BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la mențiunea că produsul alimentar provine dintr-o colonie israeliană

07.08.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL
Newsletter
Instagram
Facebook
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul suprem francez specializat doar în contencios administrativ se întreabă cu privire la mențiunea că produsul alimentar provine dintr-o colonie israeliană (C-363/18).

Situația de fapt:
1. materii UE
– Apropierea legislațiilor
– Agricultura și pescuitul: produse alimentare
2. avem un regulament UE ce privește informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare
3. necesitatea de a afla dacă acesta impune, în cazul unui produs originar dintr-un teritoriu ocupat de Israel începând cu 1967:
3.1. menționarea acestui teritoriu,
3.2. precum și o mențiune care să precizeze că produsul provine dintr-o colonie israeliană atunci când aceasta este situația
4. dacă nu ar impune, necesitatea de a afla, pe de altă parte, dacă același regulament ar permite unui stat membru să impună astfel de mențiuni (adică necesitatea de a afla ce tip de armonizare conține respectivul regulament).

Dispoziții incidente: „Dreptul Uniunii Europene și, în special, Regulamentul nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la mențiunea că produsul alimentar provine dintr-o colonie israeliană”

  1. Avocatul general propune:

    88. În consecință, propunem Curții să răspundă la prima întrebare adresată de Conseil d’État (Consiliul de Stat, Franța) după cum urmează:

    Articolul 9 alineatul (1) litera (i) și articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei impun, pentru produse originare dintr-un teritoriu ocupat de Israel începând cu anul 1967, indicarea denumirii geografice a acestui teritoriu și indicarea faptului că produsele provin dintr-o colonie israeliană, dacă acesta este într-adevăr cazul.

    89. În subsidiar, în cazul în care Curtea nu acceptă analiza noastră cu privire la această primă întrebare, propunem Curții să răspundă la a doua întrebare după cum urmează:

    State membre nu pot impune indicarea teritoriului unui produs originar dintr-un teritoriu ocupat de Israel începând cu anul 1967, și nici faptul că un astfel de produs provine dintr-o colonie israeliană potrivit articolului 39 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1169/2011, întrucât nu există dovada unei legături între anumite calități ale produselor alimentare produse în Teritoriile ocupate și locul de proveniență a acestora.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate