Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
6 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Fostul judecător Stan Mustaţă a decedat. UPDATE: Dosar pentru moarte suspectă. Victor Ciorbea: Ne-am sesizat din oficiu. Urmărire penală in rem. Recomandarea Avocatului Poporului

10.09.2018 | JURIDICE.ro

10 septembrie 2018: Vineri, 7 septembrie 2018, Avocatul Poporului a informat că a constatat existența mai multor nereguli în gestionarea situației deținutului Stan Mustață și solicită, între altele, adoptarea de norme clare cu privire la procedura de transfer a deținuților, potrivit unui comunicat semnat de Matei Vîrtosu, purtător de cuvânt.

:: Recomandarea

***

10 august 2018: Joi, 9 august 2018, Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au decis începerea urmăririi penale in rem în cazul morții lui Stan Mustață, potrivit antena3.ro.

Prin ordonanță a procurorului criminalist Codruț Popoiu, care efectuează urmărirea penală, s-a dispus efectuarea autopsiei și a expertizei medico-legale.

***

9 august 2018: Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat, potrivit antena3.ro„Pornind de la informațiile transmise de Antena 3 aseară, ne-am sesizat din oficiu și am început efectuarea celor trei anchete la penitenciarele Rahova, Giurgiu și Jilava. Din aceste echipe vor face parte din ele colegi de la domeniul privind armata, justiția, poliția și penitenciarele și cei de la departamentul Național de Prevenire a Torturii. Vor fi juriști, dar și medici implicați. Ne interesează de ce persoana a fost transferată de la Rahova la Giurgiu, apoi la Jilava. Vom începe ancheta imediat. Va fi mai urgent decât credem.

Vom verifica, între altele, motivele pentru care a fost transferat de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Giurgiu, motivele pentru care a fost retransferat după o zi sau două de la Giurgiu la Jilava, pe urmă dacă au fost respectate condiţiile legale cu privire la efectuarea transferului, dacă se confirmă sau nu că a fost făcut la 2 noaptea, etc şi cum anume s-a făcut, s-au respectat prevederile din lege, din regulament şi în ce condiţii a decedat, că am înţeles că ar mai fi fost şi pe la vreo trei spitale civile.”

:: Comunicatul Avocatului Poporului

***

9 august 2018: Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis următoarele, potrivit unui comunicat redat de mediafax.ro:

„În data de 8 august 2018, în jurul orei 22:00, s-a înregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul Bucureşti – Jilava care se afla internată într-o reţea sanitară publică. Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri: anunţarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate şi urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului. Precizăm că persoana custodiată era înregistrată în evidenţa unităţii penitenciare cu afecţiuni medicale cronice. De asemenea, la nivelul administraţiei locului de deţinere a fost demarată o anchetă internă.”

În urma unei sesizări a Spitalului Militar „Carol Davila”, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar de moarte suspectă.

Totodată, Lorette Luca, avocatul lui Stan Mustață, a declarat: „Voi face plângeri împotriva directorului care a dispus transferul la 2 noaptea, voi face un memoriu la Ministerul Justiţiei şi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu solicitarea de efectuare de verificări, voi face tot ceea ce trebuie făcut. Memoria acestui om merită.”

***

Miercuri, 8 august 2018, fostul judecător Stan Mustaţă a decedat, potrivit Antena 3.

Cauza: infarct miocardic.


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Fostul judecător Stan Mustaţă a decedat. UPDATE: Dosar pentru moarte suspectă. Victor Ciorbea: Ne-am sesizat din oficiu. Urmărire penală in rem. Recomandarea Avocatului Poporului”

 1. Pacient în vârstă, dializat, infarct miocardic… eu nu m-aş grăbi să trag concluzia de „moarte suspectă”.
  Speranţa de viaţă pentru dializaţi la vârsta lui este de aprox. 3-4 ani.
  Mulţi nu cunosc ce este dializa. Dializa este anticamera morţii.

  La cum e sistemul sanitar din România, toate morţile sunt suspecte. Malpraxisul medical este omniprezent.

  Până una alta, Mustaţă rămâne un magistrat celebru prin *****, întruchipând setea de justiţie a poporului şi principiul constituţional al rezolvării disputelor: „na parale, dă-mi sarmale” împreună cu justificarea corupţiei din cauza alcoolului – „Sunt băutor de vin” – şi a faptului că grefierele au prea multe pretenţii de Mărţişor:” şaptezeci şi cinci de mărţişoare, mânca-ţi-aş gura ta! ”

  Mai întâi Mustaţă a negat că este magistrat corupt, după aia a dat-o la întors şi a ciripit tot, ca o mierlă cântătoare.
  Pai… ori suntem golani ori nu mai suntem?!

 2. Razvan Nicolae MICUL spune:

  Acum, întrebarea care se pune este dacă e moarte suspectă sau tortură suspectă? Moartea fiind certă, omul având cancer în fază terminală. Ce se întâmplă în penitenciare nu vorbește despre cei încarcerați pentru delicte, ci despre umanitatea societății românești. Ce pierdeam noi ca și societate dacă Mustață murea în condiții decente, asigurându-i-se tratamentele paleative necesare oricărui bolnav de cancer? Ce avem noi ca și societate de câștigat că a murit Mustață în chinuri? Absolut nimic. În final aici este vorba despre înțelepciune, inteligența fără înțelepciune nu valorează mare lucru.

  • Întrebarea se pune dacă extratereştrii au avut ceva de-a face cu moartea lui Mustaţă. Desigur, poate chiar unii dintre gardieni sunt reptilieni şi de fapt Mustaţă nu e mort ci a fost clonat şi apoi clona a fost lăsată să moară când putea fi salvat deşi nu mai avea nici rinichi şi suferea de neoplasm terminal.
   Ce rost avea să-l plimbe la 3 spitale, dacă nu a fost decât o încercare disperată să salveze un om?
   A fost un magistrat corupt, mort în dizgraţie şi ruşine într-un penitenciar împuţit.
   Nu cunosc toate teoriile conspiraţioniste (poate m-ajutaţi voi) dar există o problemă juridică pe care cei din sistemul de justiţie îl cunosc.

   Nu cunosc bine cazul Mustaţă, dar e bine să se discute de o problemă a bolnavilor de boli incurabile şi terminale în sistemul de justiţie: şi anume al magistraţilor/funcţionarilor cu boli terminale.
   Există în psihologia bolnavilor de afecţiuni terminale un moment în care aceştia este posibil să devină antisociali.
   Este asemănător cu psihologia condamnaţilor la moarte sau condamnaţilor la pedepse la închisoarea pe viaţă care săvârşesc crime multiple în detenţie deoarece nu mai are nicio importanţă pedeapsa pentru ei: dacă au ucis un om sau 10, pedeapsa este aceeaşi.
   Aceste persoane nu mai au nimic de pierdut, ele cunosc că speranţa lor de viaţă este foarte scurtă iar legile şi morala socială devine irelevante pentru ei.
   Iar în România este uşor să devii blazat şi cinic, să nu te simţi răsplătit pentru efort şi fără să fii bolnav terminal.

   Ar trebui verificată starea de sănătate a lucrătorilor din magistratură periodic.
   Am impresia că există destule cazuri tip Mustaţă, care, în faţa morţii iminente, nu mai au interes pentru apărarea justiţiei şi au renunţat la orice inhibiţie morală.
   Ce căuta un om cu boli terminale în magistratură este o întrebare legitimă.

   Toată această tevatură, că a fost dus la 3 penitenciare şi spitale, va avea un efect invers. Niciun spital nu va mai încerca să salveze vreun pacient deţinut, luând măsurile minime necesare dpdv medical, într-atât cât să nu creeze suspiciuni.
   Efectul va fi detrimental pentru sănătatea deţinuţilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership