemenea, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor prev. de art. 349 C.pen. şi art. 350 C.pen., s-a apreciat că a fost vorba de un accident în afara muncii, conform art.2  pct. 11 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificările și completările ulterioare, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței de soluționare către Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la :

– acţiunile/inacţiunile celor doi membri ai echipajului de zbor de pe aeronava tip BN – 2A-27, înregistrată sub nr. YR-BNP, aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, atât în faza de pregătire a zborului, cât şi în faza de zbor;

– activitatea de dirijare şi control a zborului RFT 111, de către controlorii de trafic aerian de la ACC Bucureşti – ROMATSA;

– activitatea lucrătorilor ROMATSA, a membrilor Comitetului Ministerial condus de ministrul Transporturilor şi a lucrătorilor Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la acelaşi minister, în legătură cu modul de gestionare a acţiunilor de localizare/determinare a zonei de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic, după prăbuşirea aeronavei în cauză;

– îngrijirile medicale acordate, precum şi referitor la respectarea procedurilor prevăzute în Ghidul de resuscitare – 2010 de către medicii civili în ceea ce priveşte încetarea manevrelor de resuscitare şi declararea decesului victimei.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

:: Sursa : www.mpublic.ro

*

II. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA-Bacău. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
L. I. și M. O. D., la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț respectiv șef al Serviciului de achiziții din cadrul aceleiași unități medicale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

– M. C., P. A. M. și T. F. G., la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2015, inculpații L. I. și M. O. D. , în calitățile menționate mai sus, și-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat achiziția unui computer tomograf, la un preț supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative.

Concret, inculpatul L. I., beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul M. C.. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție.

Ulterior, inculpații L. I.  și M. O. D., în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit și avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziție a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depășește prețurile de achiziționare a unui echipament similar de către alte unități de sănătate.

Aceste demersuri au avut ca urmare încheierea, la data de 3 iunie 2015, a contractului de achiziție publică a computerului tomograf respectiv, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de inculpatul M, C.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2.194.172,70 lei, având în vedere prejudiciul ce ar fi fost cauzat de inculpați prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

2. DNA-Craiova. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 672/VIII/3, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei V. Ț. G., la data comiterii faptelor director executiv în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret (D.J.S.T.) Mehedinți, în prezent consilier parlamentar, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) și (3) din Legea nr. 500/2002 (depășirea cheltuielilor aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012, inculpata V. Ț. G., în calitate de director executiv al D.J.S.T. Mehedinți, a reziliat în mod abuziv un contract, iar apoi a încheiat, cu diverse societăți comerciale, alte 12 contracte de presări servicii, în mod abuziv, prin încălcarea prevederilor legale, producând un prejudiciu total D.J.S.T. Mehedinți în cuantum de 242.197 lei.

Respectivele contracte au fost încheiate de inculpata V. Ț. G. fără implicarea funcționarilor responsabili din cadrul Compartimentulului Achiziții Publice – Patrimoniu – Investiții – Administrativ, selectarea firmelor, negocierea clauzelor contractuale și perfectarea contractelor fiind făcute de exclusiv de inculpată.

Totodată, cercetările efectuate au relevat încălcări ale legislației în vigoare, atât în privința modalității de atribuire a contractelor de achiziții publice cât și în privința derulării acestora și ordonanțării la plată a angajamentelor legale asumate.

În perioada 2011-2012, inculpata V. Ț. G., în aceeași calitate menționată anterior, cu ocazia derulării contractelor de asistență juridică încheiate cu un cabinet de avocatură, a angajat și utilizat creditele bugetare pe baza unor angajamente legale care depășeau limita prevederilor legale aprobate, cu suma totală de 18.200 lei.

Deși încheierea celor două contracte de asistență juridică cu un cabinet de avocatură era justificată în condițiile în care, în perioada respectivă, D.J.S.T. Mehedinți nu avea compartiment juridic și nici angajați cu atribuții în acest domeniu, inculpata V. Ț. G. a achitat serviciile de consultanță, depășind plafonul aprobat pentru astfel de cheltuieli.

Prejudiciul cauzat prin încălcarea prevederilor legale este în valoare totală de 260.397 lei, sumă cu care D.J.S.T. Mehedinți a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun imobil ce aparține inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

*

III. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT-Constanța. Trafic de droguri de mare risc. Reținere, arestare preventivă.

La data de 5 august 2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor R. A. A., O. A. F. și L. A. R. pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

În fapt, s-a reţinut că în noaptea de 3/4 august 2018, inculpaţii au fost depistați de către o patrulă de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Constanța, în timp ce intenționau să pună în vânzare pe raza stațiunii 2 Mai – Vama Veche, cantitatea de 71 comprimate ecstasy, aproximativ 13 grame amfetamină sub formă pulverulentă și 2 gr canabis.

