Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

VIDEO UPDATE Ziua internațională a pisicii
08.08.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională a pisicii este marcată, anual, la data de 8 august.

În cadrul Zilei internaționale a pisicilor, iCatCare este încântată să anunțe tema pentru 2022: Resurse prietenoase cu pisicile.

International Cat Care (iCatCare) este o organizație de caritate înființată în 1958. Inițial numită Biroul de consiliere felină (FAB), această organizație există pentru că un grup de iubitori de pisici foarte pasionați, condus de Joan Judd, a decis să facă ceva împotriva lipsei sumbre de informații despre sănătatea pisicilor și bunăstarea lor.

iCatCare organizează competiții despre resursele prietenoase cu pisicile pentru a vă oferi șansa de a câștiga premii!

Competiția se va desfășura pe social media @iCatCare în  perioada 11 iulie – 8 august. Premiile includ cărți de la experții Feline Wellbeing Panel, fântâni de băut pentru pisici, marfă iCatCare și multe altele!

Ca să nu mai vorbim de oportunitatea de a inspira alți proprietari și îngrijitori de pisici cu ideile tale creative și prietenoase cu animăluțele…

Pentru termenii și condițiile complete, vă rugăm să vizitați: https://icatcare.org/international-cat-day-holding/t-c/.

Asigurați-vă că vă alăturați distracției și amintiți-vă de #BeCatCurious #InternationalCatDay.

Pentru mai multe informații, vizualizați pagina campaniei.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a pisicii este marcată, anual, la data de 8 august.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 

 

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a pisicii este marcată, anual, la data de 8 august.

Pentru dimensiunea lor, pisicile trăiesc destul de mult timp. În general, longevitatea unui animal este proporțională cu dimensiunea sa (cu excepția țestoaselor, a omului și a altor câteva animale).

Un șoarece are o durată de viață scurtă, un iepure o durată ceva mai lungă și un câine între 7 și 20 de ani, în funcție de rasă sau mărime, activitatea sa sau ambele. Pisicile nu sunt mult mai mari decât iepurii, dar, în timp ce iepurele poate trăi aproximativ 8 ani, o pisică va trăi în medie aproximativ 12-14 ani și nu este neobișnuit ca pisicile să ajungă la adolescența târzie sau chiar la începutul anilor 20.

Există 6 etape de viață pentru pisici:

*Pisoi (între 0 și 6 luni)- o perioadă în care pisica tânără crește rapid și de obicei nu este destul de matură sexual.

*Junior (între 7 luni și 2 ani)- în acest timp, pisica ajunge la dimensiuni mari și află despre viață și cum să supraviețuiască.

*Prime (între 3 și 6 ani)- pisica este matură din punct de vedere fizic și comportamental și este, de obicei, sănătoasă și activă.

*Matură – (între 7 și 10 ani)- pisica este ceea ce numim „matur”, echivalent cu oamenii de la mijlocul anilor 40 până la mijlocul anilor 50.

*Senior– (între 11 și 14 ani)- duce pisica până la echivalentul a aproximativ 70 de ani umani.

*Geriatric (15 ani și peste)- multe pisici ajung în acest stadiu, unele neavând semne că sunt atât de în vârstă.

În 2019, Animais de Rua, un ONG cu sediul în Portugalia, a sterilizat 2.131 pisici fără stăpân prin programul său Trap-Neuter-Return (TNR). Dacă nu s-ar fi făcut nimic, în 10 ani, aceste pisici vagaboande ar fi dat naștere la aproximativ 232.334 de pisoi noi.

Sterilizarea permite, mai presus de orice, să controleze populația de animale fără stăpân, populație care, altfel, ar crește enorm în timp. Sterilizarea ajută, de asemenea, la controlul răspândirii principalelor boli ale sistemului reproducător, scade riscul de accidente și reduce riscul de boli contagioase.

Există nenumărate avantaje atât pentru animale, cât și pentru comunitatea asociată cu sterilizarea tuturor elementelor unei colonii și nu doar a femelelor. Nesterilizarea bărbaților îi determină să caute alte femele.

Într-o colonie controlată, animalele devin mai sănătoase, speranța lor de viață crește și riscul de boli cu transmitere sexuală și combaterea rănilor este redus. Tendința marcajului teritorial este redusă drastic și, în consecință, mirosul de urină și zgomotul produs de luptă și împerechere este redus.

Deoarece beneficiile sterilizării se extind și la animalele domestice, consolidăm importanța stăpânilor de a-și steriliza animalele de companie. Sterilizarea va permite ca animalul dvs. de companie să devină mai calm, evitând nuanțele asociate perioadei de estru la femei, luptele teritoriale dintre bărbați și marcarea teritoriului cu urină.

Este întâlnită frecvent scăparea neașteptată din casă a unei femele în căutarea unui mascul pentru împerechere, care determină ca femela să vină acasă însărcinată sau ca masculul să fie sursa unui alt pisoi care sfârșește abandonat pe străzi.

Atât pentru sănătate, bună stare, cât și pentru conștientizarea cetățenilor, sterilizați-vă animalele!
Auzim adesea că sterilizarea pisicilor de sex feminin trebuie făcută numai după prima căldură sau chiar după primul fătat. Nu există niciun avantaj pentru sănătatea animalului să fie sterilizat după nașterea unei pui. De fapt, sterilizarea femelelor înainte de prima căldură reduce semnificativ riscul de tumori mamare, uterine și ovariene.

Când vine vorba de ascunzători, acestea sunt esențiale pentru bună starea pisicilor. Le permite un control mai mare asupra mediului lor, în special pentru pisicile timide. Ele vor avea posibilitatea de a alege să se ascundă de lucruri, oameni, animale sau evenimente pe care le consideră înfricoșătoare.

O ascunzătoare ideală ar fi liniștită, întunecată și departe de zonele aglomerate. Este un loc în care pisicile se pot simți în siguranță. În case, ascunzătorile pot fi în interiorul unui dulap sau sub pat într-o cameră liniștită. Unul dintre cele mai simple și mai ieftine moduri de a oferi o ascunzătoare este să plasați o cutie într-o locație liniștită.

O cutie poate fi, de asemenea, folosită într-un mediu de îmbarcare, clinică sau adăpost. În adăposturi, pisicile cu acces la ascunzătoare se vor adapta mediului lor și vor câștiga suficientă încredere pentru a interacționa cu potențialii oameni care își doresc să adopte mai devreme decât pisicile fără acces la ascunzători.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a pisicii este marcată, anual, la data de 8 august.

2018: Ziua internațională a pisicii se marchează anual, la data de 8 august.

Ziua internațională a pisicii înseamnă 24 de ore de recunoaștere și de venerare al unuia dintre cele mai străvechi și mai iubite animale de companie ale umanității. Această zi este celebrată din anul 2002, la inițiativa International Fund for Animal Welfare IFAW.

De altfel, deținerea unei pisici ca animal de companie conduce la îmbunătățirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietății și a depresiei stăpânului, potrivit site-ului daysoftheyear.com.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti