Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
15 comentarii

Statul va avea o problemă cu jurisprudenţa divergentă


20 august 2018 | Cristian BĂLAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CEDO, Opinii, Procedură civilă, SELECTED
Cristian Bălan

Cristian Bălan

Existenţa unei practici neunitare la nivelul secțiilor Înaltei Curţi a fost unul dintre elementele principale pe care Curtea l-a și subliniat. Ce se întâmplase acolo, pe scurt? Unei persoane i-a fost încălcat un drept, nu i-a fost recunoscut printr-o decizie a instanţelor de judecată. Persoana respectivă a invocat încălcarea art. 6, paragraful 1, arătând că, în aceleași situaţii, unor persoane li s-au recunoscut drepturile, altor persoane nu li s-au recunoscut drepturile, fără ca, citind cele două seturi de hotărâri, să poată fi găsită o diferenţă relevantă care să justifice, până la urmă, diferenţa de tratament. Și atunci Curtea Europeană a spus că, într-adevăr, la nivelul instanţelor din România există o practică neunitară, inclusiv la nivelul Înaltei Curţi, care în loc să se folosească de rolul său de instanţă unificatoare a încurajat această practică neunitară și a considerat, în esență, că reclamantul în faţa Curţii, nebeneficiind de dreptul prevăzut de Legea nr. 309/2002, în timp ce alte persoane în situaţii identice au beneficiat de respectivul drept, că în procesul civil respectiv, a fost încălcat art. 6 paragraful 1. Și a recomandat statului român să găsească, şi să amplifice chiar, mecanismele prin care Instanţa Supremă, în special, va unifica practica. Și chiar la nivelul anului 2007 a fost dată acea hotărâre, dacă ne uităm, deşi nu am date, este propria mea apreciere empirică – dacă aș putea să spun așa – cam din 2008 încolo Înalta Curte a pronunţat din ce în ce mai multe recursuri în interesul legii, chiar s-a schimbat şi numerotarea, de la numerotarea cu cifre romane s-a trecut la o numerotare cu cifre arabe, pentru că erau deja foarte multe recursuri în interesul legii şi chiar a fost avută în vedere această hotărâre şi în proiectul noului Cod de procedură civilă, instituindu-se alături de recursul în interesul legii acea procedură a sesizării Înaltei Curţi pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile. Ca să nu aşteptăm, totuşi, practica neunitară să existe, după care să intervină Înalta Curte şi să o cristalizeze, să dea o hotărâre.

În esenţă, cam aceasta s-a întâmplat cu Curtea Europeană. Cred că acesta a fost și unul dintre argumentele pentru care Înalta Curte, în hotărârea pe care ati citat-o dumneavoastră, s-a referit la jurisprudenţa divergentă şi a recunoscut că jurisprudenţa divergentă, cumva, poate încălca nişte drepturi. Și aici, ca să reiau ideea dumneavoastră care mi-a plăcut foarte mult, într-adevăr, statul va avea o problemă cu jurisprudenţa divergentă. Dar despre ce ar trebui să discutăm noi sunt drepturile persoanei. Dacă cumva persoanei îi este negat accesul la un anumit drept procesual sau material printr-o practică divergentă, și cred că aici ar fi bine să amintim despre o altă noţiune sau altă sintagmă folosită de Curtea Europeană: ”cale de atac efectivă”. Până la urmă, așa s-a întâmplat şi în speţă, Înalta Curte a considerat că o persoană nu a atacat sau nu a folosit procedura în termenul prevăzut de lege, pentru că ea a crezut că respectiva cale de atac nu este una efectivă, ea ar apela degeaba la ea şi atunci nu a găsit o justificare obiectivă pentru a ieşi din pasivitate şi a apela la respectiva procedură.

Jud. drd. Cristian Bălan
Judecătoria Buftea

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Efectele juridice ale jurisprudenței divergente, ediția 204 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică