Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Dreptul de a fi apărat, secretul profesional, obligația de confidențialitate sunt lucruri de esență a profesiei de avocat


15 august 2018 | Augustin ZĂBRĂUŢANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Eu nu mă uit în curtea altora întâi, eu mă uit în curtea noastră, a avocaților, și spun că relativ începe să se pună problema ceva mai serios, dar în alte jurisdicții, să spun așa, lucrurile sunt mult mai stricte. Cred că a fost chiar un film interesant, apropo de americani, în care un tată a cărui fiică a fost violată, cumva în discuțiile cu avocatul ar fi reieșit așa o idee că ar vrea să-l împuște pe violator. Și s-a pus problema că, evident, lucrul se întâmplă și dacă avocatul ar fi putut să se ducă și să preîntâmpine asta, fiind totuși o crimă.

Concluzia filmului este aceea că e foarte greu să se poată declanșa acest mecanism în mintea și în relația dintre avocat și client, încât să te duci și să treci, pe de o parte, de la niște simple, nici măcar bănuieli, să te împingă atât de tare situația, încât să te duci și să-l denunți pe clientul tău.

După mine, și aceasta cu obligația de confidențialitate ca avocat, dreptul de a fi apărat, secretul profesional, obligația de confidențialitate sunt lucruri de esență ale profesiei de avocat. După părerea mea, tot sistemul judiciar, ca să spun așa, tot sistemul de justiție, general vorbind, tot ce înseamnă autoritate în statul acesta și noi, ca și societate, ar trebui să facem ce ține de fiecare pentru a le păstra vii și pentru a le păstra eficiente, pentru că nu sunt pentru avocați. Și nu despre avocați este, în primul rând, treaba. Avocatul face aceasta pentru ca să poată să-și facă meseria, profesia în raport cu clientul lui. Fără acelea eu nu m-aș mai duce la avocat, este ca și cum te-ai duce la preot și ai spune că ai păcătuit cu vecina și preotul ar da un raport creștinește la nevastă-ta și ar spune ”Ăsta este un nenorocit.” La ce te-ai mai duce acolo să te mai spovedești?

Avocat Augustin Zăbrăuțanu
Managing Partner ZĂBRĂUȚANU POPESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Secretul profesional în cursul urmăririi penale, ediția 202 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică