« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideoArticole autoriRevista de note şi studii juridice (RNSJ)ESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Codurile vestimentare pentru avocați
08.08.2018 | Mihai IRIMIA

JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Irimia

Mihai Irimia

Sunt puține contextele în care interlocutorii se așteaptă ca persoana din față să aibă o ținută mai formală decât cele în care se regăsesc zilnic avocații. Acesta este și motivul pentru care ei sunt numiți peste ocean și ”costume” (eng. suits).

Din punctul de vedere al unui expert în cod vestimentar pentru bărbați, există două abordări recomandate în contextul profesional juridic: ținuta ultra formală sau ținuta business de zi cu zi.

 

Ținuta ultra formală

Varianta ultra formală pentru ținuta profesională este așa-numitul Cod vestimentar business (eng. business dress code) care s-a definit în cultura vestimentară masculină la începutul secolului al XX-lea și are la bază costumul de inspirație britanică.

Explicat foarte simplu, codul vestimentar business este compus din: costum, două sau trei piese, cămașă, pantofi și, fără excepție, cravata.

Costumul business

Costumul este elementul central din ținuta formală profesională. El poate fi compus din sacou, la un rând sau două de nasturi, și pantaloni, sau din sacou, vestă și pantaloni, toate din aceeași țesătură. Ambele variante sunt general acceptate.

Pentru contextul ultra formal sunt admise doar nuanțele închise de bleumarin sau gri, dar niciodată negru. Modelul țesăturii poate fi uni sau cu dungi în contrast, de la cele mai discrete până la cele mai evidente. În Anglia, costumul cu dungi rare este chiar simbolul branșei avocățești.

Cămașa business

Cămașa business este cămașa simplă, cu manșete simple sau duble, pentru butoni.

Gulerul poate avea o deschidere mai mică sau mai mare, în funcție de preferința purtătorului. Culoarea cămășii business este albă pentru cele mai formale situații sau bleu foarte deschis pentru contextele formale de zi cu zi unde, pe lângă țesăturile uni, sunt acceptate și cele cu dungi în contrast.

Pantofii business

Pantofii, în contextul ultra-formal de business, sunt negri și au neapărat carâmbii cusuți în interior. Modelul Oxford simplu (eng. plain oxford) este pantoful cel mai formal din garderoba unui bărbat, dar pentru business el poate avea și decorațiuni perforate în piele, ce poartă numele de Brogue.

Cravata business

Cravata este simbolul lumii profesionale și reprezintă centrul ținutei. Conform codului vestimentar, cravata (sau înlocuitorul ei, papionul) nu poate să lipsească în niciun context formal din viața unui bărbat și acest lucru se aplică mai ales în business.

Cravata, în context profesional, poate să fie uni, cu dungi oblice sau cu micro-modele. Atenție totuși la dungile oblice care, de cele mai multe ori, au o semnificație precisă în Marea Britanie, și la cravatele cu printuri care au tematici diverse și greu de încadrat în business. Culorile cravatei business pot fi din cele mai diverse, chiar dacă cele mai sobre sunt și cele mai apropiate de negru. Nu sunt business cravatele din țesături negre sau maro și nu se recomandă nici culorile pastelate pentru cravata formală.

Accesorii business

Pe lângă cravată, în contextul profesional formal, batista este recomandată ca accesoriu de bază. În vestul continentului european, batista poate avea orice culoare și în contextul cel mai formal de business, dar pentru România recomandarea cea mai potrivită este batista albă din bumbac care se poate așeza împăturit sau cu mijlocul în sus.

Ca și batista, șosetele pot avea orice culoare și model, dar tot pentru a nu acapara atenția interlocutorilor recomandarea este ca șosetele să fie din nuanțe așezate, dacă sunt colorate.

Accesoriile tehnice nu sunt obligatorii, dar sunt acceptate la vedere în orice context formal de business. Din categoria accesoriilor tehnice fac parte: ochelarii de vedere, cureaua sau bretelele, clema de cravată (numită în România și ac de cravată), butonii, ceasul și geanta.

Ținuta formală și informală

Pentru contextele profesionale mai puțin exigente există două abordări: fie ținuta care conține cravată, dar nu și rigorile codului business care are influențe din Codul vestimentar smart sau lounge, fie ținuta care respectă principiile business, dar îi lipsește cravata și face parte din Codul vestimentar business-casual.

 

Smart dress code (Lounge) pentru avocați

Ținuta elegantă care este compusă din costum și cravată sau papion și nu conține rigorile codului vestimentar business reprezintă Codul vestimentar smart.

Pentru cei care doresc să își impună gusturile personale în contextul profesional juridic este recomandată doar partea de zi a Codului vestimentar smart, cu mențiunea că vor fi excluse în totalitate costumele colorate. Ceea ce înseamnă că, pe lângă culorile foarte închise de bleumarin sau gri, se mai adaugă o paletă foarte bogată de nuanțe diverse din albastru și gri, iar diversitatea reală este dată de modelele din țesătură care pot fi din cele mai diverse (uni, dungi, carouri, micromodel ş.a.m.d.) și pot conține nuanțe secundare în compoziție.

Un alt element-semnătură al acestui cod vestimentar este înlocuirea costumului cu sacou și pantalon din țesături diferite și chiar fibre diferite.

Cămășile, similar cu elementele din stofă, au și ele mai multe opțiuni de culori și modele, de la țesăturile uni care pot fi nuanțe pastelate de albastru, roz și mov și până la dungile sau carourile care pot conține o varietate mare de culori secundare.

În ceea ce privește pantofii, pot fi folosiți și cei maro și, pe lângă modelul consacrat, Oxford, și pantofii fără carâmb numiți Onecut sau pantofii cu catarame, numiți Monk. Nu sunt recomandați într-un context profesional pantofii cu carâmbii aplicați, numiți Derby.

Accesoriile rămân aceleași ca în contextul ultra-formal de business, cu mențiunea că pot fi folosite materiale care au un impact mai mare.

Business-casual dress code pentru avocați

Pentru contextele cele mai informale din lumea juridică recomandarea este Codul vestimentar business-casual, care nu este un cod vestimentar de sine stătător ci o informalizare a celui principal.

Codul vestimentar business-casual nu este altceva decât codul vestimentar business minus cravată. Cu alte cuvinte, orice ținută formală sau ultra-formală de business fără cravată devine automat informală. Dar, pe lângă această practică simplă, codul informal de business conţine mai multe elemente.

Asemenea Codului vestimentar smart, codul informal de business poate avea o paletă mai largă de nuanțe de gri sau albastru decât codul vestimentar business formal și sunt binevenite și modelele carouri sau cu micromodel. Cămășile pot fi făcute din culori pastelate și pantofii pot fi din nuanțe diverse de maro, chiar dacă este important ca modelul să aibă un aspect formal. Un alt element important este folosirea de elemente independente, precum sacou de stofă albastră și pantaloni gri sau chiar de bumbac crem.

Cu toate că nu mai este folosită cravata, în contextul informal de business este mai mult decât recomandată batista din buzunarul sacoului și, în această situație, poate avea culori și modele din cele mai diverse. Accesoriile tehnice aici pot prinde viață mai mult decât în orice alt context, fie că geanta are o culoare mai deosebită sau este vorba despre un ceas cu curea de pânză viu colorată.

Mihai Irimia
MANHITECTS

* Toate imaginile sunt preluate de pe www.mrporter.com

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.