La data de 6 august 2018 Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Poliției Municipiului Mangalia și Grupării de Jandarmi Mobilă ”Tomis” Constanța.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

2. DIICOT-Cluj. Trafic de droguri de mare risc, introducere în țară de droguri de mare risc. Reținere.

La data de 6 august 2018, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24  de ore a inculpatului  B. A. A., în vârstă de 22 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi introducere în țară de droguri de mare risc, fără drept.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada iunie-august 2018, inculpatul a determinat o persoană să îi expedieze în România din Germania droguri de mare risc – un număr de 504 comprimate care conțin ca substanță activă 3,4-Methylenedioxymetamfetamine MDMA (ecstasy), pe care inculpatul le-a procurat contra cost, în vederea distribuirii pe piața de consumatori.

La data de 6 august 2018, inculpatul a fost surprins în flagrant delict în timp ce ridica de la un oficiu poștal situat pe raza municipiului Cluj-Napoca, coletul expediat pe numele său din Germania, cunoscând că acesta conține droguri de mare risc, în cantitate de 504 comprimate ecstasy.

Inculpatul a fost prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

3. DIICOT. Instigare publică. Punerea în mișcare a acțiunii penale, control judiciar.

La data de 7 august 2018, procurorii DIICOT – Structura Centrală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în seara zilei de 6 august 2018, în cadrul unei emisiuni difuzate de către un post de televiziune naţional, a fost prezentat un interviu al numitului O. G. pe parcursul căruia, acesta, care s-a autointitulat ”adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august”, i-a îndemnat pe viitorii participanți la manifestare să recurgă la acte de violență îndreptate împotriva integrității corporale a forțelor de ordine, inclusiv a vieții acestora.

Verificările întreprinse în cauză au relevat faptul că, înscriindu-se pe aceeași linie a demersurilor de instigare publică la săvârșirea de acte de violență împotriva reprezentanților autorităților chemate să asigure desfășurarea în condiții de siguranță a manifestației organizate a avea loc în data de 10 august 2018 în municipiul București, numitul O. G. a îndemnat publicul verbal şi scris să săvârșească în condițiile Legii nr. 535/2004 infracțiuni contra vieții și integrității corporale a persoanelor, respectiv distrugere.

Prin ordonanţa din data de 8 august 2018 procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul G. O., pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică, prev.de art. 332 alin.1 din Legea nr. 535/2004, cu referire la art. 32 alin. 1 lit. a) și c) din Legea nr. 535/2004.

La aceeaşi dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul G. O., pentru un termen de 60 de zile, de la data de 8 august 2018 și până la data de 6 octombrie 2018, pe durata controlului judiciar inculpatul urmând să respecte, printre altele, următoarele obligații:
– să nu folosească sisteme informatice ce au conexiunea de date activă (să nu utilizeze internetul);
– să nu depășească limita teritorială a județului de reşedinţă decât cu încuviințarea prealabilă a D.I.I.C.O.T.
– să nu acorde interviuri;
– să nu participe la adunări publice;
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

De asemenea, inculpatului i s-a atras atenția cu privire la faptul că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

4. DIICOT-Olt. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 7 august 2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Olt au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor I. F., L. V., A. M. și B. M., pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc în formă continuată.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu toamna anului 2016, inculpatul I. F. i-a propus inculpatului B. M. n să înceapă o colaborare pe linia traficului de droguri, sens în care a convenit ca inculpatul I. F. să cultive cannabis în diverse locații, iar inculpatul B. M. să-l ajute la vânzarea drogurilor.

Astfel, în perioada – toamna anului 2016 – luna august 2018, inculpaţii au comercializat cannabis mai multor persoane de pe raza municipiilor Bucuresti, Slatina, Craiova, Targu-Jiu şi a oraşului Filiași, primind sume cuprinse între 40 – 50 lei/gram. În primăvara anului 2018, pentru a-și maximiza profitul, inculpatul I. F. i-a propus inculpatului L. V. să dezvolte o cultură de cannabis, sens în care i-a oferit un număr de 40 de plante de cannabis pentru a le cultiva în grădina sa, stabilind ca după recoltare să-i remită o parte din profit. S-a reținut că inculpatul I. F. l-a asigurat pe inculpatul L. V. despre faptul că are deja consumatori care să cumpere marfa cât şi persoane care să o comercializeze. În cursul lunii iunie 2018, inculpatul B. M. i-a propus inculpatului A. M. să intre în afacerea cu droguri pe care acesta o avea împreună cu inculpaţii I. F. și L. V..

Astfel, în perioada iunie-iulie 2018, inculpatul A. M. a vândut mai multor persoane cannabis, contra unor sume cuprinse între 40/50 lei/gram, reţinând o parte din profit, iar o parte l-a remis inculpatului I. F.. Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la data de 7 august 2018 pe raza localității Tufeni, la locuinţa inculpatului L. V. au fost identificate şi ridicate un număr de 24 plante de cannabis, iar de la locuinta inculpatului I. F. au fost identificate si ridicate un număr de 7 plante de cannabis, o catitate însemnată de seminte de cannabis, o tigare confectionata artizanal ce continea cannabis și un număr de 72 pastile cu continut stupefiant.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Olt cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Olt.

La acțiune au participat și luptători ai Serviciului de Acțiuni Speciale –I.P.J. Olt.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.