« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Spălarea banilor este un fenomen de o gravitate extrem de ridicată
17.08.2018 | Elena HACH

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Hach

Elena HACH

Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului trebuia implementată demult. Gândiți-vă ce succes sau ce progres ar fi însemnat pe linia investigării în domeniul spălării banilor și/sau finanțării terorismului dacă la acest moment statul român avea o lege care să reprezinte o transpunere fidelă a Directivei a IV-a. Gândiți-vă ce însemna pentru procurori să aibă la îndemână informații actualizate, informații corecte și primite de îndată cu privire la persoanele fizice care dețin și controlează în ultimă instanță entitățile juridice.

Știm, de cele mai multe ori, că în cadrul investigațiilor în domeniul spălării banilor și/sau finanțării terorismului cele mai mari dificultăți sunt ridicate de problema cunoașterii persoanei care stă în spate, în umbră, în întuneric și de acolo comandă tranzacții, de acolo dă directive cu privire la efectuarea tranzacțiilor, tranzacții care uneori sau, de multe ori, pot purta asupra unor bani presupuși iliciți, presupuși murdari.

Suntem în anul 2018, această directivă trebuia implementată din 2015. În anul 2018 nu avem încă implementată această directivă și avem întârzieri în cazuri de spălare de bani, întârzieri în cazuri de presupuse finanțări de acte de terorism, număr mic de acte de sesizare pe aceste infracțiuni, număr mic de informări trimise de Oficiu și transformate în sesizări, respectiv rechizitorii de către procurori. Și poate toate acestea se datorează și faptului că la acest moment nu avem o lege care să ne arate nouă, procurorilor, cum să-l aflăm pe acel beneficiar real. Cine este acel beneficiar real? Pentru că știți cum este? Una este să găsești banul murdar – da, este adevărat, trebui să urmărim banul murdar și să-l oprim să intre în piață sau dacă nu putem să-l oprim, trebuie să-l scoate de acolo ca procurori -, dar pe noi, ca procurori, ne interesează și aducerea în fața instanței de judecată a persoanelor vinovate. Este important.

Sunt două elemente care trebuie să fie cumulativ aduse în fața instanței de judecată. Or, eu dacă la acest moment nu am un registru central al beneficiarului real la care să mă duc și să întreb – o întrebare simplă: cine este beneficiarul real la tranzacția x sau în cadrul societății y? Dacă nu am această posibilitate, înseamnă că statul român are o problemă pe care trebuie să o rezolve cât de repede posibil pentru a ridica nivelul de competență pe linia investigării spălării banilor și/sau finanțării terorismului.

Fenomenul acesta a spălării banilor și/sau finanțării terorismului este un fenomen de o gravitate extrem de ridicată. Statele lumii se adună regulat și-și pun problema la o masă rotundă ce mijloace să găsească, în așa fel încât aceste fenomene să poată să fie oprite. Un asemenea răspuns a venit prin Directiva a IV-a. Noi, la acest moment, nu avem o lege care să ne permită să cunoaștem beneficiarul real.

Procuror Elena Hach
Reprezentantul Parchetului de pe lângă ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE în cadrul OFICIULUI NAȚIONAL DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A SPĂLĂRII BANILOR

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Episodul 2: Transpunerea Directivei a IV-a în materia spălării banilor, ediția 203 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, JURIDICE.ro, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD