Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

VIDEO UPDATE Ziua internațională a pisicii
08.08.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a pisicii este marcată, anual, la data de 8 august.

Pentru dimensiunea lor, pisicile trăiesc destul de mult timp. În general, longevitatea unui animal este proporțională cu dimensiunea sa (cu excepția țestoaselor, a omului și a altor câteva animale).

Un șoarece are o durată de viață scurtă, un iepure o durată ceva mai lungă și un câine între 7 și 20 de ani, în funcție de rasă sau mărime, activitatea sa sau ambele. Pisicile nu sunt mult mai mari decât iepurii, dar, în timp ce iepurele poate trăi aproximativ 8 ani, o pisică va trăi în medie aproximativ 12-14 ani și nu este neobișnuit ca pisicile să ajungă la adolescența târzie sau chiar la începutul anilor 20.

Există 6 etape de viață pentru pisici:

*Pisoi (între 0 și 6 luni)- o perioadă în care pisica tânără crește rapid și de obicei nu este destul de matură sexual.

*Junior (între 7 luni și 2 ani)- în acest timp, pisica ajunge la dimensiuni mari și află despre viață și cum să supraviețuiască.

*Prime (între 3 și 6 ani)- pisica este matură din punct de vedere fizic și comportamental și este, de obicei, sănătoasă și activă.

*Matură – (între 7 și 10 ani)- pisica este ceea ce numim „matur”, echivalent cu oamenii de la mijlocul anilor 40 până la mijlocul anilor 50.

*Senior– (între 11 și 14 ani)- duce pisica până la echivalentul a aproximativ 70 de ani umani.

*Geriatric (15 ani și peste)- multe pisici ajung în acest stadiu, unele neavând semne că sunt atât de în vârstă.

În 2019, Animais de Rua, un ONG cu sediul în Portugalia, a sterilizat 2.131 pisici fără stăpân prin programul său Trap-Neuter-Return (TNR). Dacă nu s-ar fi făcut nimic, în 10 ani, aceste pisici vagaboande ar fi dat naștere la aproximativ 232.334 de pisoi noi.

Sterilizarea permite, mai presus de orice, să controleze populația de animale fără stăpân, populație care, altfel, ar crește enorm în timp. Sterilizarea ajută, de asemenea, la controlul răspândirii principalelor boli ale sistemului reproducător, scade riscul de accidente și reduce riscul de boli contagioase.

Există nenumărate avantaje atât pentru animale, cât și pentru comunitatea asociată cu sterilizarea tuturor elementelor unei colonii și nu doar a femelelor. Nesterilizarea bărbaților îi determină să caute alte femele.

Într-o colonie controlată, animalele devin mai sănătoase, speranța lor de viață crește și riscul de boli cu transmitere sexuală și combaterea rănilor este redus. Tendința marcajului teritorial este redusă drastic și, în consecință, mirosul de urină și zgomotul produs de luptă și împerechere este redus.

Deoarece beneficiile sterilizării se extind și la animalele domestice, consolidăm importanța stăpânilor de a-și steriliza animalele de companie. Sterilizarea va permite ca animalul dvs. de companie să devină mai calm, evitând nuanțele asociate perioadei de estru la femei, luptele teritoriale dintre bărbați și marcarea teritoriului cu urină.

Este întâlnită frecvent scăparea neașteptată din casă a unei femele în căutarea unui mascul pentru împerechere, care determină ca femela să vină acasă însărcinată sau ca masculul să fie sursa unui alt pisoi care sfârșește abandonat pe străzi.

Atât pentru sănătate, bună stare, cât și pentru conștientizarea cetățenilor, sterilizați-vă animalele!
Auzim adesea că sterilizarea pisicilor de sex feminin trebuie făcută numai după prima căldură sau chiar după primul fătat. Nu există niciun avantaj pentru sănătatea animalului să fie sterilizat după nașterea unei pui. De fapt, sterilizarea femelelor înainte de prima căldură reduce semnificativ riscul de tumori mamare, uterine și ovariene.

Când vine vorba de ascunzători, acestea sunt esențiale pentru bună starea pisicilor. Le permite un control mai mare asupra mediului lor, în special pentru pisicile timide. Ele vor avea posibilitatea de a alege să se ascundă de lucruri, oameni, animale sau evenimente pe care le consideră înfricoșătoare.

O ascunzătoare ideală ar fi liniștită, întunecată și departe de zonele aglomerate. Este un loc în care pisicile se pot simți în siguranță. În case, ascunzătorile pot fi în interiorul unui dulap sau sub pat într-o cameră liniștită. Unul dintre cele mai simple și mai ieftine moduri de a oferi o ascunzătoare este să plasați o cutie într-o locație liniștită.

O cutie poate fi, de asemenea, folosită într-un mediu de îmbarcare, clinică sau adăpost. În adăposturi, pisicile cu acces la ascunzătoare se vor adapta mediului lor și vor câștiga suficientă încredere pentru a interacționa cu potențialii oameni care își doresc să adopte mai devreme decât pisicile fără acces la ascunzători.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a pisicii este marcată, anual, la data de 8 august.

2018: Ziua internațională a pisicii se marchează anual, la data de 8 august.

Ziua internațională a pisicii înseamnă 24 de ore de recunoaștere și de venerare al unuia dintre cele mai străvechi și mai iubite animale de companie ale umanității. Această zi este celebrată din anul 2002, la inițiativa International Fund for Animal Welfare IFAW.

De altfel, deținerea unei pisici ca animal de companie conduce la îmbunătățirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietății și a depresiei stăpânului, potrivit site-ului daysoftheyear.com.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din BucureștiPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.