Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la mențiunea că produsul alimentar provine dintr-o colonie israeliană. UPDATE: hotărârea CJUE (Marea Cameră)
20.11.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

04 noiembrie 2019: Curtea, Marea Cameră, declară:

Articolul 9 alineatul (1) punctul (i) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei coroborat cu articolul 26 alineatul (2) litera (a) din acest regulament trebuie interpretat în sensul că produsele alimentare originare dintr‑un teritoriu ocupat de Statul Israel trebuie să poarte nu numai mențiunea acestui teritoriu, ci și, în cazul în care astfel de produse alimentare provin dintr‑o localitate sau dintr‑un ansamblu de localități care constituie o colonie israeliană din interiorul teritoriului respectiv, mențiunea acestei proveniențe.

:: decizia CJUE

***

07 august 2018: Judecătorul suprem francez specializat doar în contencios administrativ se întreabă cu privire la mențiunea că produsul alimentar provine dintr-o colonie israeliană (C-363/18).

Situația de fapt:
1. materii UE
– Apropierea legislațiilor
– Agricultura și pescuitul: produse alimentare
2. avem un regulament UE ce privește informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare
3. necesitatea de a afla dacă acesta impune, în cazul unui produs originar dintr-un teritoriu ocupat de Israel începând cu 1967:
3.1. menționarea acestui teritoriu,
3.2. precum și o mențiune care să precizeze că produsul provine dintr-o colonie israeliană atunci când aceasta este situația
4. dacă nu ar impune, necesitatea de a afla, pe de altă parte, dacă același regulament ar permite unui stat membru să impună astfel de mențiuni (adică necesitatea de a afla ce tip de armonizare conține respectivul regulament).

Dispoziții incidente: „Dreptul Uniunii Europene și, în special, Regulamentul nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”

dr. Mihaela Mazilu-Babel


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la mențiunea că produsul alimentar provine dintr-o colonie israeliană. UPDATE: hotărârea CJUE (Marea Cameră)”

  1. Avocatul general propune:

    88. În consecință, propunem Curții să răspundă la prima întrebare adresată de Conseil d’État (Consiliul de Stat, Franța) după cum urmează:

    Articolul 9 alineatul (1) litera (i) și articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei impun, pentru produse originare dintr-un teritoriu ocupat de Israel începând cu anul 1967, indicarea denumirii geografice a acestui teritoriu și indicarea faptului că produsele provin dintr-o colonie israeliană, dacă acesta este într-adevăr cazul.

    89. În subsidiar, în cazul în care Curtea nu acceptă analiza noastră cu privire la această primă întrebare, propunem Curții să răspundă la a doua întrebare după cum urmează:

    State membre nu pot impune indicarea teritoriului unui produs originar dintr-un teritoriu ocupat de Israel începând cu anul 1967, și nici faptul că un astfel de produs provine dintr-o colonie israeliană potrivit articolului 39 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1169/2011, întrucât nu există dovada unei legături între anumite calități ale produselor alimentare produse în Teritoriile ocupate și locul de proveniență a acestora.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.